Kimallusta juhlakauteen


Kerro, kerro kuvastin, mitä juhlakautena päälleni pukisin? Sokos Lahden myyjä Elena Pervaian titteli voisi yhtä hyvin olla ”pukeutumisneuvojamestari” – ja kohta sinullekin selviää miksi!

#tuhatjayksitarinaahämeenmaalta

Tapaan Elena Pervaian hänen työpaikallaan Sokoksen pukeutumisen osastolla. Olen valmistautunut Sokos Lahden ilmaiseen palveluun, pukeutumisneuvontaan, Elenan ytimekkäiden ohjeiden mukaisesti: ottamalla mukaan sukkahousut.

– En valitse mitään asiakkaalle etukäteen. Vaikka asiakas laittaisi pitkän listan siitä millainen hän on, niin tykkään tutustua kasvotusten ja tutkia, mikä hänelle sopisi. Tietenkään en valitse mitään sellaista, mitä asiakas kieltää – jos vaikkapa kukkakuvio on ehdoton ei, niin silloin sellaisia ei soviteta. Tarkoituksenani ei ole muuttaa kenenkään tyyliä, se olisi stylistin hommaa. Minä annan asiakkaalle neuvoja ja rohkaisen kokeilemaan uutta, Elena kertoo hymyillen.

Elena tutkailee minua ja pyytää avaamaan villakangastakkiani, jotta näkee mitä kokoa ja vartalotyyppiä olen. Saankin kuulla olevani tiimalasivartalon edustaja – vyötäröä kannattaisi siis korostaa!

– Oman vartalomallin tunnistaminen todella vaikuttaa siihen, miten vaatteet istuvat ja millaisia asuja kannattaa suosia, Elena tietää.

– Tykkään katsoa ihmistä aina silmiin, koska niistä yleensä näkee hyvin, mitkä värit voisivat sopia. Hiukset saattavat olla värjätyt, joten niihin en kiinnitä suuremmin huomiota. Osaan katsoa mitkä värit asiakkaalle sopivat ja mikä vuodenaika hän on, mutta en tee virallisia värianalyyseja, sillä niitä varten tarvitsisi olla meikittä ja ihan luonnonvalossa, hän jatkaa.

Olemme sopineet tunnin agendaksi juhlakauden pukeutumisen, mutta Elenan pakeille voi saapua kaikenlaisissa pukeutumiseen liittyvissä tilanteissa – hakemaan vaikkapa vinkkejä arkipukeutumiseen.

– Tai jos on kotona jokin vaate, jonka kanssa kaipaa apua, kun ei tiedä mihin yhdistäisi sen, Elena kertoo.

Seuraavaksi lähdemmekin yhdessä kiertämään myymälää. Usein pukeutumisneuvonnan asiakas saa kuitenkin mennä sovituskopeille rauhassa odottelemaan, kun Elena etsii ja tuo vaatteet.

Nyt saa säihkyä!

– Olen koko viikon katsellut sinulle tätä mekkoa, Elena hihkaisee ja esittelee kultaista paljettimekkoa, joka todellakin olisi näyttävä juhlakauteen.

– Aina voi olla vähän bling bling, myös arkena, Elena lisää.

”Bling bling-mekkokin” voi olla monikäyttöinen, vaikkei sitä aluksi tulisikaan niin ajatelleeksi.

– Esimerkiksi toimistotöihin tässä ei ehkä ihan menisi, mutta nahkatakin kanssa tätä voisi käyttää vaikkapa kahvilla kaverin kanssa.

Kultainen paljettimekko päätyy vaaterekille ja jatkamme seuraavaan mekkoon.

– Jos menet juhliin ja laitat hihattoman mekon, niin älä missään nimessä laita mustia sukkahousuja. Silloin kaikki muu on tummaa ja sinun käsivarret erottuvat todella valkoisina. Liian iso kontrasti ei nimittäin ole imarteleva, eli suosittelen sinulle ihonvärisiä sukkahousuja, Elena opastaa.

Totean, että enpäs ole tuotakaan tullut ajatelleeksi, mutta sehän on täysin totta. Paljastankin Elenalle, että olen tehnyt omaa taustatutkimustani siitä, mikä vuodenaika mahdan olla, ja hän on samoilla linjoilla kanssani siitä, että musta väri ei pue minua parhaiten.

– Jos sinun olisi pakko käyttää jotain mustaa, niin sitä kannattaisi pehmentää esimerkiksi vaaleanpunaisella tai pinkillä paidalla taikka huivilla, Elena neuvoo.

Tiedustelen Elenalta, saako pukeutumisneuvontaan ottaa ystävää mukaan, jos ei meinaa riittää uskallus kokeilla palvelua yksin.

– Makutuomaria ei saa ottaa mukaan, mutta lompakon saa, Elena vitsailee.

– Jos haluaa tulla ystävän kanssa, niin silloin yleensä toimimme niin, että katsomme vaatteet ja kokeilemme niitä, ja vasta sitten ystävä voi tulla katsomaan ja kommentoimaan. On tärkeää, ettei ystävän mielipide vaikuta siinä vaiheessa, kun etsimme juuri asiakkaan vartalolle sopivan mallisia ja sävyisiä vaatteita, hän jatkaa.

Seuraavaksi suuntaamme askeleet kenkäosastoa kohti, sillä pukeutumisneuvontaan kuuluu kaikki päästä varpaisiin – myös asusteet koruista ja huiveista laukkuihin. Kävellessämme Elena selostaa kullanarvoisia vinkkejään.

– Kun lähtee kokeilemaan juhlavaatteita, niin on tärkeää pukea ne alusvaatteet, joita juhla-asunkin kanssa käyttäisi. Esimerkiksi erilaiset rintaliivit saattavat saada asun näyttämään ihan erilaiselta, joten on tärkeää sovittaa vaatteita juuri niiden kanssa, joita muutoinkin käyttäisi. Myös sukkahousut on asia johon kannattaa panostaa ja meiltä löytyy tukevia sukkahousujakin, joilla saadaan jokaisen asu näyttämään todella hyvältä.

Elena kertoo, että miehillä puolestaan juhlapukeutumisessa tulee ottaa huomioon solmiot ja vyöt.

– Eräs mies pyysi minulta vyötä, joka sopii farkkujen sekä puvun housujen kanssa. Vastasin hänelle, että tarvitset siis kaksi vyötä, Elena naurahtaa.

Nyt olemmekin jo saapuneet kenkien keskelle, jossa hieman emmin piikkikorkoisia kenkiä. Nekin kuitenkin lähtevät mukaan ja suuntaamme sovittamaan!

Arkeen ja juhlaan

Moni samaistunee siihen, että ajatuskin vaatteiden sovittamisesta pienessä kopissa kauhistuttaa. Elena kuitenkin valitsee meille tavallista suuremman sovituskopin, ja sovittaminen on huomattavasti mukavampi urakka, kun apuna on muodin ammattilainen. Tuntuu luksukselta, kun joku odottaa verhon takana ja auttaa vetoketjuissa.

– Talvella sähköisyys lisääntyy, mutta ihan Prismoistakin löytyy suihkeita sähköisyyteen ja sellaista kannattaa suihkia villakangastakin sisäpuolellekin. Villavaatteiden siistimisessä tulee myös muistaa harjaus, mutta tarraharja on ehdoton ei. Se kerää lisää likaa tummaan vaatteeseen, Elena vinkkaa verhon takaa.

Kun olen saanut yhden Elenan valitsemista asuista päälleni, avaan verhon ja takana onkin sydäntä lämmittävä vastaanotto.

– Oi, tuo mekkohan on aivan täydellinen! Väri on juuri oikea, Elena iloitsee ja asettelee vielä mekkoa istumaan paremmin, kertoen samalla, kuinka tämä leikkaus korostaa juuri niitä parhaita puoliani.

Seuraavaksi Elena vielä ojentaa minulle asuun sopivat kengät.

– Tämä korko saa asun näyttämään entistä paremmalta. Kannattaa muuten välttää sellaisia korkokenkiä, joissa menee kapea remmi nilkan ympärille, sillä ne imartelevat harvoja, Elena toteaa.

Elena ohjaa minut suuremman peilin ja paremman valaistuksen eteen, jolloin totean itsekin, että asu näyttää todella imartelevalta. Jatkammekin vaatteiden sovittamista ja kaikki tuntuu olevan kohdallaan – mistä tämä kaikki ammattitaito oikein kumpuaa?

– Olen taustaltani pukuompelija. Siinä työssä olen oppinut paljon muun muassa vaatteiden leikkauksista. Kun muutin Pietarista Suomeen, niin halusin töihin ihmisten pariin, jotta oppisin suomen kielen, Elena hymyilee.

Päädymme lopuksi sovittamaan laajan kirjon arkipukeutumisenkin vaatteita, kuten neuleita ja erilaisia paitoja. Totean Elenalle, että koska saavuin paikalle mekko päällä, ei minulla ole housuja joiden kanssa sovittaa paitoja. Ei mene minuuttiakaan, kun Elena on tuonut minulle farkut. Kysymättä kokoani, onnistui Elena nappaamaan juuri oikeankokoiset.

Apu tuodaan lähelle

Pukeutumisneuvoja ei tuputa, eikä palvelussa ole ostopakkoa. Vaikka kokemuksesta ei jäisi käteen ostoskassillista vaatteita, on siitä paljon ammennettavaa myöhemmälle. Opin Elenalta tunnin aikana esimerkiksi millainen kaula-aukko minulle parhaiten sopii, mitkä ovat imartelevimmat hihan ja helman pituudet, kuinka korostan parhaita puoliani (ja mitkä ovat ne parhaat puolet), minkä väriset korut minulle sopivat ja kuinka voin piristää yksinkertaisia asuja. Neuvot auttavat välttämään hutiostoksia tulevaisuudessa. Jokainen vartalo on kaunis sellaisena kuin se on, mutta pukeutumisella voi vielä korostaa haluamiaan puolia.

Lähtiessäni Sokokselta kotia kohti, törmään vielä myyntipäällikkö Satu Mattiniemeen, joka kysäisee, kuinka meillä Elenan kanssa meni. Ja hyvinhän meillä meni!

– Elena on saanut viime vuosina paljon itsevarmuutta tekemiseen, ja hän myös jakaa osaamistaan muille. Olen ylpeä hänestä ja koko tiimistä. Elena rohkaisee asiakkaita avoimesti kehuen ja kertoo, mikä sopii minkäkin kanssa. Se on myös Elkulla erityistä, että hän katsoo ennen jokaista työvuoroa mitä uutta on tullut, jotta muistaa tuotteet, Satu kehuu.

Satu kertoo Sokokselta löytyvän Emotion-myymälöiden tavoin Studio-palvelut, joista saa nettiajanvarauksella muun muassa meikkaukset ja kulmien sekä ripsien kestovärjäykset. Lopuksi hän vielä vinkkaa Sokoksen ja Lahden Seurahuoneen yhteisestä palvelusta, joka onkin upea esimerkki Hämeenmaan toimialojen välisestä yhteistyöstä.

–  Kun Seurahuoneelta varaa huoneen, voi varata ajan myös pukeutumisneuvontaan. Silloin täytetään etukäteen pieni kysely ja Elena menee asiakkaan luokse hotellihuoneeseen vaatteiden kanssa. Muussa tapauksessa Elenalle saa varattua helpoiten ajan soittamalla Sokos Lahden pukeutumisosastolle, jolloin pukeutumisneuvonta saadaan sovitettua Elenan työvuoroihin.

Paljastettakoon vielä, että itse oikeastaan hämmästyin, kuinka paljon pukeutumisneuvonnasta sai irti. Menisin ehdottomasti uudestaan, ja juurikin Elenan neuvottavaksi – hän on oikea pukeutumisneuvojamestari!