Kesätyöstä askel unelmauralle


Yksi MaRan rautaisista ammattilaisistamme on ravintolapäällikkö Anne Kajaniemi Lahden Seurahuoneelta.

#tuhatjayksitarinaahämeenmaalta

Annen uratarina alkoi vuonna 1986 Päijät-Hämeen Osuuskaupassa kassatarjoilijana, Heinolan Seurahuoneella. Heinolasta matka eteni Haikon Kartanoon, mutta jo vuonna 1987 paikka vaihtui Lahden Seurahuoneelle, jonka omisti silloin Lahden Teollisuusseura.

– S-ryhmältä siirryin varsinaiseksi Osuuskauppa Hämeenmaan työntekijäksi yrityskauppojen mukana vuonna 2012, kertoo Anne.

Ensimmäinen työpäivä Seurahuoneella kesäravintola Pihatossa on painunut vahvasti Annen mieleen.

– Aloitin vapunpäivänä, sehän onkin kaikista paras päivä aloittaa uudessa ravintolassa, hän nauraa.

– Minulle annettiin rahakassa ja sanottiin, että ala myymään. Siihen maailmanaikaan perehdytys oli tuota luokkaa, mutta onneksi ajat ovat muuttuneet. Minulla oli kuitenkin tekniikka hallussa aiemman kokemuksen myötä, mutta olihan se kova päivä. Päivä tuli kuitenkin täyteen, lähdin kotiin ja tulin seuraavana päivänäkin töihin – ja joka päivä senkin jälkeen. Minun piti lähteä kesän loputtua Lappiin töihin, mutta jäinkin tänne. Meillä oli hyvä työporukka Pihatossa, ja on ollut aina onni, että olen saanut tehdä töitä mukavien ihmisten kanssa, Anne hymyilee.

Vaihtelu virkistää

Annen vuosiin on mahtunut monenlaisia töitä: kerroshoitajan, tarjoilijan, yökerhovastaavan, vuoropäällikön, a' la carte –ravintoloiden, juhla-kokoustoiminnan, aamiaistoiminnan, perehdyttämisen, myyntipalvelun, tanssiravintolan ja pubien työtehtäviä.

– Olen aina tykännyt siitä, että on paljon eri osastoja ja toimintoja. Seurahuone viettää tänä vuonna 130-vuotisjuhlavuotta, joka tietää taas uusia, ihania juttuja. Olen todella ollut etuoikeutettu, että olen saanut tehdä paljon erilaisia tehtäviä. Hämeenmaalla on älyttömästi mahdollisuuksia. Aina ei tunnu hyvältä hypätä uuteen, josta ei tiedä mitään, mutta asiat aina selviävät ja niissä pärjää, kun alkaa tutkia ja perehtyä.

– Tämän ravintolapäällikön pestin sivussa olen aiemmin tehnyt osa-aikaisen opettajan hommia, sillä olen suorittanut ylemmän AMK-tutkinnon sekä opettajan pedagogiset opinnot, ja sitä kautta päässyt opettamaan ravintola-alaa. Aikoinani olen suorittanut keittiöpuolen koulutuksen, mutta teen sitä nyt enemmän omaksi ilokseni ja toisten harmiksi, Anne nauraa.

Hämeenmaalla Annen on saanut pysymään mielenkiintoisten työtehtävien lisäksi hyvä johtaminen.

– Täällä mennään eteenpäin katse tulevaisuudessa eikä peruutuspeilissä. Ihailen sitä tekemisen rohkeutta, Hämeenmaa on kyllä aivan loistava työnantaja!

Hienoja hetkiä

Annen uralta riittää muistoja kerrottavaksi niin Kaarle XVI Kustaan kaltaisten mahtiherrojen vierailuista, kuin arvovaltaisen sheikin ja hänen delegaation hotellivisiitistäkin.

– Olen saanut olla mukana myös monissa häissä, ja yhdet niistä jäivät erityisesti mieleeni. Oli vuosi 1992 ja odotin esikoistani. Hoidin hääparin pöytää, ja morsian kuiskasi korvaani suuren salaisuuden: minäkin odotan vauvaa, paljastaa Anne.

– Tärkein arvo on kuitenkin luottamus, joten en halua paljastaa kaikkia tapahtumia. Yleensä hyvät muistot kuitenkin säilyvät niistä asioista, jotka eivät mene niin kuin on sovittu, vaan tulee jokin muutos ja joutuu tekemään nopean ratkaisun, jotta päästään onnistuneeseen lopputulokseen, hän jatkaa.

Anne toivoo tulevaisuudenkin työelämässä pystyvänsä toimimaan niin, että kasvattaa alan ammatillista osaamista sekä mielenkiintoa, ja että vieraille jää heidän tilaisuuksistaan onnen tunne, jota muistella hyvällä mielellä jälkeenpäin.

– Haluan tehdä laaja-alaisesti töitä ja nähdä paljon kaikkea! Minua on aina kiinnostanut enemmän työn sisältö, kuin titteli.

– Alalle tuleville haluan sanoa, että olkaa rohkeita ja kokeilkaa kaikkea. Jos jotain uutta tarjotaan, niin ota se vastaan äläkä mieti, onko minusta tähän vai ei. Kyllä sen sitten joku kertoo, että miten meni. Rohkeasti nokka kohti tuulta ja eteenpäin! Ei kannata miettiä pahimman vaihtoehdon kautta, vaan niin, että asiat onnistuvat, Anne kiteyttää.