Osuuskauppa Hämeenmaa 120 vuotta!


Osuuskauppa Hämeenmaa täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Historiamme ulottuu aina vuoteen 1904, jolloin ensimmäinen hämäläinen osuuskauppa perustettiin Tervakoskella.

02.01.2024

Mistä kaikki alkoi?

Osuustoiminta otti ensiaskeleensa vuonna 1844 Englannissa Rochdalen kaupungissa, jossa kankaankutojat perustivat ensimmäisen toimivapohjaisen osuustoiminnallisen yrityksen.

Suomalaisen osuustoiminnan syntysanat kerrotaan lausutun Hattulassa professori Hannes Gebhardin toimesta. Hän kutsui koolle Pellervo-Seuran perustavan kokouksen vuonna 1899, ja näin aate oli virallisesti rantautunut Suomeen.

Vaikeat vuodet toivat muutoksia – ja yhtenäistymistä

Sota ja sen jälkeiset vuodet olivat vaikeita, luonnollisesti myös osuuskaupoille. Miesten lähteminen sotaväkeen vaikutti myymälöiden hoitoon, ja ankara säännöstely muutti kaupan roolin säännöstelyä toteuttavaksi jakelijaksi.

1950-luvulle tultaessa s-ryhmäläinen osuustoiminta oli noussut keskeiseksi suomalaiseksi vaikuttajaksi. Osuuskaupoilla oli merkittävä rooli jälleenrakennustyössä, tavarapula alkoi helpottaa, ja myymälöiden valikoimat monipuolistuivat.

Vuonna 1941 perustettu Lahden Seudun Kauppakunta todisti ylpeänä, kun Suomen toinen Sokos-tavaratalo, tavaratalo Valtakulma, avattiin Lahdessa vuonna 1956.

Maalta muuton kiihtyessä osuuskauppojen asema alkoi muuttua hankalaksi, sillä moni osuuskauppa eli maaseutumyymälöiden varassa. S-ryhmässä lähdettiin muodostamaan yhden talousalueen käsittäviä alueosuuskauppoja perinteisten pitäjäosuuskauppojen tilalle.

1970-luvun loppuun mennessä suurin osa Päijät-Hämeen osuuskaupoista oli fuusioitunut Lahden Seudun Kauppakuntaan ja vuonna 1979 osuuskaupan nimeksi tuli Päijät-Hämeen Osuuskauppa, johon viimeiset paikalliset osuuskaupat liittyivät 1980-luvun aikana. Kanta-Hämeessä osuuskaupat fuusioituivat Etelä-Hämeen Osuuskauppaan.

Hämeenlinnaan saatiin tavaratalo, ja EHO:kin aloitti hotelliliiketoiminnan. Molemmissa osuuskaupoissa ryhdyttiin myös harjoittamaan autokauppaa ja laajennettiin huoltamoliiketoimintaa. Erityisesti panostettiin majoitus- ja ravitsemiskauppaan.

Lahdessa merkittäviä tapahtumia olivat Suomen ensimmäisen Rosso-ravintolan avaaminen vuonna 1978 ja ravintola El Toron avaaminen vuonna 1981 ravintola Maakunnan tiloihin.

Vaikeista vuosista menestykseen

Vuoden viimeisenä päivänä 1992 Etelä-Hämeen Osuuskauppa ja Päijät-Hämeen Osuuskauppa muodostivat Osuuskauppa Hämeenmaan.

Hotelleista, maatalouskaupasta ja autokaupasta luovuttiin, ja erityiseksi kehittämiskohteeksi otettiin päivittäistavarakauppa ja S-market-ketju. Myymälöitä laitettiin kuntoon SOK:lta saadun pääomalainan turvin, ja vähitellen osuuskaupan suunta kääntyi.

Taloudellisen tilanteen kohentuessa toimiala- ja palvelukirjoa voitiin jälleen kasvattaa. 2000-luvulla Hämeenmaa palasi majoitus- ja autokaupan toimijaksi.

Viimeinen paikallisista osuuskaupoista, Lammin Osuuskauppa, fuusioitui Hämeenmaahan vuonna 2010.

120 vuotta osuustoimintaa – paremmin kuin koskaan aikaisemmin

Osuuskauppa Hämeenmaa juhlii 120-vuotista taivaltaan koko ensi vuoden henkilökunnan, asiakkaiden ja sidosryhmien hyväksi. Tänään olemme suurempi kuin koskaan, takavuosien velat on pääosin maksettu ja liiketoimintamme on hyvällä tasolla.

Globaalin pandemian, taloudellisen epävakauden ja energiakriisin jälkeen osuuskauppamme on edelleen elinvoimainen, toiminta-alueemme suurin yksityinen työnantaja, ja asiakkaillemme kattavan palveluvalikoiman ja halvan ruokakorin takuuvarma toimija.

Toiminta-ajatuksemme – palvelujen ja etujen tuottaminen asiakasomistajille – sekä vastuullinen arvopohja ovat pysyneet mukana koko matkan.

 

Paljon onnea Osuuskauppa Hämeenmaa!