Rallimiehestä katsastusmieheksi


Tässä jutussa esittäytyy yksi automaailman monitaituri: Nelipyörä Lahden katsastuksen vastuuhenkilö Janne Levänen.

#tuhatjayksitarinaahämeenmaalta

Jannen tarina Hämeenmaalla alkoi reilut kuusi vuotta sitten, kun silloinen Vesijärven Auto, nykyinen Nelipyörä, päätti aloittaa oman katsastustoimintansa.

– Katsastuksen toimilupalaki muuttui vuonna 2015 siten, että katsastustoimintaa oli mahdollista harjoittaa myös korjaamoilla. Kävin silloin esittelemässä Lahden Vesijärven Autossa ideaa siitä, että tulisin heille hoitamaan katsastustoimintaa yrittäjäpohjalta. Sillä erää homma ei vielä toteutunut, mutta asia jäi kuitenkin mietintämyssyyn puolin ja toisin. Seuraavan vuodenvaihteen tienoilla Vesijärven Auto julkaisi avoimen työpaikkailmoituksen katsastuksen vastuuhenkilöstä, joten laitoin työhakemuksen heille ja sainkin työpaikan, muistelee Janne.

Jannen työkokemus katsastustoiminnasta juontaa juurensa jo vuoteen 1999.

– Olin A-Katsastuksen palveluksessa melkein 15 vuotta; aluksi 9 vuotta rivikatsastajana, jonka jälkeen reilut 5 vuotta katsastusaseman esimiehenä.

Omien unelmien perässä

Ennen uraansa Hämeenmaalla, Jannelle avautui mahdollisuus lähteä seuraamaan unelmiaan autourheilun maailmaan.

– Olen ajanut rallia noin 20 vuotta, ja vuonna 2013 minulle tarjoutui mahdollisuus työskennellä Autourheilun kansallisessa keskusliitossa tekniikan lajipäällikkönä. Melkein jokainenhan haaveilee siitä, että harrastuksesta saisi tehtyä työn, ja siltä pohjalta lähdin seuraamaan unelmiani.

Janne työskentelikin pari vuotta autojen tekniikkasääntöjen parissa, joka tarjosi monia hienoja kokemuksia autourheilun maailmassa, aina kansainvälisen autoliitto FIA:n kokouksiin ja työryhmiin saakka.

– Ennen uraa Hämeenmaalla, elämä alkoi olla aika lailla kokonaisvaltaisesti autourheilua, eikä harrastuksen ja työn välillä ollut kunnolla vastapainoa. Tähän kun vielä lisättiin pitkä työmatka Vantaalle pitkine työpäivineen, alkoi tilanne tuntua liian raskaalta, joten päädyinkin autourheilun parista sitten Hämeenmaalle aloittelemaan katsastustoimintaa, kertoo Janne.

Yhteenkuuluvuus menestystekijänä

Jannen pari ensimmäistä työviikkoa Hämeenmaalla olivat katsastustoiminnan rakentamista, jotta katsastustoiminnan tiukat toimitilavaatimukset ja toimiluvan edellytykset saatiin täytettyä.

– Vaikka katsastustoiminta vapautuikin korjaamoille, on alalla edelleen tiukat vaatimukset: toimiluvan haltijalla täytyy olla mm. ISO 9001-laatujärjestelmä.  Maaliskuun alussa 2016 saimme tila- sekä lupa-asiat kuntoon ja pääsimme kunnolla aloittamaan työt nykymuotoisessa Nelipyörän katsastustoiminnassa. Katsastustoimintamme on ollut alusta asti hyvin asiakaslähtöistä, vaikka luvanvarainen toiminta edellyttääkin valvovan viranomaisen (Traficomin) ohjeiden noudattamista, Janne selventää.

Työssään Jannen on saanut viihtymään erityisesti Nelipyörän hyvä yhteishenki.

– Vaikea sanoa yhtä parasta asiaa, mutta kyllä hyvä työyhteisö ja yhteenkuuluvuus ovat tässä työssä ne tärkeimmät jutut, Janne kiittelee.

Jannen päämääränä työssään on nauttia arjesta ja jokaisesta päivästä – askeleita eteenpäinkään hän ei jättäisi urallaan ottamatta.

– Ainahan sitä haluaisi kehittyä ja päästä eteenpäin urallaan, siihenkin Hämeenmaalta löytyisi varmasti erilaisia tehtäviä, ja työ autoalan ulkopuolellakin voisi kiinnostaa, pohtii Janne.

– Vuosien varrella olen oppinut, että työn ja vapaa-ajan välillä täytyy olla sopiva balanssi. Työpaikalla vietetään kuitenkin niin paljon aikaa, että työssä viihtyminen on jaksamisen kannalta tosi tärkeää – mutta samalla täytyy muistaa myös vapaa-ajan tärkeys. Omalla ajalla tulisi viettää aikaa tärkeimpien ihmisten kanssa ja tehdä itselleen mieleisiä asioita, kuitenkaan unohtamatta lepäämistä, hän muistuttaa.

Janne kiteyttää vielä tärpit kaikille katsastukseen tulijoille.

– Tarkasta autosi valot ja renkaat etukäteen, sekä huollata autosi säännöllisesti, niin voit tulla huolettomin mielin katsastukseen. Muista kuitenkin, ettei katsastusta tarvitse turhaan jännittää!