Osuuskauppamme haluaa esimerkillään olla mukana luomassa hyvää joulumieltä sekä osaltaan mahdollistaa vilpittömästi hyviä ja vastuullisia tekoja: lahjoitamme 1 500 eurolla lahjakortteja forssalaislähtöiselle Asenne ry:lle.

– Asenne ry tekee tärkeää ja vaikuttavaa hyväntekeväisyystyötä Kanta-Hämeen alueella. Yhdistykselle annettiin 1500 euron lahjoitus lahjakortteina, jonka he voivat hyödyntää erilaisiin avustuksiin ja hankintoihin, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti.

Vuoden 2021 joululahjoituksen saaja, Asenne ry, on vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys, jonka tavoitteena on toiminnallaan mahdollistaa ihmisille tasa-arvoiset mahdollisuudet arkeen erilaisten hyväntekeväisyystekojen kautta. Se tarkoittaa, että tuetaan yksilöitä ja perheitä heille tarpeellisissa ja merkityksellisissä asioissa – kyse voi olla parturikäynnin mahdollistamisesta, harrastuksen lukukausimaksun maksamisesta tai kahdenkeskisen ajan ja tekemisen järjestämisestä ruuhkavuosia eläville pikkulasten vanhemmille.

Yhdistys on myös hiljattain kunnostanut vanhan huoltoaseman Forssassa, joka toimii toimitilojen lisäksi ikään kuin avoimena olohuoneena kaikille halukkaille. Erityisesti nuoret viihtyvät siellä hyvin. Asenne ry tekee yhteistyötä myös muun muassa sosiaalihuollon ja oppilaitosten kanssa. Yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa on nuorille tarjottu mahdollisuus suorittaa yhdyskuntapalvelua ”bensiksellä”.

Asenne ry:n perustajat ja toimintaa pyörittävät Paula ja Harri Vigilant ottivat Hämeenmaan lahjoituksen vastaan erittäin ilahtuneina.

– Lahjoitus on meille todella merkittävä apu ja olemme siitä tosi kiitollisia. Tuntuu hyvältä, että saamme käyttää varat suoraan omaan varsinaiseen toimintaamme. Se avaa mahdollisuuksia moneen, sillä pelkästään vanhan bensiksen toiminnan pyörittämiseen menee tukituotevaroista isoja summia kuukaudessa. Nuoret juovat siellä kahvia ja limuja ja teemme usein ruokaa yhdessä. Lahjakortit ovat voimassa pitkään, joten voimme tarpeen vaatiessa reagoida nopeastikin erilaisiin toimintamme piirissä oleviin tarpeisiin, Paula iloitsee.

Tällaisia yllättäviä tarpeita voivat olla esimerkiksi toppatakki ja lämpimät käsineet lapselle pakkasen kiristyessä tai uusi moponrengas nuorelle vanhan hajottua. Asenne ry:n sankariteot saattavatkin näennäisesti vaikuttaa pieniltä, mutta ovat isommassa mittakaavassa hyvinkin merkittäviä. Esimerkiksi uuden moponrenkaan hankkimisessa nuorelle ei ole kyse vain itse renkaasta, vaan renkaan puuttumisesta aiheutuvien lieveilmiöiden ehkäisystä ja itsenäisen liikkumisen mahdollistamisesta.

– Poliisi saattaa huomauttaa, että rengas pitäisi vaihtaa, mutta nuorella ei ole varaa ostaa uutta. Silloin vaihtoehdoiksi jää joko ajaa ajokieltoisella mopolla, josta voi seurata kortin menetys tai olla menemättä kouluun, joka johtaa poissaolomerkintöihin ja siihen, etteivät opinnot etene, Paula selittää.

– Lisäksi tuemme toiminnassamme tosi mielellämme omille harrastuksilleen omistautuneita nuoria eri tavoin – kutsumme sitä tähtipölyksi, joka kannustaa entisestään, Paula lisää.

”Jokainen ansaitsee sankarinsa”, kuuluu Asenne ry: slogan. Asenne ry toimii sankarina monille, sillä reilussa kahdessa vuodessa yhdistys on auttanut noin 1500 ihmistä pääasiassa Kanta-Hämeen alueella. Asenne ry:lle itselleen sankareita tänä jouluna olivat Hämeenmaan Osuuskaupan työntekijät.

– Haluamme lämpimästi kiittää Hämeenmaan henkilöstöä siitä, että he valitsivat meidät lahjotuksen saajaksi. Lahjoitus tulee todella tarpeeseen ja tuntuu tosi hyvältä, että hämeenmaalaiset näkevät työmme yhteiskuntavastuullisen merkityksen, Paula kiittelee.

– Meille on tosi tärkeää, että Hämeenmaalla henkilöstö pääsee aidosti vaikuttamaan asioihin. Joululahjoituskohteen ilmiantaminen ja valitseminen on hieno esimerkki siitä. Kiitos hyvästä valinnasta kaikille osallistuneille, Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti lisää.

Kuvassa Asenne ry:n Paula Vigilant ja Forssan Prisman palvelupäällikkö Mira Nurmi.

S-ryhmän ja Osuuskauppa Hämeenmaan tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Osana vastuullisuustyötä Osuuskauppa Hämeenmaa ottaa aktiivisesti käyttöön uusiutuvia energiamuotoja sekä tarjoaa vaihtoehtoja asiakkaille hiilijalanjälkensä pienentämiseen. Uudella S-market Jukolan ABC-polttonesteiden jakeluasemalla Hämeenlinnassa asiakkaat voivat tankata ympäristöystävällistä, täysin uusiutuvaa Nero Dieseliä. Samaan aikaan Hämeenmaalla on rakenteilla toimialueellaan sähköautojen ABC-latauspisteitä.

Täysin uusiutuva Nero Diesel tarjoaa erinomaisen ratkaisun oman henkilökohtaisen hiilijalanjäljen pienentämiseen. Jäte – ja tähdepohjaisista raaka-aineista valmistettu diesel vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa yli 90 prosenttia fossiilisen dieselin käyttöön verrattuna. Nero Dieselin myynti aloitettiin Hämeenlinnassa 19.11.2021 uudella ABC-automaattiasemalla S-market Jukolan yhteydessä.

– Nero Diesel on monella tavalla erinomainen tuote. Sen lisäksi, että se vähentää olennaisesti fossiilisia hiilidioksidipäästöjä, sillä on myös paremmat palamisominaisuudet ja erinomaiset kylmäominaisuudet. Uusiutuva Nero Diesel on kemialliselta rakenteeltaan fossiilisen dieselin kaltaista, ja sitä voi tankata kaikkiin dieselautoihin. Nero Diesel onkin odotettu lisä toisen päästöjä vähentävän tuotteen, Eko E85 -korkeaseos-etanolipolttonesteen rinnalle, kertoo ABC-ryhmäpäällikkö Sami Kovanen Hämeenmaalta.

Jukolan palvelut täydentyvät entisestään, kun S-marketin yhteyteen avataan alkuvuodesta kahden autopesuhallin ABC CarWash -autopesupaikka.

ABC-latausverkostoa rakennetaan Hämeenmaan alueella

S-ryhmän tavoitteena on mahdollistaa, että suomalaiset voivat ajaa vastuullisemmin käyttövoimasta riippumatta. S-ryhmän tavoitteena onkin koko maan kattava, noin tuhat latausasemaa käsittävä sähköautojen latausverkosto vuoden 2024 loppuun mennessä.

Asioinnin helppous ja palvelujen saavutettavuus ovat tärkeää, ja siksi Hämeenmaa tuo sähkölatausverkon sinne, missä asiakkaat ovat. Osuuskauppa Hämeenmaa onkin aloittanut ABC-latauspisteiden rakentamisen osana valtakunnallista latausverkostoa.

− Olemme käynnistäneet ABC-latausverkoston rakentamisen Hämeenmaan toimipaikkojen yhteyteen. Ensimmäisessä vaiheessa ABC-suurteholatauspaikat rakentuvat liikennemyymälöiden yhteyteen, ABC Heinolaan ja ABC Forssaan. Vilkkaasti liikennöityihin paikkoihin sijoitamme ensisijaisesti suurteholatauspisteitä, sillä täyssähköautojen määrän lisääntyessä myös asiakkaiden odotukset sujuvasta ja nopeasta lataamisesta kasvavat, toteaa Sami Kovanen.

Hämeenmaan alueen ABC-latausverkoston ensimmäiset ABC-latauspisteet on otettu käyttöön viime viikolla.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Hämeenmaa, ABC-ryhmäpäällikkö Sami Kovanen, 050 344 1462

Tervetuloa kuulemaan 10.11.2021 klo 12 Live-lähetykseen Osuuskauppa Hämeenmaan ja Päijät-Soten kestävän ravitsemuksen yhteistyöprojektista osana Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta.
Mitä on kestävä ravitsemus ja kuinka jokainen meistä voi tehdä kestäviä ruokavalintoja arjessaan? Millaisia havaintoja erilaisista S-mobiilin ravintolaskureista voi tehdä ja kuinka ostoskorin hiilijalanjälkeä pystyy tarkkailemaan? Entä mitä on luvassa jatkossa aiheen tiimoilta? Tämä selviää seuraamalla lähetystä!
Livelähetyksen vieraina ovat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtava ravitsemusterapeutti Raisa Valve, Osuuskauppa Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä, Päijät-Soten ravitsemusyksikön terveyden edistämisen ravitsemusterapeutti Anna Päätalo ja lahtelainen perheenäiti Miia Väisänen.
Livelähetykseen pääset täältä>>

Korona-aikana erityisesti nuoret ovat olleet tiukoilla: lähes kaksi kolmesta 18–24-vuotiaasta vastasi kokeneensa uupumusta, masennusta ja jopa ahdistusta MIELI ry:n kyselyssä alkuvuodesta. Esimerkiksi kriisiapuna toimivaan Sekasin-chattiin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan.

– Nuoret tarvitsevat tukea nyt enemmän kuin koskaan. Sen lisäksi että yhteydenottojen määrä on kasvanut, koronapandemia on lisännyt nuorten huolia ja tuen tarvetta. Nuorten auttamiseksi tarvitaan nyt laajasti sekä matalan kynnyksen apua että jokaisen nuoren mielenterveyttä tukevia toimenpiteitä. Olemme vaikuttuneita ja kiitollisia siitä, että Pidä huolta -kampanjan artistit ovat nyt uudella tavalla yhdistämässä sekä yritysten että yksityisten voimat nuorten hyväksi, kertoo MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Pidä huolta -kampanjan keskiössä on edesmenneen Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta toteutettu uusi versio. Mukana on yli 70 suomalaista artistia. Kampanjan lahjoitukset ohjataan lyhentämättöminä nuorten mielenterveystyöhön. Kampanjan mahdollistajina toimivat S-ryhmä ja LähiTapiola lahjoittavat kampanjan alkupääomaksi kokonaisuudessaan 500 000 euroa ja mahdollistavat näin tuhansien nuorten kohtaamisen matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen piirissä.

– Nuoret tarvitsevat apua ja myönteisiä signaaleja ehkä enemmän kuin koskaan. Haluammekin osaltamme olla korona-ajassa tukemassa nuorten hyvinvointia. Uskomme, että MIELI ry:n Sekasin-chat on hyvä esimerkki tavoista, joilla voidaan tukea nuoria. Toivomme laajaa osallistumista kampanjaan. Yhdessä meillä on voimaa vaikuttaa, sanoo Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Kuka tahansa voi osallistua hyväntekeväisyyshaasteeseen lahjoittamalla pidahuolta.fi -sivuston kautta. Lahjoitustuotot ohjataan lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen. Suurin osa lahjoituksista kanavoidaan MIELI ry:n kautta keskustelupalvelu Sekasin-chattiin, jonka kautta tällä hetkellä pystytään auttamaan vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Lahjoitusrahoilla tuetaan myös nuorten mielenterveystaitojen vahvistamistyötä kouluissa.

Hyväntekeväisyyshaaste näkyy ja kuuluu Osuuskauppa Hämeenmaan toimipaikoissa ja kanavissa syksyn 2021 ajan. Yritykset kannustavat asiakasomistajiaan ja kumppaneitaan Kanta- ja Päijät-Hämeessä mukaan kampanjaan.

Nuorten hätä näkyy matalan kynnyksen kriisipalveluissa:

 Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaaste

Miten voin lahjoittaa? 

 

pidahuolta.fi #pidähuolta #pidahuolta

Osuuskauppa Hämeenmaan vuosittaisessa Kannustajat-ohjelmassa jaetaan 60 000 euroa Kannustajat-tukea paikallisille lasten ja nuorten harrastamista ja hyvinvointia edistäville toimijoille.

Hämeenmaan asiakasomistajat päättivät maaliskuun aikana Kannustajat-tuen jakautumisesta 40 ohjelmaan mukaan valitun toimijan kesken sähköpostiäänestyksellä. Ääniä kertyi yhteensä huikeat 10 521 kappaletta.

– Asiakasomistajataloudet osallistuivat aktiivisesti äänestysvaiheeseen, siitä iso kiitos kaikille. Ihmisten halu auttaa sekä edistää lasten ja nuorten hyvinvointia korostuu etenkin vallitsevassa tilanteessa. Kannustajat-ohjelma tarjoaa tähän tarpeeseen helpon vaikuttamismahdollisuuden. Voimme yhdessä tehdä Kanta- ja Päijät-Hämeestä paremman paikan elää, toteaa Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä.

Kannustajien 60 000 euron tuki jaetaan suhteessa toimijoiden keräämiin ääniin. Tasapuolisuuden vuoksi jokainen äänestyksessä mukana ollut toimija saa vähintään 300 euroa ja enimmillään 3 000 euroa tukea.

Maksimituen eli 3 000 euroa saivat tänä vuonna Lahden ensi- ja turvakoti ry, jonka äänisaalis oli huikeat 1 417 ääntä, Hämeenlinnan Lasten Liikunnan Tuki ry, 707 ääntä, sekä 669 ääntä saanut Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lahden Yhdistys ry.

– Ylivoimaisesti eniten ääniä keräsi ensimmäistä kertaa äänestyksessä mukana ollut Lahden ensi- ja turvakoti, jossa tuki käytetään asiakasperheiden lasten virkistystoimintaan. Haluan välittää heille onnitteluni tästä upeasta äänimäärästä, Jaana Järvenselkä iloitsee.

Katso äänestystulokset täältä.

Osuuskauppa Hämeenmaa sammuttaa Prismojensa ja ABC liikennemyymälöidensä mainospylonien valot ilmaston puolesta maailman suurimmassa ilmastotapahtumassa Earth Hourissa tulevana lauantaina 27.3.2021 kello 20.30–21.30.

Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma. Kaikki voivat osallistua tapahtumaan sammuttamalla turhat valot. Earth Hourin tavoitteena on, että symbolisen eleen kautta ilmaistaan huoli ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä. Tapahtuma ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus.

– Earth Hour on meille kaikille hyvä hetki pysähtyä pohtimaan yhteisen planeettamme tulevaisuutta. Haluamme myös ABC liikennemyymälöiden osalta olla mukana tässä tärkeässä yhteisessä haasteessa. Symbolisena eleenä sammutamme tienvarsien tunnettujen maamerkkien, ABC mainostornien, valot, kertoo Hämeenmaan ABC-ryhmäpäällikkö Sami Kovanen.

Paikallista yhteistyötä kestävämmän tulevaisuuden puolesta

Yhtenä Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden pääyhteistyökumppaneista Hämeenmaa on mukana ympäristöpääkaupunkivuodessa kehittämässä Lahden aluetta vastuullisuusteoilla. Kumppanuuden tavoitteena on edistää alueen asukkaiden kestäviä ruokavalintoja yhdessä Päijät-Soten ravitsemusterapeuttien kanssa sekä toteuttaa turvallista pyöräpysäköintiä Lahden keskustaan yhdessä LähiTapiola Vellamon kanssa.

Ympäristöteemat näkyvät kuluvana vuonna vahvasti myös muissa Hämeenmaan toimialueen kunnissa Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi. Esimerkiksi Asikkalassa ja Hollolassa vietetään ympäristövuotta.

Hiilinegatiivinen 2025

– Ympäristövastuullisuus ja energiatehokkuus ovat meille todella tärkeitä asioita, sanoo Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä.

Osana S-ryhmää Hämeenmaan tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä. Hämeenmaan käyttämä sähkö on päästötöntä, ja tällä hetkellä noin 60 prosenttia siitä tuotetaan tuulivoimalla. Lisäksi tavoitteena on, että vuoden 2030 loppuun mennessä kaikki käytettävä sähkö olisi uusiutuvalla energialla tuotettua.

– Kasvatamme jatkuvasti energiatehokkuuttamme, ja tavoitteenamme on nostaa vihreän energian määrää. Investoimalla puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan vähennämme päästöjämme kestävästi. Lisäämme energiatehokkuuttamme muun muassa uusimalla kylmälaitteita, optimoimalla valaistusta sekä hyödyntämällä hukkalämpöä, kertoo Jaana Järvenselkä.

Hämeenmaa on S-ryhmän suurin aurinkoenergian tuottaja. Osuuskaupan toimipaikkaverkostossa on 34 aurinkovoimalaa.

Tiedotteessa on käytetty lähteenä www.earthhour.fi -sivustoa.

Lisätietoja:
Osuuskauppa Hämeenmaa, asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä, 050 542 3811
Osuuskauppa Hämeenmaa, ABC-ryhmäpäällikkö Sami Kovanen, 050 344 1462

Haku Kannustajat-ohjelmaan päättyi helmikuun lopussa. Hakemuksia tuli yhteensä 156 kappaletta. Haku oli suunnattu kanta- ja päijäthämäläisille rekisteröidyille liikuntaseuroille (ei liigaseurat), harrastusyhdistyksille, kulttuuritoimijoille sekä paikallisille avustus- ja hyväntekeväisyysjärjestöille, joiden toiminta painottuu lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

– Saimme tänä vuonna erittäin runsaasti hakemuksia, ja valinnat tehtiin huomioiden maantieteellinen tasapuolisuus, harrastajamäärät sekä harrastustoiminnan monimuotoisuus. Mukaan äänestykseen pääsee niin merkittävämpiä alueellisia kuin pieniä paikallisia toimijoita, kertoo Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä.

Maanantaina 15.3. käynnistyvässä äänestysvaiheessa Hämeenmaan asiakasomistajat päättävät Kannustajat-tuen jakautumisesta ohjelmaan valittujen toimijoiden kesken. Asiakasomistajilla on mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan heille lähetettävän henkilökohtaisen sähköpostilinkin kautta. Äänestys on käynnissä 31.3. saakka.

Äänestysajan päätyttyä tuki jaetaan toimijoiden kesken suhteutettuna heidän saamiinsa äänestysmääriin. Tasapuolisuuden vuoksi jokainen ohjelmaan valittu toimija saa Kannustajat-tukea vähintään 300 euroa ja enimmillään 3 000 euroa tukea.

Äänestysvaiheeseen valitut toimijat:

Lahden seutu

Lahden ensi- ja turvakoti

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Lahden yhdistys

Lahden 4H-yhdistys

SUPER teatteri, Lahti

 

Nuorisotoiminnan Tuki ry, Hollola

Hollolan Urheilijat -46

FC Reipas, Lahti

FC Kuusysi, Lahti

Päijät-Hämeen Salibandyseura

Lahden Ahkera

Nastolan Nopsa

 

Orimattilan Jymy

MLL Orimattilan yhdistys

Orimattilan Judoseura

 

Padasjoen 4H-yhdistys

MLL Sysmän yhdistys

Asikkalan Raikas

SB Heinola (Salibandy Heinola)

Union Plaani

 

Riihimäen seutu

Lopen 4H-yhdistys

Hausjärven 4H-yhdistys

Järvelän Jäppärä

Riihimäen Musiikkiluokkien Tuki

Kiekko-Nikkarit, Riihimäki

Riihimäen Voimistelu ja Liikunta

Riihimäen Palloseura

 

Hämeenlinnan seutu

Janakkalan Pallo

Kalvolan Keihäs

Zapway perhe- ja nuorisoliikunta, Hämeenlinna

MLL Hämeenlinnan yhdistys

MLL Rengon yhdistys

HAP, Hämeenlinnan alueen partiolaisten kesäleiri Dale

Lasten Liikunnan Tuki, Hämeenlinna

Hämeenlinnan Jalkapalloseura

Steelers Hämeenlinna

 

Forssan seutu

Museorautatieyhdistys, Jokioinen

Humppilan Veikot

Feeniks Basket

Forssan Naisvoimistelijat

Pieni Teatterikoulu, Forssa

Jo lähes 37 000 Osuuskauppa Hämeenmaan asiakasomistajaa seuraa omia ostojaan S-ryhmän Omat ostot -palvelua hyödyntäen. Lahtelaisen Väisäsen perheen vanhemmat Miia ja Tomi ovat törmänneet palveluun S-mobiili-sovelluksessa.

Alkuvuodesta Miialle ja Tomille sekä heidän lapsilleen Kaukolle ja Ainolle tarjoutui tilaisuus tutkailla vuoden aikana hieman tarkemmin S-mobiilin Omat ostot -palvelun eri laskureita yhdessä Päijät-Soten ravitsemusyksikössä työskentelevän terveyden edistämisen ravitsemusterapeutin Anna Päätalon kanssa.

Tapaaminen liittyi Hämeenmaan ja Päijät-Soten ravitsemusyksikön kestävän ravitsemuksen yhteistyöhön osana Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta.

Havainnolliset liikennevalot

Tutustuminen aloitettiin ravintolaskurista, joka havainnollistaa omien ruokaostosten terveellisyyttä ja voi auttaa tekemään viisaampia valintoja ruokakaupassa. Yhteistyössä Suomen johtavien ravitsemustieteilijöiden kanssa kehitetty laskuri auttaa ruokaostosten laadun seuraamisessa ja paljastaa mm. tyydyttyneen rasvan, kuidun, suolan ja sokerin lähteet.

– Laskurista näkee aika hyvin, millä tasolla eri ravintoaineiden saanti on. Esimerkiksi suolan ja tyydyttyneen rasvan määrää pitäisi saada meidän taloudessa alaspäin, Miia kommentoi.

Sen sijaan esimerkiksi kuidun osalta ravintolaskuri vilkuttaa Väisästen perheelle iloisesti vihreää.

Suolan määrä yllätti perheen erityisesti tammikuussa.

– Koko viime vuoden ostoksia tarkastellessa suolan kokonaismäärä oli 2,8 g (lähellä suositusarvoja), mutta tammikuussa lukema oli yhtäkkiä 4,2 g, Miia hämmästelee.

Syy alkuvuoden kohonneeseen suolalukemaan löytyy nopeasti, kun Miian aviomies Tomi toteaa ostaneensa tammikuussa uuden suolapaketin.

– Juuri tämän takia on hyvä, että laskurissa voi tarkastella 12 kuukauden ajalta omia ostoksia ja verrata niitä suosituksiin. Kaikissa ravitsemusasioissa tärkeintä on kokonaisuus, muistuttaa Anna.

Hän kehuu S-mobiilin ravintolaskuria sen havainnollisuudesta.

– Laskurin punainen, keltainen ja vihreä väri näyttävät selvästi, mitkä ravintoaineet ovat ja eivät ole suositusarvojen sisällä.

Vihreä väri osoittaa ravintoarvon kokonaismäärän olevan suositusarvojen mukainen. Keltainen kertoo, että määrä on lähellä suositusarvoja, mutta kuitenkin 10–20 % niiden ulkopuolella. Punainen viestii siitä, että suositukset ovat jo kauempana ja ravintoarvojen lähteitä on syytä tutkailla paremmin.

Sukellus syvemmälle dataan

Miia ja Tomi kertovat olevansa tyytyväisiä ostostensa osoittamaan hiilihydraattimäärään.

– Oletteko muuten perehtyneet tarkemmin siihen, mistä ostostenne hiilarit ovat peräisin? Tein nimittäin itse sellaisen havainnon, että sokerimittari meni punaiselle hedelmien vuoksi, Anna kertoo.

Ravintolaskuri ei erota toisistaan luontaista ja lisättyä sokeria, minkä vuoksi omaan ostosdataan kannattaa pureutua hieman syvemmin.

Myös Väisästen perheessä on ostettu viime aikoina tavallista enemmän hedelmiä – toisaalta laskuri osoittaa myös makeisia päätyneen ostoskoriin.

–  Tämähän näyttää jopa sen, mitä karkkia olemme ostaneet, Miia nauraa laskuria tutkiessaan.

– Mulla on kolmivuorotyö, ja olen antanut itselleni välillä luvan herkutella yövuoroissa, hän jatkaa.

Sokerin lisäksi Miia oli osannut etukäteen arvioida, ettei tyydyttyneen rasvan kokonaismäärä välttämättä mene suositusten sisälle.

– Maitotaloustuotteet ja munat ponkaisevat näköjään kärkeen laskurin listalla. Meillä on kolme maidonjuojaa taloudessa, minkä lisäksi minä tykkään leipoa. Käytän leivonnassa oikeaa voita.

Anna muistuttaa punaisen maidon sisältävän enemmän kovaa rasvaa kuin vähärasvaisemmat vaihtoehdot. Myös voissa kovaa rasvaa on paljon.

– Kun kuluttaa paljon maitoa tai jos leipoo usein, niin rasvan laatu korostuu. Jos haluatte vähentää tyydyttyneen rasvan määrää, niin kannattaa miettiä, voisiko maidon vaihtaa vaikka ykkös- tai rasvattomaan maitoon ja voin korvata kasvimargariinilla leivonnassa, vinkkaa Anna.

Tavallinen 60–70 % rasvaa sisältävä leivänpäällysmargariini sopii hyvin leivontaan, ja siinä on enemmän pehmeää rasvaa.

Hän kehottaa tekemään omiin ostotottumuksiin aluksi pienempiä muutoksia ja tarkastelemaan kokonaisuutta pidemmällä aikavälillä.

– Miten teidän ostoskärrynne sisältö voisi mahdollisesti monipuolistua seuraavilla kauppareissuilla, Anna tiedustelee Miialta ja Tomilta.

– Olemme lisänneet jo nyt hedelmien ja vihannesten ostamista, ja niiden ostamiseen aiomme kiinnittää jatkossakin huomiota, pariskunta toteaa.

Miia arvelee, että myös kasvipohjaiset tuotteet menevät kokeilulistalle.

Sekä Miia että hänen miehensä Tomi viihtyvät keittiössä. Myös lapset Kauko ja Aino tykkäävät osallistua ruoanlaitto- ja leivontapuuhiin.

Loppuvuodesta 2020 vastuullisuustoimintansa ansiosta kestävän matkailun Sustainable Travel Finland –merkin saaneella Lahden Seurahuoneella halutaan olla mukana kehittämässä koko hotelli- ja matkailualaa vastuullisemmaksi.

– Seurahuoneen upea historia siivittää meitä eteenpäin. Kehitymme ja uudistumme jatkuvasti. Teemme tätä työtä ympäristöä arvostaen ja kehitystä kunnioittaen. Suosimme pitkäikäisiä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja, remonttien yhteydessä valitsemme energiatehokkaat ikkunat sekä hillitsemme hävikkiä, kertoo hotellinjohtaja Marika Haavisto.

Ideointia sisäisessä somessa

Tärkein rooli on Seurahuoneen omalla henkilöstöllä, sillä jokainen työntekijä vaikuttaa omalla toiminnallaan hotellin vastuullisuustyöhön. Vastuullisen toiminnan ylläpitämiseksi henkilöstön sitoutuminen on äärimmäisen tärkeää. Henkilöstö haluaakin mielellään olla mukana toiminnan kehittämisessä. Työntekijöitä rohkaistaan tuomaan esiin omia ideoitaan, ja niitä lähdetään kokeilemaan innokkaasti.

Seurahuoneella työskentelee noin 60 työntekijää, joten erilaista tietoa ja taitoa on paljon. Henkilöstö jakaakin osaamistaan toisilleen muun muassa keskustelemalla kestävästä kehityksestä, kierrättämisestä ja lajittelemisesta sisäisten viestintäkanavien kautta. Siten he saavat nopeasti apua toisiltaan, jos jokin asia mietityttää. Vastuullisuusasiat kiinnostavat henkilöstöä, ja monet ovatkin hakeneet aiheesta lisätietoa opettaen sitä eteenpäin työtovereilleen.

Vastuullisuus on läsnä Seurahuoneen henkilöstöllä jatkuvasti työpäivien aikana, eri tavoin. Kierrättäminen ja lajittelu ovat tärkeitä tekijöitä kestävän kehityksen edistämiseksi, joten sitä toteutetaan erityisen tarkasti. Ja olipa kyse sitten ravintolan paperittomista tilausmääräyksistä, ympäristöystävällisten pesuaineiden käytöstä tai kierrätysfarkuista tehdyistä työessuista, vastuullisuus näkyy Seurahuoneen toiminnassa.

Myös Seurahuoneen kuuluisalla ja herkullisella aamiaisella vastuulliseen toimintaan ja tarjoiluun kiinnitetään huomiota, kuten täyttämällä buffetpöytää kävijämäärän mukaan. Aamiaisella on tarjolla paljon lähiruokatuotteita, esimerkiksi Vääksyn myllyn puurohiutaleita, Maatila-Liha Merosen makkaroita ja leikkeleitä Orimattilasta sekä Pekan Leivän ruisleipää ja sämpylöitä Heinolasta.

Suurin osa Seurahuoneen henkilöstöstä kulkee työmatkansa polkupyörällä tai kävellen, joten liikkumisessakin suositaan kestäviä toimintatapoja. Näin tekee myös Seurahuoneen ravintolapäällikkö Anne Kajaniemi.

– Kuljen työmatkat pyörällä tai kävellen, satoi tai paistoi. Käytän pyöräilykypärää, ja talveksi vaihdan nastarenkaat. Ympäristöystävällinen liikkuminen on todella tärkeää minulle. Tärkeänä osana sitä on saada hieman liikuntaa ja hyvä alku päivälle. Pyöräily on ihana tapa siirtyä paikasta toiseen, Anne Kajaniemi kertoo.

Rikkautena laaja työntekijäkirjo

Henkilöstön osallistuminen vastuullisuustoimintaan oli tärkeä edellytys Sustainable Travel Finland-merkin saamiselle. Merkki ilmaisee kestävän matkailun edistämisessä onnistumisen lisäksi myös useista muista saavutuksista eri osa-alueilla.

– Sustainable Travel Finland-merkki tarkoittaa meille tunnustusta pitkäjänteisestä ja jatkuvasta työstä vastuullisuuden parissa, johon liittyy kestävän kehityksen lisäksi henkilöstön hyvinvointi ja taloudellinen vastuu, iloitsee Anne Kajaniemi.

Henkilöstön hyvinvointi onkin Seurahuoneella huippuluokkaa – viimeisimmän työtyytyväisyyskyselyn tulos kertoi erinomaisesta työilmapiiristä ja työntekijöiden viihtyvyydestä. Henkilöstön jaksamisesta huolehditaan monin tavoin heidän elämäntilanteensa huomioon ottaen.

– Se, että meillä on eri ikäisiä, eri kulttuureista ja eri elämänvaiheessa olevia työntekijöitä, on meille suuri voimavara, Marika Haavisto toteaa.

Seurahuoneella myös vieraita kannustetaan kestävään toimintaan. Vieraat voivat osallistua muun muassa kierrättämällä, suosimalla hanavettä pullotetun veden sijaan sekä vaikuttamalla siihen, kuinka usein heidän pyyhkeensä vaihdetaan. Myös vähäpäästöinen liikkuminen on helppoa, sillä vieraat voivat kesäisin lainata hotellilta polkupyöriä veloituksetta.

Vastuullisuus on Seurahuoneen koko henkilöstölle sydämenasia, johon halutaan sitoutua, yhdessä.

 

Lisätietoja:

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone, hotellinjohtaja Marika Haavisto, 050 388 3393

Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi alkaa virallisesti 15.1.2021. Ympäristöpääkaupunkivuoden tavoitteina on tuoda kaupunkeihin parhaita ympäristöratkaisuja ja tehdä arjesta hyvinvointia lisäävää.

Osuuskauppa Hämeenmaa on yksi ympäristöpääkaupunkivuoden pääyhteistyökumppaneista. Kumppanina olemme mukana kehittämässä toimialuettamme vastuullisuusteoilla.

Ympäristöpääkaupunkivuoden tavoitteina on osaltamme muun muassa olla mukana edistämässä alueen asukkaiden kestäviä ruokavalintoja Päijät-Soten kanssa sekä toteuttaa turvallista pyöräpysäköintiä Lahden keskustaan LähiTapiolan kanssa.

– Lahden nimitys  Euroopan Ympäristöpääkaupungiksi on merkittävä asia sekä alueellisella että kansallisella tasolla. Voimme ylpeydellä toimia yhteistyössä näin vaikuttavan ympäristötoiminnan edelläkävijän kanssa. Kuten aikaisemmin muissa yhteyksissä  on mainittukin, on ympäristöpääkaupunki asukkaidensa ja toimijoidensa summa. Me haluamme olla yksi näistä aktiivista toimijoista alueella, Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä sanoo.

Tutustu Lahden ympäristöpääkaupunkivuoteen: greenlahti.fi