Sydämellä tehtyä työtä


Marketkaupan kiireviikot ovat työllistäneet yli toimialarajojen – yhteistyötä tekemällä vältettiin lomautuksia

Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto käyttää monipuolisesti oman osuuskaupan palveluita.

Keväällä 2021 suuri osa Osuuskauppa Hämeenmaan omasta matkailu- ja ravitsemiskaupan henkilöstöstä siirtyi työskentelemään väliaikaisesti markettoimialalle – ja samalla turvaamaan Hämeen alueen omaa ruokahuoltoa. Myös Hämeenmaan ABC-toimialalta ja Sokos Lahdesta siirtyi työntekijöitä marketkaupan toimipaikkoihin.

– Toimialojemme välinen yhteistyö on sujunut äärettömän hyvin. Porukka lähti innolla uusiin työtehtäviin marketeihin. Myös myymälöistä saatu palaute on ollut erittäin hyvää, Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoo.

Tasapuolisuus vahvana arvona

Hämeenmaan majoitus- ja ravitsemiskaupan toimialalta siirtyi eniten työntekijöitä, lähes 300. ABC-toimialalta ruokakauppaan siirtyi kuutisenkymmentä ja Sokos Lahdesta reilu kymmenen työntekijää.

– Koronapandemia aiheutti markettoimialalla ison kysynnän kasvun, ja alkuvaiheessa oli jopa tavarapulaa. Koronakevät piristi selvästi myös rautakauppaa. Samanaikaisesti hotellimme, pääosa ravintoloistamme ja kolme ABC-liikennemyymäläämme suljettiin, Olli taustoittaa.

Muiden toimialojen henkilöstö siirtyi marketkauppaan kahdessa erässä, jotta kaikki halukkaat saivat mahdollisuuden siirtyä työskentelemään sinne, missä työn määrä oli kasvanut.

– Olisimme voineet mennä helpommankin kautta, kuten siirtää pienemmän porukan pidemmäksi aikaa, mutta halusimme toimia tasapuolisesti kaikkia omia työntekijöitämme kohtaan. Se oli vähintäänkin kohtuullista; joustivathan työntekijätkin.

Marketeihin jää vielä loppukesän ajaksi työskentelemään joitakin kymmeniä ”omia, mutta vierailevia tähtiä”.

Sydämellä tehtyä työtä

Muutamissa Hämeenmaan omissa ravintoloissa ja isommissa ABC-ravintoloissa siirryttiin keväällä take away -malliin.

– Kokemukset take awaysta olivat hyviä ja osoittivat toimialojemme nopeaa kykyä reagoida uuteen tilanteeseen, Olli sanoo.

Ravintolatoimipaikkojen avaaminen mahdollistui kesäkuun alussa, joskin ainakin aluksi tietyin rajoituksin.

Hämeenmaan monitoimialaisuuden hyödyt ovat korostuneet poikkeusaikana.

– Olemme pystyneet tarjoamaan markettoimialaltamme töitä niille muiden toimialojemme työntekijöille, joilta työt loppuivat tai vähenivät merkittävästi koronan takia.

Olli kiittelee työntekijöiden joustavuutta ja nopeaa muutosvalmiutta.

– Esimerkiksi juuri henkilöstön joustavuuden ansiosta pystyimme välttämään keväällä lomautuksia.

Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Hämeenmaa ei pysty työllistämään tänä kesänä yhtä paljon kesätyöntekijöitä kuin viime vuosina.

– Olemme työllistäneet vuosittain noin tuhat nuorta kesätyöntekijää, mutta tänä vuonna määrä jää pienemmäksi. Näillä näkymin palkkaamme kuitenkin reilut 300 nuorta tällekin kesäkaudelle, mainitsee Olli.

Hämeenmaan oma vahva arvoperusta on näkynyt ja myös korostunut poikkeusoloissa.

– Yhdessä olemme pärjänneet hienosti, ja yhteistyötä tekemällä pärjäämme varmasti jatkossakin. Monessa mielessä on menty jopa yli odotusten, ja töitä on tehty sydämellä. Jokainen hämeenmaalainen voi olla ylpeä omasta itsestään.