Asiakasomistajuuden juhlaa: Osuuskauppa Hämeenmaalla on jo 170 000 asiakasomistajaa  


Vuosi 2022 oli Osuuskauppa Hämeenmaalla vahva asiakasomistajuuden vuosi. Alkuvuosi 2023 on jatkanut samaa rataa, sillä Hämeenmaan asiakasomistajamäärä kipusi helmikuun alussa 170 000:een. Hämeenmaa juhlii tätä hienoa yhteistä saavutusta tarjoten pullakahvit asiakkailleen marketeissaan ja Lahden Sokoksella ystävänpäivänä.

13.02.2023

Osuuskauppa Hämeenmaan asiakasomistajaksi liittyi vuonna 2022 peräti 6844 asiakasta ja asiakasomistajien talouspeitto Hämeenmaan alueella nousi 84,5 prosenttiin. Helmikuun 2023 aikana asiakasomistajien määrä on kivunnut 170 000:een. Osuuskauppa Hämeenmaan asiakasomistaja on yksi Hämeenmaan omistajista ja samalla osuuskaupan tärkein asiakas, joka saa parhaat edut ja hyödyt.

Asiakas osuustoiminnan keskiössä alusta asti

Osuustoiminta on alun perin syntynyt kuluttajien arjen tarpeista. 1800-luvun Euroopassa monet yksityiset kauppiaat tavoittelivat maksimaalista voittoa ja tuotteiden hygienia, laatu, saati asiakkaiden toiveet eivät olleet toiminnan keskiössä. Näiden ilmiöiden vastapainoksi syntyivät osuuskaupat, joiden tavoitteena oli tuottaa palveluja jäsenilleen, valvoa yhteistä etua ja tarjota laadukkaita tuotteita kohtuulliseen hintaan. Osuustoimintalain säätämisen jälkeen vuonna 1901 osuustoiminnalliset aatteet alkoivat levitä nopeasti Suomessakin, ja osuuskauppoja perustettiin lähes joka pitäjään alueensa asukkaiden hyväksi. Osuuskauppojen ydintehtävä oli ja on edelleen varmistaa asiakasomistajilleen hyvät palvelut ja edulliset hinnat päivästä toiseen.

Asiakasomistajuus kannattaa

Jo 1920-40-luvulla S-ryhmä oli kanta-asiakasajattelun pioneeri Suomessa. 1990-luvulle tultaessa S-ryhmän toiminta-ajatus – palvelujen ja etujen tuottaminen alueosuuskauppojen sitoutuneille asiakasomistajille – muodostui liiketoiminnan suunnittelun lähtökohdaksi. Nykyisen asiakasomistajaohjelman kehittäminen aloitettiin 1980-luvun lopulla, ja valtakunnalliseksi eli kaikki liiketoiminta-alueet ja alueosuuskaupat kattavaksi bonusjärjestelmä tuli vuonna 1994.

Osuuskauppa onkin asiakasomistajalle erityisen kannattavaa kauppaa, sillä siinä korostuvat rinnakkain taloudellinen kannattavuus sekä yhteiskunnallinen vastuu. Osuuskaupan toiminnan kivijalkana ovat edelleen sen historialliset periaatteet, kuten avoin jäsenyys, demokraattisuus ja tasa-arvo ja jäsenelle kuuluva ostohyvitys, eli Bonus.

Osuuskauppa Hämeenmaan asiakasomistajia vuodesta 1992

Osuuskauppa Hämeenmaa syntyi vuoden 1992 viimeisenä päivänä, kun Etelä-Hämeen Osuuskauppa ja Päijät-Hämeen Osuuskauppa yhdistyivät. Viimeinen paikallisista osuuskaupoista, Lammin Osuuskauppa, fuusioitui Hämeenmaahan vuonna 2010. 

Osuuskauppa Hämeenmaan toimipaikkaverkoston laajenemisen myötä asiakasomistajamäärä kasvoi voimakkaasti 1990-luvun loppupuolelta lähtien, sillä jokainen halusi omistaa palan omaa lähikauppaa. Uusien marketyksiköiden avajaisissa asiakasomistajia liittyikin runsaasti ja tuohon aikaan se oli keskeisin väylä osuuskaupan asiakasomistajaksi. Nykyisin puolet Hämeenmaan uusista asiakasomistajista liittyy verkossa ja puolet Asiakasomistaja- ja S-Pankki-pisteissä.

Vuonna 2022 ennätysmäärä Bonuksia asiakasomistajille

Hämeenmaan asiakasomistajille maksettiin vuonna 2022 ennätysmäärä Bonuksia, yhteensä 33,7 miljoonaa euroa (2021: 31,6 milj. euroa). Osuustoiminnallisen yritysmuodon ansiosta liiketoiminnassa kiertävä raha hyödyttääkin Hämeenmaan asiakasomistajia ja varmistaa alueellisen hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden. Toiminnan tuotto investoidaan asiakasomistajien eduksi kehittämällä alueellisia palveluja, uusimalla toimipaikkoja sekä maksamalla asiakasomistajille Bonuksia.

Vuonna 2022 keskimäärin 23 033 Hämeenmaan asiakasomistajataloutta saavutti joka kuukausi täyden 5 prosentin Bonustason – osuus on viime vuosina kasvanut merkittävästi, sillä vuonna 2021 vastaava luku oli 19 937. 5% Bonustason saavuttaa 900 euron kuukausiostoilla.

Hämeenmaa tarjoaa asiakkailleen pullakahvit tiistaina 14.2. klo 10-18 Osuuskauppa Hämeenmaan

Prismoissa, S-marketeissa, Saleissa sekä Lahden Sokoksella. Tervetuloa!

Lue lisää Asiakasomistajaksi liittymisestä täältä >>

 

Lisätiedot:

Osuuskauppa Hämeenmaa, asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä, puh. 050 542 3811