Kestäviä ostoskasseja


S-ryhmä on sitoutunut Kaupan liiton ja ympäristöministeriön Green Deal –sopimukseen, joka pyrkii muovijätteen määrän vähentämiseen. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä Suomessa kulutetaan vuodessa enintään 40 muovikassia henkilöä kohden.

Pyrimme vähentämään muovikassien ja –pussien käyttöä muun muassa seuraavin keinoin:

  • Kassoilla muovikassien lisäksi vaihtoehtoina ovat kestokassi, kompostoituva kassi, paperikassi sekä kangaskassi
  • Kassoilla ei ole näkyvillä pieniä muovipusseja
  • Hedelmä- ja vihannesosastolla pienten muovipussien lisäksi tarjolla on kompostoituvia pusseja sekä maksullisia kestopusseja

Green Deal –sopimuksen myötä muovikassien kulutuksessa on tapahtunut huomattavaa muutosta, esimerkiksi vuosien 2018 ja 2019 välillä:

  • Muovikassien myynti laski neljä prosenttia
  • Paperikassien kysyntä nousi 20 prosenttia
  • Biohajoavien kassien menekki kasvoi 44 prosenttia

Kassien uusiokäyttö

Tärkeintä on, että jo ostettua kassia käytettäisiin mahdollisimman monta kertaa. Kestokassit ja puuvillakassit ovat pitkäikäisimpiä, sillä niitä pystyy tarvittaessa esimerkiksi pesemään.

Paperikassia voi hyödyntää vaikkapa pahvien kierrätyksessä, ja muovikassin voi uusiokäyttää roskapussina tai muovinkeräyksessä. Kun kassin elinkaari tulee päätökseen, se täytyy kierrättää oikein.

Vuonna 2020 tehdyn S-ryhmän ruokakauppojen muovikassien kilpailutuksen myötä muovikassiemme materiaalin kierrätysosuus kasvoi 87 prosenttiin.

Asiakasomistajamme pääsevät seuraamaan omaa muovikassien kulutusta S-mobiilin Omat ostot –palvelusta.