Kierrätys ja jätteet


Hävikin hillitseminen

Hillitsemme hävikkiä toimivan omavalvonnan lisäksi kehittämällä tilaustoimintaa ja parantamalla menekin ennustavuutta. Kehitämme hedelmä- ja vihannesosastojen säilytysratkaisuja paremmiksi myymäläuudistusten yhteydessä säilyvyyden parantamiseksi.

Vähennämme hävikkiä myös tuotteiden hintojen alennuksilla viimeisen käyttöpäivän lähestyessä. Lahjoitamme päiväysvanhoja, mutta silti täysin käyttökelpoisia elintarvikkeita hyväntekeväisyyteen. Meillä on yli 30 yhteistyökumppania elintarvikkeiden lahjoittamisessa.

Osassa ravintoloissamme on käytössä ResQ-palvelu, jonka avulla hillitään lounasruokailusta syntyvää hävikkiä.

Vähennämme hävikkiä myös tuotteiden hinnanalennuksilla viimeisen käyttöpäivän tai parasta ennen -päiväyksen lähestyessä. Punalaputetut tuotteet myydään 30 prosentin alennuksella. Punalaputettujen tuotteiden ostaminen on ekoteko sekä mainio tapa osallistua hävikkitalkoisiin, sillä täysin käyttökelpoiset tuotteet saa edullisemmin, eikä ruokaa päädy suotta hävikkiin. Kello 21–24 avoinna olevissa markettoimipaikoissamme on lisäksi käytössä punalaputettujen tuotteiden ilta-ale. Tuolloin punalaputetun tuotteen 30 prosentin alennuksen päälle tulee vielä ilta-ale, jolloin tuotteen saa peräti 60 prosenttia edullisemmin.

Katso täältä oman lähikauppasi aukioloajat: https://hameenmaa.fi/palvelut/

Kierrätys

Kierrätämme mm. kartongin, muovin, metallin sekä lasin. Marketeissamme noin 99 prosenttia jätteistämme ohjataan hyötykäyttöön uusiomateriaaliksi tai energiantuotantoon.  Pyrimme aktiivisesti vähentämään syntyvän jätteen määrää.

Asiakasomistajamme voivat olla mukana vähentämässä paperijätettä ottamalla sähköisen kuittipalvelun käyttöönsä.

Kierrätyspisteemme

Hämeenmaan marketien yhteydessä sijaitsee Rinki-ekopisteitä. Kaikissa pisteissä voit kierrättää kartonkia, lasia ja metallia. Osaan ekopisteistä voit tuoda myös muovijätettä. Lisäksi joidenkin Rinki-ekopisteiden yhteydestä löydät esimerkiksi paperinkeräyksen tai vaatekeräyksen. Tarkemmat tiedot Rinki-ekopisteiden sijainneista löydät täältä.

Kosmetiikkajäte

Monet kosmetiikkatuotteet ovat tavallisen jätteen sekaan päätyessään ympäristölle haitallisia. Vaaralliseksi kosmetiikkajätteeksi luokitellaan kynsilakat, tuotetta vielä sisältävät aerosolipullot (esim. hiuslakka ja deodorantti) sekä vanhat tuoksut. Otamme Sokos Lahdessa sekä kaikissa Hämeenmaan Emotioneissa (Tiiriö, Goodman, Forssa ja Riihimäki) vastaan asiakkaidemme tuoman kosmetiikkajätteen ja huolehdimme niiden turvallisesta kierrätyksestä.

Akut ja paristot

Käytetyt paristot ja pienakut voit kierrättää jokaisessa marketkaupan myymälässämme. Litiumparistojen ja –akkujen navat tulee teipata piiloon kuumentumista aiheuttavan oikosulun estämiseksi. Vuotavat paristot tulee palauttaa tiiviissä muovipussissa.

Sähkö- ja elektroniikkaromu

Ostaessasi uuden kodinkoneen, esimerkiksi jääkaapin, Prismasta tai Kodin Terrasta, voit tuoda entisen laitteen kierrätettäväksi.

Pienet, alle 25 senttimetrin kokoiset, vanhat sähkö- ja elektroniikkalaitteet voit tuoda maksutta ja ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta Prismoihin ja suuriin S-marketeihin.