Osuuskauppa Hämeenmaa ja Koulutuskeskus Salpaus tekevät tiivistä yhteistyötä


Osuuskauppa Hämeenmaan ja Koulutuskeskus Salpauksen monipuolinen ja tiivis yhteistyö on vuosien aikana syventynyt aidoksi kumppanuudeksi. Yhdessä luodut toimintamallit auttavat osaavan työvoiman saamisessa.

22.03.2023

Koulutuskeskus Salpauksen julkaisema mediatiedote yhteistyöstä Hämeenmaan kanssa:

Hämeenmaa ja Salpaus ovat kehittäneet keinoja ravintola- ja matkailualan sekä kaupan alan opiskelupaikkojen vetovoimaisuuden lisäämiseksi. Yhdessä on luotu toimintamalleja, jotka auttavat Hämeenmaata osaavan työvoiman saamisessa.

Ravintola- ja catering-alan opiskelijoille on kehitetty polkuopinnot, joiden tavoitteena on opiskelijoiden työllistyminen valmistumisen jälkeen Hämeenmaan ravintoloihin. Myös liiketoiminnan opiskelijoille on luotu vähittäiskaupan osaajan polku. Polkuopinnoissa opiskellaan ensin alan perusosaaminen Salpauksessa, jonka jälkeen osaamista syvennetään ja laajennetaan työelämässä Hämeenmaalla oppisopimuksella tai koulutussopimuksella.

Coppa Eateryn päivä opetusravintolassa oli antoisa

Yhteistyössä ravintola Coppa Eateryn kanssa on toteutettu Salpauksen ravintola- ja catering-alan opiskelijoille Coppa Kulinaarissa -päivä, jonka aikana Salpauksen opiskelijat valmistivat Coppa Eateryn ruokalistaan kuuluvia annoksia ravintolan henkilökunnan ohjauksessa. Yhdessä on toteutettu myös peruskoululaisille toiminnallisia tutustumisia ravintola- ja catering-alan työtehtäviin.

– Päivät Salpauksessa olivat onnistuneita ja myös meille antoisia päiviä. Innokkaimpien opiskelijoiden kanssa sovin jo harjoittelusta ravintolassamme, kertoo keittiömestari Mikko Ilmevalta Coppa Eaterystä.

– Olemme paljon tekemissä Salpauksen opettajien kanssa ja olen tosi tyytyväinen yhteistyöhömme. Meillä molemmilla on sama tavoite, saada alalle lisää työntekijöitä, Ilmevalta jatkaa.

Monet opiskelijat löytävät työpaikan Hämeenmaalta

Isona työnantajana Hämeenmaa tarjoaa eri toimipisteissään vuosittain yli kahdelle sadalle Salpauksen opiskelijalle mahdollisuuden suorittaa opintoihin kuuluvia työelämässä oppimisen jaksoja. Ravintola- ja catering-alan ja liiketoiminnan opiskelijoiden lisäksi Hämeenmaa on tarjonnut harjoittelupaikkoja myös muun muassa logistiikka-, matkailu-, turvallisuus- sekä hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijoille.

– Salpauksen opiskelijoita on ollut vuosittain runsaasti Hämeenmaan eri toimialoilla harjoittelemassa niin koulutussopimuksella kuin oppisopimuksellakin. Useita Salpauksen opiskelijoita työllistyykin Hämeenmaalle joko opintojen jälkeen tai jo niiden aikana, kertoo yhteistyöstä Hämeenmaalla useita vuosia vastannut henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti.

Hämeenmaalta osallistutaan mielellään myös Salpauksen järjestämiin rekrytapahtumiin, joissa työnantaja pääsee kohtaamaan opiskelijoita ja opiskelijat työnantajia.

S-market Jalkarannassa työskentelee Salpauksen merkonomiopiskelija Linda.

Henkilöstölle oma merkonomin oppisopimuskoulutus

Hämeenmaa kouluttaa Salpauksessa myös eri tehtävissä olevia työntekijöitään.

Hämeenmaan henkilöstöä on osallistunut jo viidentoista vuoden ajan Salpauksen toteuttamaan liiketoiminnan perustutkintoon tähtäävään oppisopimuskoulutukseen.  Koulutukseen on osallistunut muun muassa pitkään Hämeenmaalla työskennelleitä myyjiä. Alan tutkinto on mahdollistanut oman työn kehittämisen tai etenemisen esimerkiksi esimiestehtäviin.

– Mielestäni tämä on loistava tapa kouluttaa omaa henkilöstöämme ja mahdollistaa heille kaupan alan perustutkinto. Ryhmiin osallistuneet ovat myös itse kovasti pitäneet siitä, että ryhmät on koottu hämeenmaalaisista ympäri toimialueemme. Verkostoituminen ja kokemuksien vaihtaminen oman talon ihmisten kesken on ollut antoisaa, kertoo työsuhdeasiantuntija Riikka Vormisto.

Hämeenmaan työntekijät osallistuvat myös Salpauksen järjestämiin työpaikkaohjaajakoulutuksiin sekä erilaisiin korttikoulutuksiin, kuten hygienia- tai anniskelupassikoulutuksiin.

Kuvassa Hämeenmaan merkonomi-oppisopimusryhmän opiskelijoita Salpauksen oppitunnilla.

Onnistumista arvioidaan yhdessä

Vuosittain arvioidaan suunnitelmallisen ja tavoitteellisen yhteistyön onnistumista sekä suunnitellaan tulevia yhteistyön muotoja.

– Hämeenmaalla on tehty Salpauksen kanssa yhteistyötä jo vuosia, ja se on sujunut erittäin hyvin. Salpauksessa ollaan hyvin kehittämismyönteisiä ja olemme luoneet uusia toimintatapoja yhdessä. Tiivis yhteistyö on mahdollistanut vaikuttamisen myös opintojen sisältöön saakka, kuvailee Virtainlahti.

Aidosta kumppanuudesta hyötyvät molemmat

Yhteistyö on aitoa kumppanuutta, josta hyötyvät molemmat osapuolet.

– Yhteistyö Salpauksen kanssa on monipuolista ja sillä nähdään olevan merkitystä esimerkiksi nuorten urapolkujen valinnassa. Salpaus kehittää koulutustarjontaa aidosti työelämän tarpeet huomioiden, ja Hämeenmaa on mielellään mukana tuomassa näkemystä tähän kehitystyöhön jatkossakin, kuvailee Hämeenmaan uusi henkilöstöjohtaja Minnastina Miettinen.

– Olemme todella iloisia siitä, että saamme tehdä näin monipuolista yhteistyötä Hämeenmaan kanssa. Yhteiset keskustelumme auttavat ennakoimaan tulevia tarpeita ja kehittämään koulutuksia vastaamaan työelämän tarvetta. Ja toki myös meille on tärkeää, että opiskelijat työllistyvät valmistuttuaan, kertoo kumppanuusvastaava Airi Aikio Salpauksesta.

Lisätietoja:

kumppanuusvastaava Airi Aikio, 050 380 8301, airi.aikio@salpaus.fi

henkilöstöjohtaja Minnastina Miettinen, 050 388 3063, minnastina.miettinen@sok.fi