Nuori moniosaaja


Työ joka sopii elämäntilanteeseen eikä toisinpäin? Kiia Nurminen on saattanut palvella sinua niin pikaisella ostosreissulla lähimarketissa, viikonloppuostoksilla Prismassa kuin ABC:llä tankatessakin.

Työ joka sopii elämäntilanteeseen eikä toisinpäin?

Osuuskauppa Hämeenmaa kannustaa työntekijöitään ottamaan työvuoroja myös oman kotiyksikkönsä ulkopuolelta. 20-vuotias Kiia Nurminen työskentelee Osuuskauppa Hämeenmaalla S-market Heinoskassa, mutta silloin tällöin hänet nähdään myös muissa S-marketeissa, ABC-asemilla, Prismoissa ja Saleissa niin sanotusti ristiintyöskentelijänä.

Kiialta löytyykin takataskusta lukematon määrä erilaisia työtehtäviä. Hän liputtaa vahvasti ristiintyöskentelyn puolesta.

– Minulle on ollut merkityksellistä se, että olen saanut itse vaikuttaa työni määrään. Aiemmin opiskelin, joten halusin tehdä töitä vähemmän ja pienemmällä tuntisopimuksella. Nyt kun opinnot ovat toistaiseksi ohi, olen ottanut vastaan suurempia tuntimääriä omasta kotiyksiköstäni. Pystyn kuitenkin edelleen sääntelemään työtuntejani ottamalla lisävuoroja eri yksiköistä ja toimialoilta oman tahtoni mukaisesti, Kiia pohtii.

Hämeenmaalla voi työskennellä joustavasti eri toimialoilla oman elämäntilanteen mukaan. Kiian on ollut helppo tarttua työnantajan tarjoamaan mahdollisuuteen ristiintyöskentelystä.

– Olen aloittanut urani Hämeenmaalla 17-vuotiaana ABC Heinolassa ja sen ansiosta minulla on varmuutta lähteä aina aika ajoin hakemaan virkistävää vaihtelua nykyiseen market-ympäristööni ABC-maailmasta, hän taustoittaa.

Työskentely ABC:llä saa Kiialta kiitosta vauhdikkaista ja monipuolisista työtehtävistä.

– Liikennemyymälä on työympäristö, jossa kehittyy nopeasti moniosaajaksi. Työtehtävien kirjo on laaja, joten oma ammattitaito kasvaa väistämättä jatkuvasti.

Asiantuntevaa tuurausta

Kokemukset muissa yksiköissä työskentelystä ovat olleet Kiialle erittäin positiivisia ja tuliaisiksi on tarttunut pino uusia oppeja. Hänen mielestään on tärkeää käydä aina ajoittain tutustumassa siihen, miten hommat hoituvat muualla.

– Eri toimipaikoissa työskenteleminen kasvattaa niin omaa osaamistasoa kuin toimipaikkojenkin kokonaisosaamista. Eri toimintatavat ja vinkit nimittäin siirtyvät työntekijöiden mukana paikasta toiseen, hän selventää.

Kiialle tärkeää onkin jatkuva itsensä kehittäminen.

– Nautin siitä, että saan oppia työelämässä uutta ja pyrin aina parantamaan omaa tekemistäni. Odotan innolla alkuvuodesta avautuvaa S-market Heinoskan ruoan verkkokauppaa, sillä se tietää minulle taas yhden uuden työnkuvan.

Vastaanotto Kiian vierailemissa yksiköissä on aina ollut lämmin.

– Minut on otettu avosylin vastaan jokaiseen uuteen työporukkaan. Kaikki ovat yhteen hiileen puhaltavia ja tsemppaavia kollegoita – eli tiimipelaajia. Työyhteisöissä on laaja ikäskaala ja se on mielestäni rikkaus. Kaiken kaikkiaan on ollut upeaa tutustua niin moneen hämeenmaalaiseen. Osasta olen saanut itselleni sydänystäviä, joita tapaan ihan viikoittain, hymyilee Kiia.

Kameleonttielämää

Hämeenmaalla osaajista tehdään moniosaajia ja työ on kaikkea muuta kuin yksitoikkoista tai tylsää. Kiia on tykännyt tarttua haasteisiin.

– Minua voisi kutsua varmaan kymmenillä eri ammattinimikkeillä. Olen ollut niin myyjä, hyllyttäjä, kokki, liikennemyymälätyöntekijä, siivooja, pullanpaistaja, tiskaaja kuin vuorovastaavakin. Lista on varmasti loputon, mutta on hauskaa ottaa uusi rooli, vaikka joka päivä. Tässä työssä saa olla tietyllä tapaa kuin kameleontti, naurahtaa Kiia.

Yllättäviäkin työtehtäviä on mahtunut matkan varrelle.

– Pari vuotta sitten järjestimme kivalla porukalla ABC Heinolassa Halloween-tapahtuman, johon osallistui monta sataa lasta. Tuo ilta on painunut erityisesti mieleeni, sillä lapsista välittyi aito ilo – ja toki pieni jännitys, sillä olihan juhlan aihe Halloween. En olisi ensimmäisenä ABC:lle suunnatessani uskonut, että jonain työpäivänäni naamioituisin noidaksi ja kiertelisin lasten kanssa kauhujen karkkikierrosta, jonka olimme suunnitelleet itse yhdessä työkavereideni kanssa, Kiia muistelee.

Nuori neito ei osaa vielä sanoa, mitä tulevaisuuden tuulet hänen työelämäänsä puhaltavat, mutta hän pitää työnantajansa vahvuuksina sen monialaisuutta höystettynä hyvillä henkilöstöeduilla.

– Olen vertaillut kaveripiirini kanssa työpaikkojemme henkilöstöetuja ja omani erottuvat positiivisesti muiden joukosta. Hämeenmaalla ja S-ryhmässä ylipäätänsä on Suomen monipuolisimmat henkilöstöedut. Löytyy alennuksia, liikuntaseteleitä, tulospalkkioita ja ekstrapalkkioita. Useamman kerran vuodessa pääsen myös hemmottelemaan itseäni ja läheisiäni ravintolalahjakortilla. Joku päivä palaan takaisin opiskelemaan, mutta olisi mainiota jatkaa työskentelyä S-ryhmällä silloinkin. Työnantaja on hyvin joustava ja esihenkilöt ovat aina olleet ymmärtäväisiä sumplimaan opinnot ja työt yhteen.

– Tärkeintä on kuitenkin se, että työ mukautuu omaan elämäntilanteeseen sopivaksi, eikä toisinpäin, Kiia kiteyttää.

Haluatko olla yksi meistä? Katso avoimet työpaikkamme >>