Työyhteisötutkimuksen tulos pomppasi poikkeusvuonna ennätyslukemaan


Kuluva vuosi on ollut monella tavalla poikkeava, suorastaan ennennäkemätön. Siitä huolimatta tai ehkä osittain juuri siksi Hämeenmaan tämänsyksyisen työyhteisötutkimuksen (TYT) tulos oli osuuskaupan historian paras.

06.11.2020

Eezy Spiritin toteuttaman tutkimuksen mukaan hämeenmaalaisten työtyytyväisyys on erinomaisella tasolla. Tuorein TYT-indeksi on 77,3, kun se viime vuonna oli 74,7.

– Tulos todella yllätti! Siitä tuli äärimmäisen lämmin fiilis, Hämeenmaan henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti hymyilee.

– Koronatilanne ja tapa, jolla sitä on toimipaikoissamme hoidettu, on vaikuttanut selvästi tuloksiin.

Markettoimiala oli eri toimialoja vertailtaessa kirkkaasti kärjessä.

– Kaupan alan arvostus on kasvanut ja tullut näkyväksi poikkeusaikana. Moni on herännyt huomaamaan työn tärkeyden, korostaa Virtainlahti.

Hän toivoo, että korona-ajan nostama työn merkityksellisyyden tunne säilyisi tulevaisuudessakin.

TYTistä työkaluja toiminnan kehittämiseen

Osuuskauppa Hämeenmaassa työskentelee noin 3 000 kanta- ja päijäthämäläistä. Vuosittaisen työyhteisötutkimuksen vastausprosentti on ollut korkea, niin tänäkin syksynä: kyselyyn vastasi yli 90 prosenttia Hämeenmaan koko henkilöstöstä.

Tutkimuksen mukaan henkilöstö on entistä sitoutuneempi; lähes kaikki ovat valmiita suosittelemaan työnantajaansa.

Vaikka työyhteisötutkimus osoittaa kokonaisuudessaan kiitettävää tulosta, näkyi avoimissa vastauksissa myös monia kehityskohteita. Työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin suhteen on oltava jatkossakin herkällä korvalla.

Vuosittainen TYT-kysely on yksi keino selvittää niitä osa-alueita, joita kehittämällä työhyvinvointia ja -tyytyväisyyttä voidaan parantaa.

– Olen varma, että hyvä työtyytyväisyys näkyy suoraan myös asiakaspalvelussa. Tutkimuksesta saatavan tiedon avulla voimme miettiä konkreettisia keinoja henkilöstömme työtyytyväisyyden ja työhyvinvoinnin edelleen edistämiseksi, Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto sanoo.

Ristiintyöskentelyn mahdollistamiselle kiitosta

Työyhteisötutkimuksen tulos parani lähes kaikilla mitatuilla osa-alueilla. Tutkimuksen teemat olivat pääosin aiemmilta vuosilta tutut, mutta vallitsevan tilanteen vuoksi kyselyyn oli varattu oma osio korona-aiheisille kysymyksille.

Poikkeuksellinen ajanjakso on lisännyt ristiintyöskentelyä Hämeenmaan eri toimialojen välillä. Keväällä ja kesällä Hämeenmaan majoitus- ja ravitsemiskaupasta, Emotion-myymälöistä ja Lahden Sokokselta sekä ABC-toimialalta siirtyi iso joukko työntekijöitä markettoimipaikkoihin ja Hämeenlinnan Kodin Terraan.

– Keväällä työntekijöitä siirtyi parhaimmillaan 160. Siirtoja on tehty myös kuluneen syksyn aikana: tälläkin hetkellä reilut 30 mara-toimialan ja Sokos Lahden työntekijää työskentelee marketkaupan tehtävissä, Sanna Virtainlahti kertoo.