Visit Finlandin myöntämän Sustainable Travel Finland -merkin ja sitä tukevan kehittämisohjelman tavoitteena on edistää kestävää matkailua Suomessa, viestiä yhtenäisemmin Suomesta kestävän matkailun maana ja helpottaa matkailijoiden valintoja. Merkin saaneet yritykset ja kohteet auditoidaan säännöllisesti, ja niiltä edellytetään toi­min­nas­saan niin eko­lo­gi­sen, so­si­aa­li­sen, kult­tuu­ri­sen kuin ta­lou­del­li­sen­kin kes­tä­vyy­den huomioimista.

– Vastuullisuus on käytännön tekoja. Uusiutuva energia, toimiva kierrätys, ekologiset toimintatavat, lähiruoan suosiminen, ruokahävikin välttäminen, veden ja sähkön kulutuksen tehostaminen sekä yhteistyö lähituottajien kanssa ovat esimerkkejä, jotka ovat vastuulliselle matkailuyrittäjälle normaaliarkea. Ympäristötekojen lisäksi kestävä matkailu ottaa huomioon sosiokulttuurisen hyvinvoinnin, joka näkyy mm. paikallisen kulttuurin kunnioittamisena, esteettöminä palveluina ja henkilöstön hyvinvointiin panostamisena, vastuullisen matkailun asiantuntija Virpi Aittokoski Business Finlandin Visit Finland -yksiköstä kertoo.

Vanajaveden äärellä sijaitsevassa Vaakuna Hämeenlinnassa vas­tuul­li­suus on huo­mioi­tu muun muassa aamiaispöydässä, jossa on tarjolla runsas kattaus lähituottajien tuotteita. Ruokahävikkiä vähennetään huolellisella ruokalistasuunnittelulla, jossa huomioidaan raaka-aineiden monipuolinen hyödyntäminen sekä tekemällä tilauksia oikea-aikaisesti. Hotellin vedenkulutusta on tarkkailtu jo useamman vuoden ajan: Veden virtaus on säädetty hotellihuoneissa niin, että turha vedenkulutus on minimoitu huomioiden kuitenkin asiakkaiden viihtyvyys. Ylimääräiset, mutta hyväkuntoiset tavarat, kuten patjat, lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Henkilökunnan hyvinvoinnista huolehditaan esimerkiksi turvallisella työilmapiirillä, maksuttomilla ja kattavilla työterveyspalveluilla, ensiapu- ja turvallisuuskoulutuksilla sekä liikunnan ja hyvinvoinnin ePassi-edulla.

– Kehitämme hotellimme vastuullisuutta jat­ku­vas­ti eteen­päin. Ha­luam­me, että vas­tuul­li­suus näkyy ho­tel­lis­samme asiak­kaal­le kon­kreet­ti­si­na asioi­na ja tekoina, kertoo hotellinjohtaja Jani Aaltonen Hämeenlinnan Vaakunasta.

– Yhtenä STF-tunnuksen osa-alueena on sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Tästä konkreettisina esimerkkeinä on paikallisen taiteilijan, Päivi Lartaman, luotsaaman Galleria Vanajan avautuminen maaliskuussa hotellimme tiloihin sekä se, että hotellimme henkilökunnalla on erinomainen tuntemus paikallisesta alueesta, nähtävyyksistä ja aktiviteeteista, Aaltonen jatkaa.

Asia­kas va­lit­see yhä useam­min ma­joi­tus­koh­teen­sa sen pe­rus­teel­la, miten hyvin vas­tuul­li­suus­asiat on hoi­det­tu ja miten hyvin ar­vo­maa­il­ma vas­taa hei­dän omaan­sa. Vaakunalla onkin jo pitkään ollut kansainvälinen Green Key -ympäristösertifikaatti.

– Vastuullisuus on toimintamme ydintä ja luonnollinen osa jokapäiväistä arkeamme. STF-merkin saaminen Green Key –merkin rinnalle tuntuukin todella upealta ja motivoi meitä jatkamaan vastuullisuustyötä entistä suuremmalla innolla, Aaltonen hymyilee.

Original Sokos Hotel Vaakuna Hämeenlinnaa tullaan uudistamaan lähivuosina. Uudistustyöt tukevat hotellin vastuullisuustavoitteita, sillä samassa yhteydessä tarkistetaan, että ilmanvaihto ja valaistus ovat energiaa säästäviä.

 

Lisätietoja:

Osuuskauppa Hämeenmaa, hotellinjohtaja Jani Aaltonen, p. 044 743 3371

Sale Erstassa on hypätty kertaheitolla uuteen aikaan. Tuttu punakeltainen värimaailma on siirtynyt takavasemmalle. Uuden ja raikkaan ilmeen lisäksi Saleen on tuotu arkea helpottavia palveluita ja paikalliseen makuun räätälöity tuotevalikoima.

– Myymälän miljöö uusittiin kokonaisvaltaisesti: muun muassa opasteet, hyllynpäädyt ja visuaalinen ilme ovat saaneet täysin uuden ilmeen. Kun opasteet ovat selkeämmin esillä, on asiakkaan helpompi löytää etsimänsä. Sale Erstaan saatiin myös itsepalvelukassa ja kalusteuudistus paistopisteelle, joten asiointi on nyt niidenkin myötä helpompaa, hehkuttaa ryhmäpäällikkö Essi Laine Hämeenmaalta.

Uudistus tehtiin asiakaslähtöisesti, erityisesti myymälän naapuruston tarpeita kuunnellen.

– Ostaminen on nyt sujuvampaa ja nopeampaa, kun tuotteiden valikoima sekä löydettävyys ovat paljon parempia ja itsepalvelukassa nopeuttaa kassa-asiointia. Olemme pyrkineet tekemään uudistuksen hyvin asiakaslähtöisesti ja onnistuneetkin siinä erittäin upeasti, Essi kertoo.

– Ja onnistumisen takana on ennen kaikkea Sale Erstan huikea työryhmä, jossa asiakaspalvelua tehdään täydellä sydämellä ja positiivisessa vireessä, hän kiittää. 

Vastuulliset valinnat ohjaavat myymäläuudistuksia Hämeenmaalla, eikä niitä unohdettu Sale Erstassakaan.

– Vastuullisesti toimien pystymme monesti hyödyntämään muiden myymälöiden kalusteita täysin uusien sijaan. Sale Erstan hintalistat uudistettiin niin, että ne kaikki ovat muista myymälöistä yli jääneitä ja saimme hyödynnettyä niitä koko myymälässä, Essi iloitsee.

Paikallistuntemus tekee lähinaapurista parhaan

Sale Erstaa pidetään lähinaapurina, jonka luokse on helppo poiketa.

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta uudistuneesta myymälästä. Meille on erityisen tärkeää kuunnella asiakastoiveitamme ja toteuttaa niitä, joten haluamme kannustaa kaikkia kertomaan tuotetoiveitaan kassalle tai muulle henkilökunnalle, hymyilee myymäläpäällikkö Sari Tuominen.

Asiakkaiden kuunteleminen herkällä korvalla ei suinkaan ole uusi juttu myymälän henkilökunnalle.

– Monet asiakkaistamme hakevat aamulla meiltä evästä ennen töihin lähtöä. Sen vuoksi viime keväänä aloimme avata myymälän puoli tuntia aiemmin, eli jo puoli seitsemältä. Pyrimme palvelemaan lähialueen asukkaita mahdollisimman hyvin, Sari kertoo.

Uudistunut myymälä on tuonut paljon iloa henkilökunnankin arkeen.

– Meillä kaikilla on todella hyvät fiilikset kivannäköisestä ja nykyaikaisesta työympäristöstämme! Olemme ylpeitä omasta Salestamme, ja haluamme toivottaa jokaisen tervetulleeksi tutustumaan uudistuneeseen myymälään, iloitsee Sari.

 

Lisätietoja:

Osuuskauppa Hämeenmaa, ryhmäpäällikkö Essi Laine, 050 590 6942

Kairan rouske rikkoo Pääjärven yllä vallitsevan hiljaisuuden, kun professori Kimmo Kahilainen pyörittelee välinettä tottunein ottein. Jääpeite antautuu teräksen edessä nopeasti, sillä edellisestä verkkojen kokemisesta tällä kohtaa on vain muutama päivä.

Nyt ei olla ensisijaisesti etsimässä pannun täydeltä filettä, vaan näiden verkkojen kokemisella on tieteellinen merkitys. Professori tosin myöntää, että joskus kalaa päätyy myös tutkijoiden vatsoihin.

– Talviverkoilla ei voi koskaan tietää, mitä tapahtuu, Kahilainen on huomauttanut jo ennen kuin on edes päästy jäälle.

Uittonarut löytyvät pienen naaraamisen jälkeen kummastakin uittoreiästä, ja verkkoa päästään vihdoin kokemaan. Pian käy ilmi, että tänään tapahtuu paljonkin.

Ensimmäisenä jään alta nousee komea kuha, ja pian toinenkin. Ahkion pohjalle päätyy myös muun muassa särkeä ja ahventa. Kohta Kahilainen esittelee myös vesiperhosen toukkaa, joka on suojautunut verkkoon takertuneen korren sisälle. Elämää on kaikkialla, kun sitä vain osaa etsiä!

70 vuotta tieteen palvelijana

Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema on toiminut 70 vuotta. Harva valtatietä 12 huristeleva aseman ohi ajava kuitenkaan tuntee paikkaa, jolla on kansainvälisestikin merkittävä vaikutus tiedemaailman palvelijana.

– Me olemme Suomen suurin yliopistollinen kenttätutkimusasema, tiivistää aseman johtajana vuodesta 2009 toiminut Janne Sundell.

– Täällä on hyvät fasiliteetit ja moninainen luonnonympäristö. Pääosa tutkijoista tulee meille muualta ulkomaita myöten.

Sundell sai itsekin ensimmäisen kosketuksen Lammin asemaan nuorena opiskelijana. Pieniin saalistaviin nisäkkäisiin väitöskirjassaan paneutunut tutkija otti asemalla elätikseen erään menehtyneen naaraslumikon poikaset.

– Päästin lumikot välillä häkeistään jaloittelemaan. Ruoaksi ne söivät rotanpoikasia, Sundell kertoo.

Kerran yksi lumikko oli onnistunut raahaamaan häkistään ruoaksi tarkoitetun puoliksi syödyn rotanpoikasen jemmaan suoraan Sundellin huonekaverin sänkyyn peiton alle.

– Onneksi löysin rotan ennen huonekaveriani, mies muistelee.

Monipuolisen tutkimuksen lisäksi Lammin asemalla järjestetään paljon kenttäkursseja biologian ja maantieteen alalta sekä pidetään kokouksia ja seminaareja.

Vuonna 2008 aseman tukemiseksi perustettiin säätiö, jonka kulmakivenä on apurahojen myöntäminen nuorille tutkijoille. Innoitus säätiön perustamiseen tuli paikallisilta yrittäjiltä ja organisaatioilta.

Muihin rahoittajiin kuuluu Hämeenlinnan kaupunki, joka sponsoroi biologiselle asemalle sijoitettua ympäristötutkimuksen professuuria.

Janne Sundell

Janne Sundell on Lammin biologisen aseman johtaja.

Lohen puberteetti on kiehtova kysymys

Yksi säätiön tukemista tutkijoista on lohen sielunelämään paneutunut, Lammin biologisella asemalla väitöskirjaansa tekevä Sierra Leonesta aikoinaan Suomeen tullut Paul Bangura.

Banguran lähtökohdat tutkijaksi eivät olleet helpot. Kapinallisjoukot kaappasivat hänet 17-vuotiaana lapsisotilaaksi Sierra Leonen sisällissodan aikana.

Bangura onnistui lopulta pakenemaan ja pääsi kouluttautumaan rankoista kokemuksistaan huolimatta. Suomeen hän päätyi opiskeltuaan Nigeriassa ja Ranskassa.

– Kuvittelin, että Ranskaa kylmempää paikkaa en koe, ennen kuin tulin Suomeen

Lohitutkimusta on tehty Lammilla vuodesta 2018 biologisen aseman kokeellisen kalankasvatuksen tiloissa. Geenitutkimusta johtaa Helsingin yliopiston perinnöllisyystieteen professori Craig Primmer. Lohen sukukypsyysikään vaikuttavan säätelygeenin tutkimus voi ulottua hyvinkin syvälle yhteiskuntaan, sillä ihmisellä ja lohella osin samat geenit vastaavat sukukypsyyden saavuttamisesta.

– Lammin tilat ovat meille todella tärkeät, ja aika ainutlaatuiset maailman yliopistojen joukossa. Olemme tehneet täällä enemmän tutkimusta lohen geeneistä kuin koskaan ennen, Primmer sanoo.

Paul Bangura on entinen lapsisotilas, joka päätyi Suomeen tekemään väitöskirjaa lohen puberteetista.

Laajat verkostot tiedemaailmaan

Talviverkoilla ahertava professori Kahilainen muistuttaa, että Lammin asema on mukana monessa kansainvälisessä projektissa. Yksi näistä on maailmanlaajuinen Lifeplan, jonka tavoitteena on uusien lajien kartoittaminen ja luontokadon pysäyttäminen.

– Projektissa kerätään kuusi vuotta yhtä sun toista dataa esimerkiksi riistakameroilla, siitepölykeräimillä, maaperä- ja dna-näytteillä, Kahilainen luettelee.

– Yritämme määrittää globaalisti biodiversiteettiä kaikkialla ympäri maailman.

Kahilainen kertoo, että esimerkiksi Evolla on yhdennetyn ympäristöseurannan alue, jossa on Helsingin yliopiston lisäksi mukana Luonnonvarakeskus, Ilmatieteen laitos ja Ympäristökeskus.

– Seuraamme aarnialueen tilannetta, koko valuma-aluetta ja vesistöä. Alkujaan koko kuvio liittyi ilmansaasteisiin, mutta kun ilmansaasteisiin päästiin puuttumaan merkittävästi sopimuksilla jo 90-luvun alussa, seurannan painotus on siirtynyt ilmaston lämpenemiseen, Kahilainen sanoo.

Seurantaa tekevät tutkijat näkevät ilmastonmuutoksen seuraukset kouriintuntuvasti.

– Olemme muun muassa havainneet, että Evon Valkea-Kotisessa vesi ei enää keväisin kierrä kokonaan, vaan kerrostuu saman tien. Tämä johtuu siitä, että kevät on lyhentynyt. Hapettoman veden osuus järvessä on kasvanut tosi paljon. Järvet ovat myös tummuneet.

Myös lintututkimuksesta biologisella asemalla on vuosikymmenten perinteet. Professori Johanna Mappes ei tee varsinaista lintututkimusta, mutta tutkii lintuja apuna käyttäen varoitussignaalien evoluutiota sekä mimikryä.

– Olen patologisesti kiinnostunut eläinten väreistä, Mappes naurahtaa.

Mimikryllä tarkoitetaan saaliseläimen keinoa suojautua saalistajaltaan jäljittelemällä toista myrkyllistä tai pahanmakuista lajia. Jäljittelijä voi olla itsekin myrkyllinen tai vaaraton. Jälkimmäisessä tapauksessa kyse on hämäyksestä. Jotkut lajit luottavat suojaväriin tai -muotoon ja ovat kehittyneet muuntautumaan niin, että ne näyttävät saalistajansa silmissä epäilyttävältä tai vaaralliselta. Yksi esimerkki on Mappesin mukaan leppäyökkösen toukka, joka muistuttaa pienenä linnun ulostetta. Kuolemalta suojautumisen keinot ovat ihmeellisiä!

Johanna Mappes

Johanna Mappes on perehtynyt tutkimuksissaan laajasti muun muassa pedon ja saaliin välisiin vuorovaikutussuhteisiin.

Tutkimusasema tuo seutua tutuksi

Vaikka moni ei sitä tule ajatelleeksi, tieteellisellä tutkimusasemalla on merkitystä myös seudullisen vetovoiman kannalta.

Yliopistojen kenttäkurssien ja esimerkiksi kansainvälisten opiskeluohjelmien kautta moni tutustuu ensimmäistä kertaa Hämeeseen Lammin tutkimusasemalla. Ja osa, kuten lapsisotilaasta väitöskirjatutkijaksi päätynyt Paul Bangura, kiinnittyy seutuun jopa pysyvämmin.

Nyt Bangura selvittelee tutkimuksissaan, mikä lohien erilaisen käyttäytymisen geneettinen tausta on. Tiedon avulla kalankasvatukseen voitaisiin valita sopivimmat yksilöt.

Rankkojen nuoruusvuosien jälkeen elämä hymyilee, ja tiede on iso osa miehen elämää. Suomessa ammennettu tieto palaa vielä jonain päivänä miehen kotimaahan Sierra Leoneen.

– Afrikassa on eräs sanonta: Jos leijona ei opi kirjoittamaan, tarinan kertovat vain metsästäjät, Bangura sanoo.

Projektikoordinaattori Suvi Ikonen on perehtynyt useita vuosia täpläverkkoperhosten tutkimiseen. Lammin biologisella asemalla tehdään laboratorio- ja kenttäkokeita kyseisen lajin toukilla ja aikuisilla. Ikosen mukaan tutkimusasemat ovat tärkeitä muun muassa siksi, että niillä tutkija pääsee helposti lähelle tutkimuskohdettaan.

Lammin biologisen aseman historiaa

1953: Asema perustetaan Lammin kirkolta ostetuille pappilan maille. Monipuolinen ympäristö järvineen, metsineen, puroineen, soineen ja harjuineen on otollinen paikka biologiselle asemalle. Helsingin läheisen sijainnin (130 km) ansiosta paikka on myös ihanteellinen kenttäkurssien järjestämiseen.

1970: Aseman nykyiset rakennukset rakennetaan, sillä vanhan pappilan rakennukset eivät soveltuneet uuteen käyttötarkoitukseensa. 1970-luvulla Lammista tulee vuoden ympäri toimiva tutkimuslaitos.

2007: 550 neliömetrin kokoinen tutkimushalli valmistuu ja luo laadukkaat puitteet kokeellisille tutkimuksille.

Helmikuun alkupuolella Prisma Riihimäellä aloitti uusina työkavereina 13 ukrainalaista työharjoittelijaa. Hämeenmaan, Hyrian ja TE-toimiston yhteistyön avulla nämä uudet hämeenmaalaiset pääsevät tutustumaan suomalaiseen työyhteisöön, työtehtäviin Prismassa sekä opettelemaan suomen kieltä yhdessä Prisman henkilökunnan ja asiakkaiden kanssa.

Uuteen työhön hyppääminen vieraalla kielellä alkoi kolmen viikon perehdytysosiolla Hyrian tiloissa yhdessä ryhmän ohjaajan Natalian kanssa. Kolmen viikon perehdytyksen jälkeen ukrainalaiset pääsivät aloittamaan Prismassa 10 viikkoa kestävän työharjoittelunsa.

Ensimmäisen aamun ilmapiiri oli jännittynyt, mutta myös odottavainen ja kiitollinen. Jännitys näytti kuitenkin päivän mittaan häviävän, ja uusi työkin alkoi luonnistua. Perehdyttäjät pääsivät oppimaan ensimmäisiä ukrainankielisiä lauseita, ja samalla työharjoittelijoidenkin joukosta uskaltauduttiin kokeilemaan etukäteen suomeksi harjoiteltuja, asiakaspalvelutilanteisiin soveltuvia, lauseita.

– Tämä oli uusi tilanne meille myös työnantajana ja siksi on hienoa, että Riihimäen Prisman työntekijöillä riitti rohkeutta hypätä uuteen sekä vastaanottaa ja perehdyttää uusia tiimiläisiä riippumatta siitä, ettei yhteistä kieltä ainakaan näin alkuun ollut, kertoo HR-asiantuntija Kati Mykrä Hämeenmaalta.

Monimuotoisuus ja syrjimättömyys ovat niin Hämeenmaan kuin koko S-ryhmän vastuullisuustyön kantavia teemoja.

– Haluamme tehdä oman osuutemme tässä maailmantilanteessa – tämä on osa yrityksemme yhteiskuntavastuun toteuttamista. Autamme ukrainalaisia, mutta samalla opimme paljon heiltä itsekin ja voimme ammentaa jatkoon molempien parhaat puolet. Monimuotoisuus on arvokasta, ja toivomme työyhteisöihin eri ikäisiä ihmisiä erilaisilla taustoilla, Kati summaa.

Hämeenmaalla rakennetaankin #tuhatjayksitarinaahämeenmaalta, jossa jokaisella meistä on tärkeä rooli. Aidosti monipuolinen, vahvasti paikallinen, aina yhdessä – Osuuskauppa Hämeenmaa.

Ennätykselliset Bonukset asiakasomistajille

Osuuskauppa Hämeenmaalla oli joulukuun 2022 lopussa 169 884 asiakasomistajaa (+1664 edellisvuoteen verrattuna) ja asiakasomistajien talouspeitto Hämeenmaan alueella nousi, ja oli hienot 84,5 prosenttia. Bonuksia Hämeenmaan asiakasomistajille maksettiin vuonna 2022 ennätysmäärä, yhteensä 33,7 miljoonaa euroa (2021: 31,6 milj. euroa). Osuustoiminnallisen yritysmuodon ansiosta liiketoiminnassa kiertävä raha hyödyttääkin Hämeenmaan asiakasomistajia ja varmistaa alueellisen hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden. Toiminnan tuotto investoidaan asiakasomistajien eduksi kehittämällä palveluja, uusimalla toimipaikkoja ja maksamalla asiakasomistajille Bonuksia.

– Osuuskaupan ydintehtävä on varmistaa asiakasomistajilleen hyvät palvelut ja edulliset hinnat päivästä toiseen. Alueelle tehtävät investoinnit tuovat elinvoimaa ja lisäävät vetovoimaa. Toimimme myös alueemme elävöittäjänä tukemalla esimerkiksi nuorten harrastustoimintaa, Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto

Vuonna 2022 keskimäärin 23 033 Hämeenmaan asiakasomistajataloutta saavutti joka kuukausi täyden 5 prosentin Bonustason – osuus on viime vuosina kasvanut merkittävästi, sillä vuonna 2021 vastaava luku oli 19 937. 5% Bonustason saavuttaa 900 euron kuukausiostoilla.

Kiitos Hämeenmaan henkilöstölle

Hämeenmaa jakaa henkilöstölleen vuodesta 2022 ylimääräisen tulospalkkion, jonka suuruus on kokoaikaiselle työntekijälle jopa 1000 euroa. Ylimääräinen tulospalkkio maksetaan normaalin tulospalkkion lisäksi, jonka piiriin koko Hämeenmaan henkilöstö kuuluu. Normaali tulospalkkio on kokoaikaiselle työntekijälle suuruudeltaan maksimissaan noin 1400 euroa. Näin ollen hämeenmaalaiset voivat saada jopa 2400 euroa tulospalkkion vuodesta 2022.

– Henkilöstöllämme on keskeinen rooli menestyksessämme. He ovat etulinjassa varmistamassa hyvän asiakaskokemuksen ja huolehtivat siitä, että hommat arjessa rullaavat haastavinakin aikoina. Sen vuoksi tuntuu erityisen hyvältä voida palkita heitä hyvästä työstä näinä erikoisina aikoina, joita olemme viime vuodet eläneet, Vormisto sanoo.

Myyntiä inflaation siivittämänä

Osuuskauppa Hämeenmaan myynti oli viime vuonna 1362 miljoonaa euroa (2021: 1287 milj. euroa) ja tulos 42,5 miljoonaa euroa (2021: 38,1 milj. euroa). Tuloksen kasvua selittää valtaosin korona-ajasta vihdoin toden teolla palautumaan päässyt matkailu- ja ravitsemiskauppa: toimialan myynti Hämeenmaalla kasvoi edellisvuoteen verrattuna lähes 43 prosenttia.

Inflaatio sekä elintarvikkeiden hintojen nousu kurittivat marketkauppaa – ruoan kuluttajahinnat nousivat Suomessa vuonna 2022 keskimäärin 7,1 prosenttia. Marketkaupassa tuotteiden ostohintoja ei ole viety täysimääräisenä niiden myyntihintoihin, joka näkyy laskevana tuloksena. Myös majoitus- ja ravintola-alan elpymisellä on osansa: myydyt kilomäärät ruokakaupassa tippuivat edellisvuosista myös siitä syystä, että ihmiset siirtyivät ruokailemaan jälleen aiempaa enemmän ravintoloihin korona-rajoitusten poistuttua.

Liikennekaupassa myynti kasvoi 36 prosenttia. Autokaupan (Nelipyörä Oy) myynti laski 13 prosenttia.

Investointeja energiatehokkuus ja asiakaskokemus edellä

Viime vuonna Kanta-ja Päijät-Hämeeseen tehtiin investointeja yhteensä 52,8 miljoonalla eurolla. Uusina tulokkaina ovensa avasivat S-market Vääksy sekä ABC Carwash Jukola. ABC Riihimäki sekä Emotion Riihimäki uudistettiin ja marketteja uudistettiin laajalla rintamalla ilmeensä, tarjontansa, palveluidensa ja energiatehokkuutensa osalta niin Kanta- kuin Päijät-Hämeessä. Lisäksi Hämeenmaa osti Hollolan Prisman kiinteistön itselleen.

Uutta vuonna 2023

Prisma Holman ravintolamaailma Holma kitchen & café avautuu uuden ilmeen sekä palveluiden kera maaliskuussa. Ravintolamaailma koostuu jatkossa uniikista Holma kitchen & cafésta sekä jo tutuksi tulleesta Hesburgerista. Uudella ravintolalla on myös positiivinen työllistämisvaikutus, sillä sinne on rekrytoitu uutta henkilökuntaa. Myös Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone uudistaa päärakennuksen kylpyhuoneet, jotka parantavat asiakaskokemusta entisestään.

Janakkalan Turengin kauppakeskushanke etenee aikataulussa. Uuden noin 5000 m2 kauppakeskuksen ja uuden S-marketin avajaisia vietetään huhtikuussa 2023.

Lisäksi sähköautojen latauspisteverkosto laajenee entisestään, kun ABC:t Nastola ja Turenki saavat uutena omat latauspisteensä ja ABC:t Heinola, Renkomäki sekä Riihimäki saavat lisää latauspisteitä. ABC-latausverkoston kaikki sähkö on uusiutuvista lähteistä.

Vastuullisuus tekemisen keskiössä

Fiksu energiankäyttö on keskeisessä roolissa Hämeenmaalla. Rakennettavat uudet kiinteistöt suunnitellaan ja vanhat uudistetaan energiatehokkaiksi. Uudistusten yhteydessä muun muassa talotekniikka nykyaikaistetaan ja ilmanvaihto sekä kylmälaitteet uusitaan. Remontin jälkeen on yksittäisen myymälän kokonaisenergiankulutus noin puolet entisestä.

Kiinteistöjen lämpötiloja on Hämeenmaalla optimoitu jo vuosikymmenen ajan fiksun energiankäytön vuoksi. Nyt osana yhteisiä energiansäästötalkoita on tarkasteltu myymäläkohtaisesti lämpötilojen laskumahdollisuuksia yhdellä asteella entisestään – yhden asteen lämpötilanlasku säästää lämmitysenergiaa jopa 5% vuodessa. Lisäksi Hämeenmaan toimipaikoissa on vähennetty valaistusta ja ohjattu kiinteistöjen ilmanvaihtokoneiden ilmamääriä minimiin valtakunnallisten sähkön huippukulutuspiikkien ajaksi.

Osuuskauppa kantaa vastuuta myös kotimaisesta ruokaketjusta ja suosii paikallisten lähituottajien tuotteita valikoimissaan. Vuoden 2022 aikana paikallisten tavarantoimittajien ja tuottajien yhteistyökumppanimäärä on kivunnut jo yli kolmeensataan.

– Nyt käsillä oleva kustannuskriisi on osunut erityisesti alkutuottajiin. Maatalouden tuottajahinnat ovat nousseet voimakkaasti. Elintarvikeketjun yritykset ovat reagoineet poikkeustilanteeseen ja neuvotelleet sopimuksia uusiksi kesken sopimuskauden. Tilanne onkin Tilastokeskuksen tietojen perusteella menossa parempaan suuntaan, Vormisto sanoo.

Hämeenmaa on mukana myös tukemassa oman alueensa maatalous – ja maaseutuyrityksiä valmennuksin yhdessä ProAgrian, S-ryhmän ja LähiTapiolan kanssa. Tulevaisuusvalmennusten kautta Hämeenmaa tukee vahvasti Hämeen alueen ruoantuotannon jatkuvuutta.

Lisätiedot:

Osuuskauppa Hämeenmaa, toimitusjohtaja Olli Vormisto, 050 358 8336

Liput ovat jaossa asiakasomistajille Lahden alueen Prismojen (Laune, Syke, Holma, ja Hollola) infopisteissä 9.1.2023 alkaen. Lippuja saa S-Etukorttia näyttämällä maksimissaan 4 kpl/asiakasomistajaperhe.

– Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukeminen on meille tärkeä osa vastuullisuustyötämme. Samalla pääsemme ilahduttamaan asiakasomistajaperheitä musiikkielämyksen muodossa, Osuuskauppa Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä.

Ötökkä-musikaali esitetään kahdessa asiakasomistajanäytöksessä to. 26.1. ja pe. 27.1.2023 klo 18.00, Lahden konserttitalolla Felix Krohn-salissa, osoitteessa Sibeliuksenkatu 8. Näytöksen kesto on n. 30 min. Esitys sopii koko perheelle, 3-vuotiaasta alkaen.

Koko perheen Ötökkä-musikaali

Mukaansa tempaavien sävelmien ja hauskojen laulujen siivittämä Ötökkä-lastenmusikaali kertoo kolmen ötökkäkaveruksen – Lennu Leppäkertun, Manna Mehiläisen ja Hemmo Heinäsirkan – kyllästymisestä arkiseen aherrukseen. Musikaali on opettavainen kertomus kaverusten yhteisestä karkuretkestä, jossa kaikki ei mene odotusten mukaisesti. Kohtaamiset perhosten, muurahaisten, sontiaisten ja hyttysten kanssa sujuvat hauskasti, mutta hämähäkin verkolla asiat menevät pahan kerran solmuun. Ystävän apu osoittautuu tärkeäksi ja pälkähästä selvitään. Koettelemusten jälkeen arkinen aherrus ja kotiolot alkavat ötökkäkaveruksille taas maistua.

Musikaalin on säveltänyt ja käsikirjoittanut nykyisin sellonsoitonopettajana Lahden konservatoriossa toimiva Janne Hanhijärvi. Päärooleissa esiintyy konservatorion ammatillisen koulutuksen laulunopiskelijoita. Orkesteri muodostuu pääosin Tähtijouset ja Fiocco –jousiorkesterista. Mukana on myös lapsikuoro ja ehkäpä ryhmä muskarilaisiakin pikkuötököinä.

Tammikuun puolessavälissä käynnistyy täysin uusi koulutus, joka on suunnattu Ukrainasta Suomeen tulleille työnhakijoille. Koulutuksen tarkoituksena on parantaa Suomessa työllistymisen mahdollisuuksia, ja osallistujat voivatkin työllistyä Osuuskauppa Hämeenmaalle jo koulutuksen aikana tai sen päätteeksi. Uuden koulutuksen ryhmäkoko on 15 henkilöä, ja se on jo täyttynyt mukavasti – koulutukseen voi hakeutua kuitenkin vielä 31.12.2022 mennessä Hämeen TE-toimiston kautta.

Ukrainalaisten työllistymisen suurimpana haasteena on aiemmin ollut koulutuksen järjestyminen omalla kielellä, mutta uudessa koulutuksessa perehdytys tehdään ukrainaksi tai venäjäksi. Koulutuksen ohella uudet työntekijät opiskelevat suomen kieltä ja heitä myös kannustetaan käyttämään kieltä harjoittelujaksolla.

– Niin Hämeenmaalta, TE-palveluilta kuin Hyrialtakin löytyy ukrainan- ja venäjänkielisiä kouluttajia – ja perehdytysmateriaaleissakin huomioidaan uudet työntekijät kääntämällä materiaalit heidän omalle kielelleen, toteaa prismajohtaja Jarmo Piiroinen Riihimäen Prismasta.

Koulutus toteutetaan työelämässä pääasiassa Riihimäen Prismassa, mutta myös alueen S-marketeissa ja Sale-myymälöissä, joista löytyykin useampi venäjän- ja ukrainankielen taitoinen. Alkustartti tapahtuu Hyrian järjestämällä opetusjaksolla, jossa tuodaan esiin suomalaisia työelämätaitoja, työturvallisuusasioita sekä Hämeenmaata organisaationa. Alkustartin jälkeen alkaa työssäoppimisjakso Hämeenmaalla, joka kestää koulutuksen loppuun asti.

– Uudet työntekijät aloittavat ensiksi tuotteiden hyllytyksestä ja puhtaanapidon tehtävistä, mutta sen jälkeen jokaisen koulutettavan kanssa käydään henkilökohtaisesti tilannekatsaus työssäoppimisen jatkamisesta tai parhaassa tapauksessa jopa työllistymismahdollisuuksista. Kartoitamme myös jokaisen kohdalla heidän aiempaa osaamistaan, sillä osalla saattaa olla jo kokemusta kaupan alan tehtävistä, kertoo Piiroinen.

Riihimäen Prismassa uusi yhteistyökoulutus on saanut lämpimän vastaanoton.

– Koko henkilöstömme odottaa hyvillä mielin ja iloisesti uusia työkavereitaan, paljastaa Piiroinen.

Monimuotoisuus ja syrjimättömyys ovat niin Hämeenmaan kuin koko S-ryhmän vastuullisuustyön kantavia teemoja. Monimuotoisuuden arvo ei ole jäänyt huomaamatta, sillä työyhteisöihin toivotaan eri ikäisiä ihmisiä erilaisilla taustoilla.

– Haluamme tehdä oman osuutemme tässä maailmantilanteessa – tämä on osa yrityksemme yhteiskuntavastuun toteuttamista. Autamme ukrainalaisia, mutta samalla opimme paljon heiltä itsekin ja voimme ammentaa jatkoon molempien parhaat puolet, kertoo HR-asiantuntija Kati Mykrä Hämeenmaalta.

Hämeenmaalla rakennetaankin #tuhatjayksitarinaahämeenmaalta, jossa jokaisella meistä on tärkeä rooli. Aidosti monipuolinen, vahvasti paikallinen, aina yhdessä – Osuuskauppa Hämeenmaa.

 

Lisätietoja:

Hämeen TE-toimiston palvelupäällikkö Satu Karevaara, satu.karevaara@te-toimisto.fi, p. 0295 041 754

Osuuskauppa Hämeenmaan HR-asiantuntija Kati Mykrä, kati.mykra@sok.fi, p. 050 321 3782

Hyrian koulutuspäällikkö Pasi Kymäläinen, pasi.kymalainen@hyria.fi, p. 040 660 8182

 

– Perinteisesti lahjoituksemme on mennyt paikalliselle toimijalle, mutta tänä vuonna olemme päättäneet kohdentaa lahjoituksen Ukrainan sodasta kärsivien lasten auttamiseksi, Osuuskauppa Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä sanoo.

Konsertin lipputuotto ohjataan lyhentämättömänä Kirkon Ulkomaanavun kautta Ukrainan lasten sekä koulujen uudelleenrakentamisen avustustyöhön. Hämeenmaan lahjoittama tukisumma on 1500 euroa.

Tärkeintä on kokoontua yhteen auttamaan

Ukraina-tukikonsertti, Dalian Mixtape #2 feat. Leila Josefowicz, järjestetään Sibeliustalossa torstaina 1.12.2022 klo 19. Sinfonia Lahden syyskauteen sisältyvän konsertin johtaa orkesterin ylikapellimestari, ukrainalaissyntyinen Dalia Stasevska. Ohjelmistoon on lisätty ukrainalainen teos.

Perinteisten konserttilippujen lisäksi myynnissä on hyväntekeväisyyslippuja, joiden hinta on 125 € kappale. Nämä liput oikeuttavat istumapaikkaan salissa samalla tavalla kuin perinteinen konserttilippu, avustuksen summa on suurempi. Kaikki liput ovat ostettavissa Lippupisteen myyntikanavissa sekä oheisen lippulinkin kautta: https://www.lippu.fi/eventseries/name-3247797/?affiliate=TFF

Lipun oston lisäksi yritysten ja yksityishenkilöiden on mahdollista lahjoittaa suoraan Kirkon Ulkomaanavun kautta. Vastikkeettomat tukilahjoitukset voi ohjata Kirkon Ulkomaanavun tilille seuraavin tiedoin: Nordea FI33 1572 3000 5005 04, viestiksi Sinfonia Lahti 2022. Vain tällä viestillä tehdyt verkkopankkilahjoitukset voidaan linkittää Sinfonia Lahden Ukraina-tukikonserttiin. Tämän kampanjan viimeinen lahjoituspäivä on sunnuntai 4.12.2022.

Dalia Stasevskan sanoin: Musiikki on minulle ja meille kaikille yhteinen kieli. Jokainen Sinfonia Lahden Ukraina-hyväntekeväisyyskonsertin vieras on tukemassa Ukrainan lapsia ja koulujen uudelleenrakentamista.

World Luxury Hotel Awards myöntää vuosittain tunnustuksia maittain, maanosittain ja maailmanlaajuisesti. Voittajat valitaan joka vuosi hotelliasiakkaiden ehdottamien hotellien joukosta. Tänä vuonna ehdolla oli noin kaksituhatta hotellia ja lomakohdetta.

Kilpailuun valittavien hotellien ja lomakohteiden tulee täyttää kriteerit erinomaisista puitteista ja palvelun huippuosaamisesta. Nämä teemat ovatkin Lahden Seurahuoneen ytimessä. Hotelli on tarjonnut vierailleen elämyksiä, ensiluokkaista palvelua sekä ylelliset puitteet jo yli vuosisadan ajan. Uusimpana tulokkaana Lahden Seurahuoneelle valmistui vuonna 2021 ”kätkettynä aarteena” tunnettu Loft House. Se tarjoaa hotellimajoittujille hulppeat puitteet designhuoneineen, sisäpuutarhoineen ja loungealueineen ja edustaa ainutlaatuista hotellimajoitusta, jollaista ei muualta Suomesta löydy.

Vastuullisuuslupaukset lunastetaan arjen tekoina

Hotellin iskulause kuuluu ”Hienot hetket eivät ole sattumaa”. Se tarkoittaa, että Lahden Seurahuoneella vieraiden vierailuista suunnitellaan ja tehdään ikimuistoisia eri keinoin tietoisesti, tänä päivänä lähes sadan työntekijän voimin. Yksi merkittävä osa positiivista asiakaskokemusta on, kuinka vastuullisesti palveluntarjoaja toimii. Lahden Seurahuoneella vastuullisuus on yksi ydinarvoista ja siten vahvasti kaiken toiminnan keskiössä. Lupaukset lunastetaan esimerkiksi suosimalla lähellä tuotettuja sekä sesongin mukaisia raaka-aineita menuissa, seuraamalla tarkasti hotellin lämmitys-, vesi- ja energiankulutusta sekä suosimalla kierrätysmateriaaleja ja muita ekologisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Loft Housen kylpyhuoneiden puukomposiittikalusteet on valmistettu Suomen metsien puusta.

Lahden Seurahuoneelle on myönnetty kansainvälinen ympäristömerkki Green Key sekä Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki. Tunnustuksen saaneet yritykset täyttävät matkailua edistävän Visit Finlandin luoman kriteeristön, joka huomioi niin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen kuin kulttuurisenkin kestävyyden. Nyt pokattu Luxury Sustainable Hotel-palkinto World Luxury Hotel Award-gaalassa täydentää vastuullisuustunnustuskokoelmaa.

– Meille on kunnia-asia, että saimme tällaisen kansainvälisen tunnustuksen ja että hotellimme palkittiin nimenomaan vastullisuuskategoriassa, vieläpä Lahden Seurahuoneen juhlavuonna. Suuri kiitos koko henkilökunnallemme, iloitsee hotellijohtaja Marika Haavisto.

Lahden Seurahuoneen nyt saama tunnustus ei ollut ensimmäinen laatuaan, sillä hotelli palkittiin World Luxury Hotel Award-gaalassa vuonna 2015 Euroopan parhaana kaupunkihotellina. Lisäksi Hämeenlinnassa sijaitseva Original Sokos Hotel Vaakuna palkittiin vuonna 2017 Suomen paras järvihotelli –tunnustuksella.

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen lisäksi S-ryhmästä palkittiin myös kolme muuta hotellia omissa kategorioissaan.

Lisätietoja: Marika Haavisto, hotellijohtaja, Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone, marika.haavisto@sok.fi, puh. 050 388 3393

www.sokoshotels.fi

Keskiviikkona 12.10. yhtäriläiset auttavat asiakkaita ostosten tekemisessä ja pakkaamisessa kassalla. Peruskoulun jokainen ikäluokka perehtyy ja osallistuu hyväntekemiseen ikäkaudelleen sopivalla tavalla: 8. luokkalaiset auttavatkin asiakkaita S-market Sokoksessa sekä Launeen, Holman ja Sykkeen Prismoissa.

– Tämä on ainakin kivempaa kuin kemian tunnit, naurahtaa Maria, joka on päässyt auttamaan asiakkaita Sokoksen S-marketiin.

– Onhan tämä hauskaa vaihtelua olla täällä koulun sijaan, jatkaa Marian luokkakaveri Laura hymyillen.

Maria ja Laura kiteyttävät kauniisti ajatuksiaan siitä, miksi kaikkien on tärkeää tehdä hyväntekeväisyystempauksia.

– Mitä enemmän teet hyvää, niin sitä enemmän muut saavat siitä inspiraatiota tehdä itse hyvää!

Oppilaat kertovat, että palaute päivästä on ollut pelkästään positiivista.

– Asiakkaat ovat olleet todella ilahtuneita siitä, että täällä on porukkaa auttamassa, ja että saa juteltua enemmän kauppareissun lomassa.

Myös Prisma Launeella ollaan samanlaisissa tunnelmissa.

– Tämä päivä on ollut mukavaa vaihtelua oppitunteihin, kun välillä voi olla kassalla auttamassa pakkaamisessa ja välillä taas tarjota apua ostosten tekemiseen, kertovat Milka ja Peppi.

Vaikka apua ei tarvittaisikaan, on sitä Milkan ja Pepin mukaan hyvä olla tarjolla.

– On tärkeää osoittaa, että on olemassa ihmisiä jotka haluavat auttaa, vaikka apua ei juuri nyt haluttaisikaan tai tarvittaisikaan ottaa vastaan.

Launeellakin tempaus on saanut kiitosta.

– Tämä on asiakkaiden mielestä ollut hauska juttu ja he ovat kiitelleet pakkausavusta!