Lahden Seurahuoneen työntekijät rakentavat yhdessä kestävämpää tulevaisuutta


Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneella kiinnitetään monin tavoin huomiota kestävään kehitykseen. Vastuullisuustoiminnan keskiössä on oma henkilöstö, jonka sitoutuminen on yksi avainasioista.

09.02.2021

Loppuvuodesta 2020 vastuullisuustoimintansa ansiosta kestävän matkailun Sustainable Travel Finland –merkin saaneella Lahden Seurahuoneella halutaan olla mukana kehittämässä koko hotelli- ja matkailualaa vastuullisemmaksi.

– Seurahuoneen upea historia siivittää meitä eteenpäin. Kehitymme ja uudistumme jatkuvasti. Teemme tätä työtä ympäristöä arvostaen ja kehitystä kunnioittaen. Suosimme pitkäikäisiä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja, remonttien yhteydessä valitsemme energiatehokkaat ikkunat sekä hillitsemme hävikkiä, kertoo hotellinjohtaja Marika Haavisto.

Ideointia sisäisessä somessa

Tärkein rooli on Seurahuoneen omalla henkilöstöllä, sillä jokainen työntekijä vaikuttaa omalla toiminnallaan hotellin vastuullisuustyöhön. Vastuullisen toiminnan ylläpitämiseksi henkilöstön sitoutuminen on äärimmäisen tärkeää. Henkilöstö haluaakin mielellään olla mukana toiminnan kehittämisessä. Työntekijöitä rohkaistaan tuomaan esiin omia ideoitaan, ja niitä lähdetään kokeilemaan innokkaasti.

Seurahuoneella työskentelee noin 60 työntekijää, joten erilaista tietoa ja taitoa on paljon. Henkilöstö jakaakin osaamistaan toisilleen muun muassa keskustelemalla kestävästä kehityksestä, kierrättämisestä ja lajittelemisesta sisäisten viestintäkanavien kautta. Siten he saavat nopeasti apua toisiltaan, jos jokin asia mietityttää. Vastuullisuusasiat kiinnostavat henkilöstöä, ja monet ovatkin hakeneet aiheesta lisätietoa opettaen sitä eteenpäin työtovereilleen.

Vastuullisuus on läsnä Seurahuoneen henkilöstöllä jatkuvasti työpäivien aikana, eri tavoin. Kierrättäminen ja lajittelu ovat tärkeitä tekijöitä kestävän kehityksen edistämiseksi, joten sitä toteutetaan erityisen tarkasti. Ja olipa kyse sitten ravintolan paperittomista tilausmääräyksistä, ympäristöystävällisten pesuaineiden käytöstä tai kierrätysfarkuista tehdyistä työessuista, vastuullisuus näkyy Seurahuoneen toiminnassa.

Myös Seurahuoneen kuuluisalla ja herkullisella aamiaisella vastuulliseen toimintaan ja tarjoiluun kiinnitetään huomiota, kuten täyttämällä buffetpöytää kävijämäärän mukaan. Aamiaisella on tarjolla paljon lähiruokatuotteita, esimerkiksi Vääksyn myllyn puurohiutaleita, Maatila-Liha Merosen makkaroita ja leikkeleitä Orimattilasta sekä Pekan Leivän ruisleipää ja sämpylöitä Heinolasta.

Suurin osa Seurahuoneen henkilöstöstä kulkee työmatkansa polkupyörällä tai kävellen, joten liikkumisessakin suositaan kestäviä toimintatapoja. Näin tekee myös Seurahuoneen ravintolapäällikkö Anne Kajaniemi.

– Kuljen työmatkat pyörällä tai kävellen, satoi tai paistoi. Käytän pyöräilykypärää, ja talveksi vaihdan nastarenkaat. Ympäristöystävällinen liikkuminen on todella tärkeää minulle. Tärkeänä osana sitä on saada hieman liikuntaa ja hyvä alku päivälle. Pyöräily on ihana tapa siirtyä paikasta toiseen, Anne Kajaniemi kertoo.

Rikkautena laaja työntekijäkirjo

Henkilöstön osallistuminen vastuullisuustoimintaan oli tärkeä edellytys Sustainable Travel Finland-merkin saamiselle. Merkki ilmaisee kestävän matkailun edistämisessä onnistumisen lisäksi myös useista muista saavutuksista eri osa-alueilla.

– Sustainable Travel Finland-merkki tarkoittaa meille tunnustusta pitkäjänteisestä ja jatkuvasta työstä vastuullisuuden parissa, johon liittyy kestävän kehityksen lisäksi henkilöstön hyvinvointi ja taloudellinen vastuu, iloitsee Anne Kajaniemi.

Henkilöstön hyvinvointi onkin Seurahuoneella huippuluokkaa – viimeisimmän työtyytyväisyyskyselyn tulos kertoi erinomaisesta työilmapiiristä ja työntekijöiden viihtyvyydestä. Henkilöstön jaksamisesta huolehditaan monin tavoin heidän elämäntilanteensa huomioon ottaen.

– Se, että meillä on eri ikäisiä, eri kulttuureista ja eri elämänvaiheessa olevia työntekijöitä, on meille suuri voimavara, Marika Haavisto toteaa.

Seurahuoneella myös vieraita kannustetaan kestävään toimintaan. Vieraat voivat osallistua muun muassa kierrättämällä, suosimalla hanavettä pullotetun veden sijaan sekä vaikuttamalla siihen, kuinka usein heidän pyyhkeensä vaihdetaan. Myös vähäpäästöinen liikkuminen on helppoa, sillä vieraat voivat kesäisin lainata hotellilta polkupyöriä veloituksetta.

Vastuullisuus on Seurahuoneen koko henkilöstölle sydämenasia, johon halutaan sitoutua, yhdessä.

 

Lisätietoja:

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone, hotellinjohtaja Marika Haavisto, 050 388 3393