Vinkkejä työnhakuun


Vinkkejä työnhakuun

Vinkit työhakemukseen

Sähköisen hakulomakkeen täyttö

Kysymme hakulomakkeella tietoja, joiden katsomme olevan oleellisia avoimen tehtävän kannalta. Tietojen huolellinen täyttö kannattaa, eli vaikka tietojen täydennys tuntuisi työläältä, se antaa vaikutelman, että olet todella kiinnostunut avoimesta tehtävästämme.

Mikäli olet liittänyt hakemukseesi CV:n, ei kaikkia työkokemuksia tai koulutuksia tarvitse täyttää hakulomakkeelle. Kannattaa kuitenkin lisätä sähköiselle hakulomakkeelle tehtävän kannalta oleellisimmat tiedot.

Mitä kannattaa kirjoittaa hakemukselle

Hakemukselle ei tarvitse kirjoittaa pienoisromaania osoittaakseen kiinnostuksen ja motivaation avointa paikkaa kohtaan. Kirjoita hakemukselle työtehtävän kannalta oleellisista asioista. Persoonallisuutesi saa myös näkyä tekstissä. Tuo hakemuksella selvästi esiin sen, miksi juuri sinut pitäisi kutsua haastatteluun. Muistathan myös, että hyvin ja kattavasti täytetty sähköinen hakulomake on jo osoitus siitä, miten kiinnostunut olet avoimesta tehtävästämme.

Jos työpaikkailmoituksessa on esitetty kysymyksiä tai edellytyksiä työtehtävään liittyen, tuo näihin liittyvät asiat esiin myös hakemuksessasi. Jos esimerkiksi tehtävään palkattavalta henkilöltä edellytetään mahdollisuutta joustavaan liikkumiseen toimialueella ja sinulta löytyy ajokortti sekä auto, tämä kannattaa tuoda esiin tekstissä.

Muista oikeinkirjoitus

Sinun ei tarvitse olla kympin oppilas äidinkielessä, mutta pidäthän perussäännöt mielessä. Hakemukselle kannattaa kirjoittaa kokonaisia selkeitä lauseita. Tarkista myös ennen hakemuksen lähettämistä, että olet kirjoittanut nimesi ja yhteystietosi oikein.

Suosittelijat

Mikäli sinulla on mahdollisia suosittelijoita, heidän tietonsa kannattaa tuoda esiin joko hakulomakkeella tai CV:ssä. Pyrimme aina kontaktoimaan potentiaalisten työnhakijoiden suosittelijat ja hyvien suosittelujen avulla voit olla askeleen lähempänä työpaikan saamista.

 

Vinkit videohaastatteluun

Suunnittele videohaastatteluvastaukset

Pääset tutustumaan videohaastattelukysymyksiin etukäteen, eli videovastausta ei ole välttämätöntä kuvata heti. Kannattaa siis tutustua rauhassa haastattelukysymyksiin ja pohtia vastauksia etukäteen. Kuuntele myös huolellisesti ohjeistukset mm. videovastausten pituudesta.

Suunnittele vastausten sisältöä esimerkiksi ranskalaisilla viivoilla. Ethän kuitenkaan lue vastauksia suoraan paperista, sen huomaa videolta helposti. Muotoile vastaukset omin sanoin videolla ja muista ettei haittaa, vaikka sanat menisivät jossain kohtaa hieman sekaisin.

Kiinnitä huomiota olemukseesi

Videohaastattelua kannattaa ajatella oikeana työhaastattelutilanteena. Kiinnitä huomioita muun muassa pukeutumiseesi; siisti olemus antaa videon katsojalle hyvän ensivaikutelman. Muista myös, että hymy on aina paras asuste!

Vastauksia ei kannata opetella ulkoa, vaan muistin tukena voi käyttää mm. ranskalaisia viivoja. Kun muotoilet vastaukset omin sanoin, ne kuulostavat mahdollisimman luonnollisilta.

Aloita rohkeasti kuvaamaan

Videohaastattelun etuna on, että voit kuvata vastausvideon niin monta kertaa kuin haluat. Tämä mahdollistaa muun muassa eri asetusten, esimerkiksi äänen, tarkistamisen. Kannattaa kiinnittää myös huomiota kuvakulmaan ja pyrkiä kuvaamaan niin, että kamera on omien kasvojen tasolla. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomioita riittävään valaistukseen.

Videolla sanottavia asioita ei myöskään kannata viilata liikaa. Aloita vain rohkeasti kuvaaminen jo lyhyen harjoittelun jälkeen. Tällöin videosta tulee luonnollisempi ja videolla puhuminen muuttuu rennommaksi. Kuvattuasi vastauksen katso video läpi ja pohdi, muistithan sanoa kaiken oleellisen. Lisäksi tarkista, että videon pituus on annetun ohjeistuksen mukainen.

Unohda liika kriittisyys

Suosittelemme kuvaamaan videovastaukset kerralla valmiiksi. Muistathan myös, että videolla kannattaa olla oma itsensä. Videolla ei tarvitse olla välttämättä kaikkein ulospäinsuuntautunein. Pääasia on, että näemme ja kuulemme videolta aidon kiinnostuksen ja motivaation avointa tehtävää kohtaan. Pidäthän myös mielessäsi, että vastausten ei tarvitse olla täydellisiä; älä siis murehdi, jos puheessasi tulee pieni pohdintatauko. Tällaiset asiat tekevät vain videosta luonnollisemman.