– Perinteisesti lahjoituksemme on mennyt paikalliselle toimijalle, mutta tänä vuonna olemme päättäneet kohdentaa lahjoituksen Ukrainan sodasta kärsivien lasten auttamiseksi, Osuuskauppa Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä sanoo.

Konsertin lipputuotto ohjataan lyhentämättömänä Kirkon Ulkomaanavun kautta Ukrainan lasten sekä koulujen uudelleenrakentamisen avustustyöhön. Hämeenmaan lahjoittama tukisumma on 1500 euroa.

Tärkeintä on kokoontua yhteen auttamaan

Ukraina-tukikonsertti, Dalian Mixtape #2 feat. Leila Josefowicz, järjestetään Sibeliustalossa torstaina 1.12.2022 klo 19. Sinfonia Lahden syyskauteen sisältyvän konsertin johtaa orkesterin ylikapellimestari, ukrainalaissyntyinen Dalia Stasevska. Ohjelmistoon on lisätty ukrainalainen teos.

Perinteisten konserttilippujen lisäksi myynnissä on hyväntekeväisyyslippuja, joiden hinta on 125 € kappale. Nämä liput oikeuttavat istumapaikkaan salissa samalla tavalla kuin perinteinen konserttilippu, avustuksen summa on suurempi. Kaikki liput ovat ostettavissa Lippupisteen myyntikanavissa sekä oheisen lippulinkin kautta: https://www.lippu.fi/eventseries/name-3247797/?affiliate=TFF

Lipun oston lisäksi yritysten ja yksityishenkilöiden on mahdollista lahjoittaa suoraan Kirkon Ulkomaanavun kautta. Vastikkeettomat tukilahjoitukset voi ohjata Kirkon Ulkomaanavun tilille seuraavin tiedoin: Nordea FI33 1572 3000 5005 04, viestiksi Sinfonia Lahti 2022. Vain tällä viestillä tehdyt verkkopankkilahjoitukset voidaan linkittää Sinfonia Lahden Ukraina-tukikonserttiin. Tämän kampanjan viimeinen lahjoituspäivä on sunnuntai 4.12.2022.

Dalia Stasevskan sanoin: Musiikki on minulle ja meille kaikille yhteinen kieli. Jokainen Sinfonia Lahden Ukraina-hyväntekeväisyyskonsertin vieras on tukemassa Ukrainan lapsia ja koulujen uudelleenrakentamista.

World Luxury Hotel Awards myöntää vuosittain tunnustuksia maittain, maanosittain ja maailmanlaajuisesti. Voittajat valitaan joka vuosi hotelliasiakkaiden ehdottamien hotellien joukosta. Tänä vuonna ehdolla oli noin kaksituhatta hotellia ja lomakohdetta.

Kilpailuun valittavien hotellien ja lomakohteiden tulee täyttää kriteerit erinomaisista puitteista ja palvelun huippuosaamisesta. Nämä teemat ovatkin Lahden Seurahuoneen ytimessä. Hotelli on tarjonnut vierailleen elämyksiä, ensiluokkaista palvelua sekä ylelliset puitteet jo yli vuosisadan ajan. Uusimpana tulokkaana Lahden Seurahuoneelle valmistui vuonna 2021 ”kätkettynä aarteena” tunnettu Loft House. Se tarjoaa hotellimajoittujille hulppeat puitteet designhuoneineen, sisäpuutarhoineen ja loungealueineen ja edustaa ainutlaatuista hotellimajoitusta, jollaista ei muualta Suomesta löydy.

Vastuullisuuslupaukset lunastetaan arjen tekoina

Hotellin iskulause kuuluu ”Hienot hetket eivät ole sattumaa”. Se tarkoittaa, että Lahden Seurahuoneella vieraiden vierailuista suunnitellaan ja tehdään ikimuistoisia eri keinoin tietoisesti, tänä päivänä lähes sadan työntekijän voimin. Yksi merkittävä osa positiivista asiakaskokemusta on, kuinka vastuullisesti palveluntarjoaja toimii. Lahden Seurahuoneella vastuullisuus on yksi ydinarvoista ja siten vahvasti kaiken toiminnan keskiössä. Lupaukset lunastetaan esimerkiksi suosimalla lähellä tuotettuja sekä sesongin mukaisia raaka-aineita menuissa, seuraamalla tarkasti hotellin lämmitys-, vesi- ja energiankulutusta sekä suosimalla kierrätysmateriaaleja ja muita ekologisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Loft Housen kylpyhuoneiden puukomposiittikalusteet on valmistettu Suomen metsien puusta.

Lahden Seurahuoneelle on myönnetty kansainvälinen ympäristömerkki Green Key sekä Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki. Tunnustuksen saaneet yritykset täyttävät matkailua edistävän Visit Finlandin luoman kriteeristön, joka huomioi niin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen kuin kulttuurisenkin kestävyyden. Nyt pokattu Luxury Sustainable Hotel-palkinto World Luxury Hotel Award-gaalassa täydentää vastuullisuustunnustuskokoelmaa.

– Meille on kunnia-asia, että saimme tällaisen kansainvälisen tunnustuksen ja että hotellimme palkittiin nimenomaan vastullisuuskategoriassa, vieläpä Lahden Seurahuoneen juhlavuonna. Suuri kiitos koko henkilökunnallemme, iloitsee hotellijohtaja Marika Haavisto.

Lahden Seurahuoneen nyt saama tunnustus ei ollut ensimmäinen laatuaan, sillä hotelli palkittiin World Luxury Hotel Award-gaalassa vuonna 2015 Euroopan parhaana kaupunkihotellina. Lisäksi Hämeenlinnassa sijaitseva Original Sokos Hotel Vaakuna palkittiin vuonna 2017 Suomen paras järvihotelli –tunnustuksella.

Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen lisäksi S-ryhmästä palkittiin myös kolme muuta hotellia omissa kategorioissaan.

Lisätietoja: Marika Haavisto, hotellijohtaja, Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone, marika.haavisto@sok.fi, puh. 050 388 3393

www.sokoshotels.fi

Keskiviikkona 12.10. yhtäriläiset auttavat asiakkaita ostosten tekemisessä ja pakkaamisessa kassalla. Peruskoulun jokainen ikäluokka perehtyy ja osallistuu hyväntekemiseen ikäkaudelleen sopivalla tavalla: 8. luokkalaiset auttavatkin asiakkaita S-market Sokoksessa sekä Launeen, Holman ja Sykkeen Prismoissa.

– Tämä on ainakin kivempaa kuin kemian tunnit, naurahtaa Maria, joka on päässyt auttamaan asiakkaita Sokoksen S-marketiin.

– Onhan tämä hauskaa vaihtelua olla täällä koulun sijaan, jatkaa Marian luokkakaveri Laura hymyillen.

Maria ja Laura kiteyttävät kauniisti ajatuksiaan siitä, miksi kaikkien on tärkeää tehdä hyväntekeväisyystempauksia.

– Mitä enemmän teet hyvää, niin sitä enemmän muut saavat siitä inspiraatiota tehdä itse hyvää!

Oppilaat kertovat, että palaute päivästä on ollut pelkästään positiivista.

– Asiakkaat ovat olleet todella ilahtuneita siitä, että täällä on porukkaa auttamassa, ja että saa juteltua enemmän kauppareissun lomassa.

Myös Prisma Launeella ollaan samanlaisissa tunnelmissa.

– Tämä päivä on ollut mukavaa vaihtelua oppitunteihin, kun välillä voi olla kassalla auttamassa pakkaamisessa ja välillä taas tarjota apua ostosten tekemiseen, kertovat Milka ja Peppi.

Vaikka apua ei tarvittaisikaan, on sitä Milkan ja Pepin mukaan hyvä olla tarjolla.

– On tärkeää osoittaa, että on olemassa ihmisiä jotka haluavat auttaa, vaikka apua ei juuri nyt haluttaisikaan tai tarvittaisikaan ottaa vastaan.

Launeellakin tempaus on saanut kiitosta.

– Tämä on asiakkaiden mielestä ollut hauska juttu ja he ovat kiitelleet pakkausavusta! 

Tule viettämään ikimuistoista retkipäivää maalle 9.7.2022! Taste of Häme-tapahtumassa pääsee tutustumaan maatilojen arkeen, maistelemaan hämäläistä ruokaa sekä tekemään lähiruokaostoksia suoraan niitä tuottavilta tiloilta. Päivän aikana voi vierailla niin lammastilalla rapsuttelemassa lampaita, luomuviljatilalla ostamassa tuoreita lähiruokaherkkuja, pienpanimolla nauttimassa kylmiä virvokkeita tai nauttimassa oman pellon antimista valmistettuja leivonnaisia idyllisessä maalaismaisemassa sijaitsevassa kahvilassa. Avoimien maatilojen ovet ovat avoinna vähintään klo 11-16. Lisätietoa tapahtumasta ja mukana olevista toimijoista osoitteesta www.avoimetmaatilat.fi

Haku Kannustajat-ohjelmaan päättyi helmikuun lopussa. Hakemuksia saatiin tänä vuonna yhteensä 109 kappaletta. Kannustajiin saivat hakea kanta- ja päijäthämäläiset rekisteröidyt harrastusyhdistykset, kulttuuritoimijat, liikuntaseurat (ei liigaseurat) sekä paikalliset avustus- ja hyväntekeväisyysjärjestöt, joiden toiminta painottuu lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

– Tuen merkitys lasten ja nuorten elämässä on korostunut entisestään korona-ajan myötä. Mielekäs tekeminen ja yhteisöllisyys tuovat turvaa ja hyvää oloa myös epävarmoina aikoina. Koemme Kannustajat –tuen jakamisen erittäin tärkeänä osana työtämme vastuullisena toimijana, kertoo Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä.

Tiistaina 15.3. käynnistyvässä äänestysvaiheessa Hämeenmaan asiakasomistajat päättävät Kannustajat-tuen jakautumisesta ohjelmaan valittujen toimijoiden kesken. Asiakasomistajilla on mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan heille lähetettävän henkilökohtaisen sähköpostilinkin kautta. Äänestys on käynnissä 31.3.2022 saakka.

Äänestysajan päätyttyä tuki jaetaan toimijoiden kesken suhteutettuna heidän saamiinsa äänestysmääriin. Tasapuolisuuden vuoksi jokainen ohjelmaan valittu toimija saa Kannustajat-tukea vähintään 300 euroa ja enimmillään 3 000 euroa tukea.

Äänestysvaiheeseen valitut toimijat:

Päijät-Häme

Asikkalan Raikas

Etelä-Päijänteen Jollakeskus

FC Kuusysi, Lahti

FC Reipas, Lahti

Heinolan Voimisteluseura

Hollolan Urheilijat-46

Hollolan Voimistelu

Junior Pelicans, Lahti

Lahden Ahkera

Lahden Uimaseura

Lahti Basketball Juniorit

Mannerheimin lastensuojeluliitto, Lahden yhdistys

Mannerheimin lastensuojeluliitto, Sysmän yhdistys

Orimattilan Jymy

Padasjoen 4H-yhdistys

Päijät-Hämeen Salibandyseura (Pelicans Sb), Lahti

Rastivarsat suunnistusseura, Orimattila

SUPER teatteri, Lahti

Union Plaani, Heinola

Valopilkku, kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus, Lahti

Vesisamoilijat, Lahti

Villähteen Nuorisoseura / Villähteen Willi, Lahti

 

Kanta-Häme

Asenne ry, Forssa

Forssan Palloseuran Juniorit

Hausjärven urheilijat

HPK-juniorijääkiekko, Hämeenlinna

Hämeenlinnan Jalkapalloseura

Hämeenlinnan Voimisteluseura

Jokioisten Koetus Juniorit ry

Lammin Veto

Lasten Liikunnan Tuki,Hämeenlinna

Lopen Floorball Team

Mannerheimin lastensuojeluliitto, Kalvolan yhdistys

Parolan Visa

Riihimäen 4 H-yhdistys

Riihimäen Cocks, käsipalloseura, Riihimäki

Riihimäen Kisko

Salibandy Club Urbans, Janakkala

Steelers, Hämeenlinna

Tammelan Ryske

S-ryhmän tavoitteena on auttaa asiakkaita tekemään itselle terveellisiä ja ympäristön kannalta vastuullisia valintoja. Kalalla on ilmastoystävällisessä ruokavaliossa tärkeä rooli.

Kaikkea kalatuotteiden hankintaa osuuskaupparyhmässä ohjaa kalalinjaus, joka tukee kestävämpää kalastusta. Kestävän kalankäytön mahdollistaminen puolestaan edistää luonnonvarojen vastuullista käyttöä ja luonnon monimuotoisuuden turvaamista.

S-ryhmän ruokakaupoista ensimmäisenä MSC-sertifikaatin saivat Food Market Herkkujen kalatiskit. Vastuullisuusauditoidut kalatiskit ovat sittemmin laajentuneet vauhdilla myös Prisma- ja S-market-ketjuihin.

Vuosien 2020 ja 2021 aikana yhteensä 68 Prisman ja S-marketin ruokatorin kalatiski sai MSC-sertifikaatin. Mukana on myymälöitä HOK-Elannon, Pirkanmaan Osuuskaupan, Osuuskauppa Hämeenmaan, Turun Osuuskaupan ja Osuuskauppa Keskimaan alueilta. Tavoitteena on kasvattaa sertifioitujen kalatiskien määrää edelleen tulevaisuudessa.

Henkilökunnan koulutus ja osaaminen merkittävässä roolissa

”Kalatiskit ovat käyneet läpi ulkopuolisen auditoinnin, jonka hyväksynnän tärkeimpiä edellytyksiä on henkilökunnan osaaminen. Kalatiskin kaikki työntekijät ovat koulutettu sertifikaatin mukaiseen toimintaan, jolla varmistetaan toimitusketjun katkeamattomuus. Sertifioidut tuotteet on helppo tunnistaa MSC:n sinisestä kalamerkistä, joka on yksi tunnetuimmista kalastusalan kansainvälisistä ympäristömerkeistä”, vastuullisuusasiantuntija Iida Lehtimäki S-ryhmän marketkaupasta kertoo.

Asiakas saa sertifioitujen kalatorien koulutetulta ja asiantuntevalta henkilöstöltä tietoa kalan alkuperästä ja siitä, miten kalatorit toimivat osaltaan vastuullisen kalan katkeamattomassa toimitusketjussa.

”MSC-koulutus oli monipuolinen ja selkeä paketti. Mielestäni vastuullisuus on erittäin tärkeä arvo tämän päivän kalakaupassa ja sertifikaatin alle kuuluminen tuo tekemiseen läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta. Uskon, että tulevaisuudessa entistä tietoisemmat asiakkaat kysyvät perinteisten kysymysten, kuten pyyntipäivän lisäksi myös alkuperään liittyviä kysymyksiä. Tällöin meillä on hyvät ja asiantuntevat valmiudet vastata näihin kysymyksiin”, sanoo Prisma Launeen ruokatorin vetäjä Riitta Kauppi Osuuskauppa Hämeenmaalta.

Mistä sertifikaatti kertoo?

MSC:n (Marine Stewardship Council) sininen kalamerkki tarkoittaa, että kala tai äyriäistuote on peräisin luonnonvaraista kalaa pyytävästä kalastusyrityksestä ja jäljitettävissä kestävään lähteeseen. Kalatiskien lisäksi MSC-sertifioituja kala- ja äyriäistuotteita löytyy niin pakasteista, säilykkeistä, kalajalosteista kuin pakatuista kaloistakin. Yhteensä MSC-sertifioituja tuotteita on S-ryhmän ruokakauppojen valikoimissa lähes 200. Lisäksi ruokatoreilla on myynnissä noin 30 eri MSC-sertifioitua kalalajia. Kulloinkin tarjolla oleva tuorekalan valikoima vaihtelee sesongin mukaan.

MSC-merkki voidaan myöntää ainoastaan luonnonvaraisille kaloille ja äyriäisille. Kalankasvatukselle ja kasvatetulle kalalle on oma vastuullisuussertifikaattinsa, ASC (Aquaculture Stewardship Council). ASC-sertifikaatin tavoitteena on sosiaalisesti vastuullinen ja ympäristön kannalta kestävä viljely, joka pienentää kalankasvatuksen haitallisia ympäristövaikutuksia. Kaikki S-ryhmän sertifioidut kalatiskit ovat sekä MSC- että ASC-sertifioituja.

Kuva: Antti Haataja

Yrityskylä Hämeen sijoittuminen Lahteen on jatkumoa aikaisemmalle Lahden 9.-luokkalaisten Yrityskylälle.

Talous ja nuoret TATin kehittämä Yrityskylä on kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Yrityskylä Alakoulussa kuudesluokkalaiset simuloivat yhteiskunnan ja yritysten toimintaa pienoiskaupungiksi rakennetussa oppimisympäristössä. Yrityskylä Yläkoulussa yhdeksäsluokkalaiset johtavat tiimeinä yritystä kansainvälisten markkinoiden pyörteissä.

Lahdesta perusopetuksen vastuualuejohtaja Lassi Kilponen toteaa, että on innostavaa käynnistää toimintaa uudessa laajennetussa muodossa Lahdessa.

– Uuden TATin Yrityskylä Alakoulun avaaminen Lahteen on sinnikkään alueellisen yhteistyön tulosta. Uusi avaus kertoo alueen kuntien valinnasta panostaa lasten ja nuorten työelämä-, talous- ja yrittäjyystaitoihin. Hyvät taloustaidot kuuluvat kaikille ja niistä hyötyvät lasten ja nuorten lisäksi kunnat ja alueen yritykset, sanoo TATin toimitusjohtaja Jenni Järvelä.

Työskentelyä ja ostoksilla käymistä pienoiskoon S-marketissa

Osuuskauppa Hämeenmaa on yksi Yrityskylän yhteistyökumppaneista, ja on tuonut sinne mukanaan pienoiskoon S-marketin.

– S-marketissa lapset pääsevät kokeilemaan asiakaspalvelua niin kassalla, kuin muun työn ohessa. S-marketissa hyllytetään tuotteita, suunnitellaan sisältöjä sosiaaliseen mediaan, sekä tutustutaan esimerkiksi hedelmä- ja vihannesosaston Satokausi-ajatteluun, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan projektipäällikkö Kaisa Strandvall.

Yrityskylässä mukana olevia toimijoita ovat kuntien ja kaupunkien lisäksi yritykset sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Hämeenmaan lisäksi yhteistyökumppaneina toimivat Helmi Säästöpankki, Lahti Aqua, Lahti Energia, LAB-ammattikorkeakoulu, LUT-yliopisto, LähiTapiola Vellamo, Martela, Nordea, Peikko, Raute, Salpakierto, Suomen Metsäsäätiö, Terveystalo ja Yle. Lisäksi toimintaa tukevat Lahden Teollisuusseuran säätiö, Padasjoen Säästöpankkisäätiö ja Yksityisyrittäjäin säätiö. Yrityskumppanien avulla oppilaat pääsevät simuloimaan yhteiskunnan ja yritysten toimintaa aitojen esimerkkien kautta.

Kuudesluokkalaiset työskentelevät päivän valitsemassaan ammatissa

TATin Yrityskylä Alakoulun oppimisympäristö on koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan ja saa palkkaa tekemästään työstä. Hämeenmaan S-market-piste onkin yksi paikka, jossa kaikki Yrityskylässä oppimassa olevat lapset voivat tehdä ostoksia saamallaan palkalla. Lisäksi oppilaat toimivat Yrityskylässä kuluttajana ja kansalaisena osana suomalaista yhteiskuntaa.

Varsinaiseen Yrityskylä-päivään johdattelee opettajien koulutuksen lisäksi oppimateriaali, jota käydään läpi oppitunneilla. Oppilaat tutustuvat muun muassa talouden perusasioihin, kuten veroihin ja palkkaan sekä yksityisen ja julkisen palvelun eroihin. Lisäksi oppilaat tekevät työhakemuksen ja hakevat haluamaansa ammattiin Yrityskylässä.

Yrityskylän oppimiskokonaisuus perustuu opetussuunnitelmaan ja koostuu opettajien koulutuksesta, oppimateriaalista sekä toiminnallisesta päivästä Yrityskylän oppimisympäristössä.

Yrityskylään osallistuminen lisää tutkitusti nuorten ymmärrystä yhteiskunnasta ja siihen vaikuttamisesta

Nuorten Tulevaisuusraportin tutkimuksen mukaan TATin Yrityskylään osallistuneiden nuorten mielestä yhdenvertaisuuden tavoittelu, ilmastonmuutoksen torjuminen ja verojen maksaminen ovat jokaisen velvollisuuksia.  Ero on huomattava verrattuna sellaisiin nuoriin, joilla Yrityskylä-oppimiskokemusta ei ole. TATin Nuorten tulevaisuusraportti –tutkimukseen vastasi lähes 15 000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa.

Yrityskylä Hämeen avautumisen myötä oppimiskokonaisuuden suorittaa lukuvuonna 2021–2022 83 % kuudesluokkalaisista ja 73 % yhdeksäsluokkalaisista Suomessa. Yrityskylä Hämeen toimintaan voivat osallistua kaikki sellaiset kuudennet luokat, joiden kotikunnat ovat tehneet sopimuksen TATin kanssa. Yrityskylässä vierailee kerrallaan vain yhden koulun oppilaita, jolloin koulujen koronakuplautus säilyy.

Nuorten työelämäkokemuksiin panostaminen on myös Hämeenmaalla tärkeä strateginen valinta.

– Yrityskylän avulla haluamme osaltamme valaista nuorille käytännön kautta sitä, miten työelämä pelaa. Lisäksi tarjoamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden tutustua marketmaailmaan hauskalla tavalla. Tämä on hieno tilaisuus puolin ja toisin. Yrityskylässä voi syttyä kipinä kaupan alaa kohtaan ja saatamme saada tulevaisuudessa innokkaita hakijoita Hämeenmaalle, sanoo Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti.

 

Lisätiedot

Talous ja nuoret TAT toimitusjohtaja Jenni Järvelä, p. 040 556 7156

Lahden kaupunki, perusopetuspalvelut vastuualuejohtaja Lassi Kilponen, p. 044 716 1328

Hämeenmaa, henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti, p. 050 068 0986

Osuuskauppamme haluaa esimerkillään olla mukana luomassa hyvää joulumieltä sekä osaltaan mahdollistaa vilpittömästi hyviä ja vastuullisia tekoja: lahjoitamme 1 500 eurolla lahjakortteja forssalaislähtöiselle Asenne ry:lle.

– Asenne ry tekee tärkeää ja vaikuttavaa hyväntekeväisyystyötä Kanta-Hämeen alueella. Yhdistykselle annettiin 1500 euron lahjoitus lahjakortteina, jonka he voivat hyödyntää erilaisiin avustuksiin ja hankintoihin, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti.

Vuoden 2021 joululahjoituksen saaja, Asenne ry, on vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys, jonka tavoitteena on toiminnallaan mahdollistaa ihmisille tasa-arvoiset mahdollisuudet arkeen erilaisten hyväntekeväisyystekojen kautta. Se tarkoittaa, että tuetaan yksilöitä ja perheitä heille tarpeellisissa ja merkityksellisissä asioissa – kyse voi olla parturikäynnin mahdollistamisesta, harrastuksen lukukausimaksun maksamisesta tai kahdenkeskisen ajan ja tekemisen järjestämisestä ruuhkavuosia eläville pikkulasten vanhemmille.

Yhdistys on myös hiljattain kunnostanut vanhan huoltoaseman Forssassa, joka toimii toimitilojen lisäksi ikään kuin avoimena olohuoneena kaikille halukkaille. Erityisesti nuoret viihtyvät siellä hyvin. Asenne ry tekee yhteistyötä myös muun muassa sosiaalihuollon ja oppilaitosten kanssa. Yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa on nuorille tarjottu mahdollisuus suorittaa yhdyskuntapalvelua ”bensiksellä”.

Asenne ry:n perustajat ja toimintaa pyörittävät Paula ja Harri Vigilant ottivat Hämeenmaan lahjoituksen vastaan erittäin ilahtuneina.

– Lahjoitus on meille todella merkittävä apu ja olemme siitä tosi kiitollisia. Tuntuu hyvältä, että saamme käyttää varat suoraan omaan varsinaiseen toimintaamme. Se avaa mahdollisuuksia moneen, sillä pelkästään vanhan bensiksen toiminnan pyörittämiseen menee tukituotevaroista isoja summia kuukaudessa. Nuoret juovat siellä kahvia ja limuja ja teemme usein ruokaa yhdessä. Lahjakortit ovat voimassa pitkään, joten voimme tarpeen vaatiessa reagoida nopeastikin erilaisiin toimintamme piirissä oleviin tarpeisiin, Paula iloitsee.

Tällaisia yllättäviä tarpeita voivat olla esimerkiksi toppatakki ja lämpimät käsineet lapselle pakkasen kiristyessä tai uusi moponrengas nuorelle vanhan hajottua. Asenne ry:n sankariteot saattavatkin näennäisesti vaikuttaa pieniltä, mutta ovat isommassa mittakaavassa hyvinkin merkittäviä. Esimerkiksi uuden moponrenkaan hankkimisessa nuorelle ei ole kyse vain itse renkaasta, vaan renkaan puuttumisesta aiheutuvien lieveilmiöiden ehkäisystä ja itsenäisen liikkumisen mahdollistamisesta.

– Poliisi saattaa huomauttaa, että rengas pitäisi vaihtaa, mutta nuorella ei ole varaa ostaa uutta. Silloin vaihtoehdoiksi jää joko ajaa ajokieltoisella mopolla, josta voi seurata kortin menetys tai olla menemättä kouluun, joka johtaa poissaolomerkintöihin ja siihen, etteivät opinnot etene, Paula selittää.

– Lisäksi tuemme toiminnassamme tosi mielellämme omille harrastuksilleen omistautuneita nuoria eri tavoin – kutsumme sitä tähtipölyksi, joka kannustaa entisestään, Paula lisää.

”Jokainen ansaitsee sankarinsa”, kuuluu Asenne ry: slogan. Asenne ry toimii sankarina monille, sillä reilussa kahdessa vuodessa yhdistys on auttanut noin 1500 ihmistä pääasiassa Kanta-Hämeen alueella. Asenne ry:lle itselleen sankareita tänä jouluna olivat Hämeenmaan Osuuskaupan työntekijät.

– Haluamme lämpimästi kiittää Hämeenmaan henkilöstöä siitä, että he valitsivat meidät lahjotuksen saajaksi. Lahjoitus tulee todella tarpeeseen ja tuntuu tosi hyvältä, että hämeenmaalaiset näkevät työmme yhteiskuntavastuullisen merkityksen, Paula kiittelee.

– Meille on tosi tärkeää, että Hämeenmaalla henkilöstö pääsee aidosti vaikuttamaan asioihin. Joululahjoituskohteen ilmiantaminen ja valitseminen on hieno esimerkki siitä. Kiitos hyvästä valinnasta kaikille osallistuneille, Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti lisää.

Kuvassa Asenne ry:n Paula Vigilant ja Forssan Prisman palvelupäällikkö Mira Nurmi.

S-ryhmän ja Osuuskauppa Hämeenmaan tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Osana vastuullisuustyötä Osuuskauppa Hämeenmaa ottaa aktiivisesti käyttöön uusiutuvia energiamuotoja sekä tarjoaa vaihtoehtoja asiakkaille hiilijalanjälkensä pienentämiseen. Uudella S-market Jukolan ABC-polttonesteiden jakeluasemalla Hämeenlinnassa asiakkaat voivat tankata ympäristöystävällistä, täysin uusiutuvaa Nero Dieseliä. Samaan aikaan Hämeenmaalla on rakenteilla toimialueellaan sähköautojen ABC-latauspisteitä.

Täysin uusiutuva Nero Diesel tarjoaa erinomaisen ratkaisun oman henkilökohtaisen hiilijalanjäljen pienentämiseen. Jäte – ja tähdepohjaisista raaka-aineista valmistettu diesel vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa yli 90 prosenttia fossiilisen dieselin käyttöön verrattuna. Nero Dieselin myynti aloitettiin Hämeenlinnassa 19.11.2021 uudella ABC-automaattiasemalla S-market Jukolan yhteydessä.

– Nero Diesel on monella tavalla erinomainen tuote. Sen lisäksi, että se vähentää olennaisesti fossiilisia hiilidioksidipäästöjä, sillä on myös paremmat palamisominaisuudet ja erinomaiset kylmäominaisuudet. Uusiutuva Nero Diesel on kemialliselta rakenteeltaan fossiilisen dieselin kaltaista, ja sitä voi tankata kaikkiin dieselautoihin. Nero Diesel onkin odotettu lisä toisen päästöjä vähentävän tuotteen, Eko E85 -korkeaseos-etanolipolttonesteen rinnalle, kertoo ABC-ryhmäpäällikkö Sami Kovanen Hämeenmaalta.

Jukolan palvelut täydentyvät entisestään, kun S-marketin yhteyteen avataan alkuvuodesta kahden autopesuhallin ABC CarWash -autopesupaikka.

ABC-latausverkostoa rakennetaan Hämeenmaan alueella

S-ryhmän tavoitteena on mahdollistaa, että suomalaiset voivat ajaa vastuullisemmin käyttövoimasta riippumatta. S-ryhmän tavoitteena onkin koko maan kattava, noin tuhat latausasemaa käsittävä sähköautojen latausverkosto vuoden 2024 loppuun mennessä.

Asioinnin helppous ja palvelujen saavutettavuus ovat tärkeää, ja siksi Hämeenmaa tuo sähkölatausverkon sinne, missä asiakkaat ovat. Osuuskauppa Hämeenmaa onkin aloittanut ABC-latauspisteiden rakentamisen osana valtakunnallista latausverkostoa.

− Olemme käynnistäneet ABC-latausverkoston rakentamisen Hämeenmaan toimipaikkojen yhteyteen. Ensimmäisessä vaiheessa ABC-suurteholatauspaikat rakentuvat liikennemyymälöiden yhteyteen, ABC Heinolaan ja ABC Forssaan. Vilkkaasti liikennöityihin paikkoihin sijoitamme ensisijaisesti suurteholatauspisteitä, sillä täyssähköautojen määrän lisääntyessä myös asiakkaiden odotukset sujuvasta ja nopeasta lataamisesta kasvavat, toteaa Sami Kovanen.

Hämeenmaan alueen ABC-latausverkoston ensimmäiset ABC-latauspisteet on otettu käyttöön viime viikolla.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Hämeenmaa, ABC-ryhmäpäällikkö Sami Kovanen, 050 344 1462

Tervetuloa kuulemaan 10.11.2021 klo 12 Live-lähetykseen Osuuskauppa Hämeenmaan ja Päijät-Soten kestävän ravitsemuksen yhteistyöprojektista osana Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta.
Mitä on kestävä ravitsemus ja kuinka jokainen meistä voi tehdä kestäviä ruokavalintoja arjessaan? Millaisia havaintoja erilaisista S-mobiilin ravintolaskureista voi tehdä ja kuinka ostoskorin hiilijalanjälkeä pystyy tarkkailemaan? Entä mitä on luvassa jatkossa aiheen tiimoilta? Tämä selviää seuraamalla lähetystä!
Livelähetyksen vieraina ovat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtava ravitsemusterapeutti Raisa Valve, Osuuskauppa Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä, Päijät-Soten ravitsemusyksikön terveyden edistämisen ravitsemusterapeutti Anna Päätalo ja lahtelainen perheenäiti Miia Väisänen.
Livelähetykseen pääset täältä>>