Tuulosrievä, Tuulos


Tuoretta lähileipää joka päivä

Rievät ovat tuuloslaisen leipomoyrityksen kivijalka, joka on ja pysyy.

– Ilman rievää meidän olisi turha lähteä esimerkiksi markkinoille, yrittäjä Sirkku Tasala hymyilee.

Sirkku ja hänen miehensä Ilmo Tasala ovat nyt 8. vuotta Tuulosrievän puikoissa. Perinteikästä Tuulosrievää on puolestaan leivottu pian neljän vuosikymmenen ajan.

– Yrityksen perustamisesta tulee kuluneeksi tänä vuonna 37 vuotta. Tuulosrievän perustaja Päivi Peltonen alkoi valmistaa rievää alun perin omassa kotitalossaan Tuuloksen Lakkolan kylässä. Sukulaisten mielestä hänen leipomansa leipä oli niin hyvää, että sitä kannattaisi tarjota muillekin kuin vain heille. Päivi alkoikin tehdä kehotuksesta torikauppaa pitkin Hämeenlinnaa, Lahtea ja Helsinkiä, Sirkku avaa Tuulosrievän historiaa.

Päivi Peltosen kotitalo kävi pian liian pieneksi kasvavalle yritystoiminnalle. Tuulosrievä muutti nykyisiin tiloihinsa 90-luvulla, ja tällä hetkellä vanhaan navettaan rakennetusta leipomosta löytyy kolme perinteistä leivinuunia.

– Leivomme päivittäin 700–1500 leipää omilla resepteillämme. Kesäiset markkinapäivät ovat huippuja, mutta keskimäärin leivomme sellaiset tuhatkunta leipää päivässä. Oma tuoteketjumme kattaa ihan kaiken alusta loppuun saakka, myös leipien kuljetukset, mainitsee Sirkku.

Tuulosrievä työllistää yrittäjäparin lisäksi kolme paikallista leipuria, joiden työpäivä käynnistyy aamuyön varhaisina tunteina. Työtä tehdään sillä periaatteella, että kaikki osaavat ja voivat tehdä kaikkea.

Pettämättömät perinnereseptit

Tuulosrievän herkulliset leivät ovat säilyttäneet omaleimaisuutensa vuosikymmenestä toiseen.

– Emme muuta mitään, jos ei ole pakko – eikä onneksi ole ollut pakko, Sirkku toteaa.

Asiakkaat voivat luottaa esimerkiksi siihen, että saavat vielä aikuisiälläkin samaa hyvää rievää kuin mihin ovat jo omassa lapsuudessaan tottuneet ja ihastuneet.

Rievän lisäksi kauppansa tekevät Tuulosrievän herkulliset, juureen leivottavat ruisleivät.

– Ruistuotteemme ovat kova juttu. Käytämme niiden valmistuksessa keskimääräistä vähemmän suolaa, Sirkku kertoo.

Tuulosrievän 100-prosenttinen ruisleipä sisältää 0,8 % suolaa, eli se täyttää vähemmän suolaa sisältävän leivän kriteerit. Sydänliitto suosittelee leipiä, joissa 100 grammassa on enintään 0,9 grammaa suolaa.

”Onneksi on ruokakaupat”

Poikkeusaika on muuttanut Tuulosrievän arkea merkittävästi siltä osin, että perinteiset markkinat ja messut ovat tippuneet toistaiseksi kalenterista pois.

– Onneksi on ruokakaupat! Olemme tehneet useamman vuoden ajan yhteistyötä Osuuskauppa Hämeenmaan kanssa. Hämeenmaa on suurin asiakkaamme, ja tuotteitamme menee useamman kerran viikossa osuuskaupan myymälöihin, Sirkku kertoo.

Tuulosrievän leipiä on myynnissä Hämeenmaan Lahden, Hämeenlinnan ja Riihimäen alueen myymälöissä.

Sirkun mukaan paikallisen osuuskaupan rooli on merkittävä Tuulosrievän toiminnalle.

– Hämeenmaa on tietyllä tavalla meidän tukipilarimme. Ilman yhteistyötämme meillä ei olisi nykyisenlaista toimintaa.

Tuulosrievän kesäkahvilan ryhmävierailut jäivät niin ikään koronan vuoksi toteutumatta viime kesänä. Idyllinen aittakahvila pidettiin kuitenkin avoinna päivittäin lähes koko kesän ajan.

Myös tulevana kesänä Tuulosrievän asiakkaat pääsevät nauttimaan aittakahvilassa leipomon omista leivonnaisista, tuoreesta leivästä ja pullasta sekä aidosta maalaistunnelmasta.

Tuulosrievän oma leipomomyymälä on avoinna läpi vuoden ja harvinaista kyllä, mihin vuorokauden aikaan tahansa.