HämeenOmaa huolenpitoa


Nanoteknologiaan perustuva kotimainen innovaatio, katalyysipinnoite, on Nanoksi Finland Oy:n uudenlaista puhtautta tarjoava ratkaisu. Pinnoite tuo suojaa asiakkaille ja henkilökunnalle Lahden Seurahuoneella.

”Trattorian pöydällä voisi suorittaa leikkauksen” – Lahden Seurahuoneen katalyysipinnoite torjuu viruksia ja bakteereja

– Esimerkiksi Trattoria-ravintolamme puupöydällä voisi puhtauden puolesta suorittaa leikkauksen. Katalyysipinnoitteen ansiosta pöydän pinta on erittäin steriili, Lahden Seurahuoneen vastaanottopäällikkö Mia Stenberg kertoo.

Nanoteknologiaan perustuva kotimainen innovaatio, katalyysipinnoite, on Nanoksi Finland Oy:n uudenlaista puhtautta tarjoava ratkaisu. Vastaavaa suojaa on käytetty muun muassa sairaaloissa, hoivakodeissa ja kouluissa.

– Koen, että olemme tässä asiassa aikaamme edellä muihin suomalaishotelleihin verrattuna, toteaa Seurahuoneen myyntineuvottelija Piia Juntunen.

Mia ja Piia sekä Seurahuoneen ravintoloissa vuoropäällikkönä työskentelevä Joni Lahtinen kokevat katalyysipinnoitteen lisänneen entisestään omaa turvallisuudentunnettaan.

– Pinnoite on yksi turvallisen työskentely-ympäristön osatekijöistä. Itse ainakin työskentelen Seurahuoneella erittäin hyvällä fiiliksellä, Joni sanoo.

Kestävä luonnontuote

Jopa 10 000 kilon voiman pyyhintää kestävä katalyysipinnoite suihkutettiin Seurahuoneen yleisimpiin kosketuspintoihin heinäkuussa.

– Käytännössä lähes kaikki, mihin omat työntekijämme ja vieraamme koskettavat, on suojattu näkymättömällä Nanoksi-pinnoitteella: ravintolapöydät ja -tuolit, kokoustuolit, käsinojat, terassikalusteet, kaiteet, ovenkahvat, hissinappulat, maksupäätteet, vastaanottotiski…, Mia, Piia ja Joni luettelevat.

Fotokalyyttinen Nanoksi-pinnoite muodostuu titaanioksidista, joka kemiallisen reaktion seurauksena luo käsiteltävälle pinnalle kestävän ja ihmisille sekä ympäristölle vaarattoman kalvon.

Samaa yhdistettä käytetään muun muassa jäätelössä, jogurtissa ja hammastahnassa.

Testatusti turvallinen vierailu

Katalyysipinnoite vaikuttaa pinnoilla kerrallaan yli vuoden, mutta sen toimivuutta testataan jo aiemmin ja jopa useampaan kertaan. Ensimmäisen kerran Seurahuoneen pinnoitteen tehoa testattiin syyskuun alussa.

– Kokonaisuudessaan mittaustulokset olivat osaltamme erinomaiset. Mittausten mukaan meillä päästään tällä hetkellä pintojen puhtaudessa paikoitellen jopa hieman paremmalle tasolle kuin leikkaussalissa, kertoo Mia.

Katalyysipinnoite desinfioi itsensä, kun siihen kohdistuu valoa. Pinnoite vaikuttaa hieman eri tavalla eri pinnoilla – riippuen siitä, millainen valo siihen kohdistuu. Lahden Seurahuoneella esimerkiksi hotellin oman aamiaissalin ja Trattoria-ravintolan pöytäpinnat saivat puhtausmittauksissa huippulukemat.

Kuten Seurahuoneen oma henkilökunta ja vieraat varsin hyvin tietävät, hienot hetket eivät ole sattumaa. Eivät etenkään silloin, kun on kyse työntekijöiden ja hotellivieraiden turvallisuudesta.

– Olen työskennellyt Seurahuoneella noin 11 vuoden ajan. Turvallisuuteen liittyvät asiat on hoidettu täällä aina hienosti, ja kyllähän Nanoksi-pinnoite lisää entisestään tunnetta siitä, että meistä huolehditaan, Mia hymyilee.

– Se, että tällaisena aikana investoidaan sekä oman henkilökunnan että hotellimme vieraiden turvallisuuteen, on iso satsaus tulevaisuuteen.