Tähtipölyä ja sankaritekoja – Hämeenmaan joululahjoitus ilahduttaa tänä vuonna Asenne ry:tä


Joulu on ilahduttamisen ja välittämisen aikaa. Osuuskauppa Hämeenmaa kohdentaa joululahjoituksensa tänä vuonna forssalaiselle Asenne ry:lle, jonka toiminnassa nämä teemat ovat keskiössä ympäri vuoden. Valinnan lahjoituskohteesta teki Hämeenmaan oma henkilöstö.

09.12.2021

Osuuskauppamme haluaa esimerkillään olla mukana luomassa hyvää joulumieltä sekä osaltaan mahdollistaa vilpittömästi hyviä ja vastuullisia tekoja: lahjoitamme 1 500 eurolla lahjakortteja forssalaislähtöiselle Asenne ry:lle.

– Asenne ry tekee tärkeää ja vaikuttavaa hyväntekeväisyystyötä Kanta-Hämeen alueella. Yhdistykselle annettiin 1500 euron lahjoitus lahjakortteina, jonka he voivat hyödyntää erilaisiin avustuksiin ja hankintoihin, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti.

Vuoden 2021 joululahjoituksen saaja, Asenne ry, on vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys, jonka tavoitteena on toiminnallaan mahdollistaa ihmisille tasa-arvoiset mahdollisuudet arkeen erilaisten hyväntekeväisyystekojen kautta. Se tarkoittaa, että tuetaan yksilöitä ja perheitä heille tarpeellisissa ja merkityksellisissä asioissa – kyse voi olla parturikäynnin mahdollistamisesta, harrastuksen lukukausimaksun maksamisesta tai kahdenkeskisen ajan ja tekemisen järjestämisestä ruuhkavuosia eläville pikkulasten vanhemmille.

Yhdistys on myös hiljattain kunnostanut vanhan huoltoaseman Forssassa, joka toimii toimitilojen lisäksi ikään kuin avoimena olohuoneena kaikille halukkaille. Erityisesti nuoret viihtyvät siellä hyvin. Asenne ry tekee yhteistyötä myös muun muassa sosiaalihuollon ja oppilaitosten kanssa. Yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa on nuorille tarjottu mahdollisuus suorittaa yhdyskuntapalvelua ”bensiksellä”.

Asenne ry:n perustajat ja toimintaa pyörittävät Paula ja Harri Vigilant ottivat Hämeenmaan lahjoituksen vastaan erittäin ilahtuneina.

– Lahjoitus on meille todella merkittävä apu ja olemme siitä tosi kiitollisia. Tuntuu hyvältä, että saamme käyttää varat suoraan omaan varsinaiseen toimintaamme. Se avaa mahdollisuuksia moneen, sillä pelkästään vanhan bensiksen toiminnan pyörittämiseen menee tukituotevaroista isoja summia kuukaudessa. Nuoret juovat siellä kahvia ja limuja ja teemme usein ruokaa yhdessä. Lahjakortit ovat voimassa pitkään, joten voimme tarpeen vaatiessa reagoida nopeastikin erilaisiin toimintamme piirissä oleviin tarpeisiin, Paula iloitsee.

Tällaisia yllättäviä tarpeita voivat olla esimerkiksi toppatakki ja lämpimät käsineet lapselle pakkasen kiristyessä tai uusi moponrengas nuorelle vanhan hajottua. Asenne ry:n sankariteot saattavatkin näennäisesti vaikuttaa pieniltä, mutta ovat isommassa mittakaavassa hyvinkin merkittäviä. Esimerkiksi uuden moponrenkaan hankkimisessa nuorelle ei ole kyse vain itse renkaasta, vaan renkaan puuttumisesta aiheutuvien lieveilmiöiden ehkäisystä ja itsenäisen liikkumisen mahdollistamisesta.

– Poliisi saattaa huomauttaa, että rengas pitäisi vaihtaa, mutta nuorella ei ole varaa ostaa uutta. Silloin vaihtoehdoiksi jää joko ajaa ajokieltoisella mopolla, josta voi seurata kortin menetys tai olla menemättä kouluun, joka johtaa poissaolomerkintöihin ja siihen, etteivät opinnot etene, Paula selittää.

– Lisäksi tuemme toiminnassamme tosi mielellämme omille harrastuksilleen omistautuneita nuoria eri tavoin – kutsumme sitä tähtipölyksi, joka kannustaa entisestään, Paula lisää.

”Jokainen ansaitsee sankarinsa”, kuuluu Asenne ry: slogan. Asenne ry toimii sankarina monille, sillä reilussa kahdessa vuodessa yhdistys on auttanut noin 1500 ihmistä pääasiassa Kanta-Hämeen alueella. Asenne ry:lle itselleen sankareita tänä jouluna olivat Hämeenmaan Osuuskaupan työntekijät.

– Haluamme lämpimästi kiittää Hämeenmaan henkilöstöä siitä, että he valitsivat meidät lahjotuksen saajaksi. Lahjoitus tulee todella tarpeeseen ja tuntuu tosi hyvältä, että hämeenmaalaiset näkevät työmme yhteiskuntavastuullisen merkityksen, Paula kiittelee.

– Meille on tosi tärkeää, että Hämeenmaalla henkilöstö pääsee aidosti vaikuttamaan asioihin. Joululahjoituskohteen ilmiantaminen ja valitseminen on hieno esimerkki siitä. Kiitos hyvästä valinnasta kaikille osallistuneille, Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti lisää.

Kuvassa Asenne ry:n Paula Vigilant ja Forssan Prisman palvelupäällikkö Mira Nurmi.