– Vaalien äänestysprosentti oli 20,4. Ehdolla oli 250 henkilöä, ja ehdokasmäärä jakautui tasaisesti osuuskaupan toimialueelle. Äänestäjät valitsivat Hämeenmaalle monipuolisen ja osaavan edustajiston tälläkin kertaa, Hämeenmaan talousjohtaja Jouni Viljanen sanoo.

Edustajiston rooli osuuskaupan päätöksenteossa on tärkeä, onhan osuuskauppa jäsentensä omistama yritys.

– Yksittäisistä edustajiston päätösvaltaan kuuluvista asioista voidaan mainita esimerkiksi tilinpäätöksen vahvistaminen ja hallintoneuvoston valinta. Muodollisen roolinsa lisäksi edustajisto toimii näköalapaikkana osuuskaupan toimintaan sekä muodostaa tärkeän keskustelufoorumin osuuskaupan johdon ja asiakasomistajien välille, kertoo Viljanen.

Osuuskaupan edustajiston vaaleissa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Edustajisto valitaan vaalilla osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista joka neljäs vuosi. Nimensä mukaisesti edustajisto edustaa osuuskaupan omistajia hallinnossa. Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki ennen vaalivuoden alkua jäseniksi tulleet ja 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet.

 

HÄMEENMAAN EDUSTAJISTO 2021–2024

Jäsenalue 1: Lahti

Sari Niinistö Lahti aikuiskasvatustieteen maisteri, terveydenhoitaja
Petri Liski Lahti näyttelijä, eläkekassan johtaja, muusikko
Jaana Tervo Lahti myyjä, luottamusmies
Merja Vahter Lahti kauppias, HHJ PJ
Seppo Toivonen Lahti everstiluutnantti evp
Risto Paulamäki *) Lahti luokanopettaja
Rami Lehto Lahti kansanedustaja
Helena Salakka Lahti opinto-ohjaaja, aineenopettaja
Miina Harmaala Lahti sairaanhoitaja (AMK), ensihoitaja
Anneli Viinikka Lahti kodinhoitaja, eläkkeellä
Hannu Himanen Lahti opetusneuvos
Kari Känkänen Lahti maanviljelijä
Onerva Vartiainen Lahti kauppatieteiden maisteri
Tomi Sairomaa Lahti kohdevalvoja
Juha-Pekka Forsman Lahti seurakunnan toimistonhoitaja

*) Risto Paulamäen varaedustaja: Harri Niemi, liikkeenharjoittaja Lahdesta.

 

Jäsenalue 2: Asikkala, Padasjoki, Heinola, Hartola, Sysmä, Hollola, Kärkölä, Orimattila, Myrskylä

Tero Nieminen Orimattila yrittäjä, taksiautoilija
Eino Luostarinen Asikkala erikoislääkäri
Kirsi Lehtimäki Heinola sairaanhoitaja (AMK)
Minna Suominen Hollola kätilö
Niina Varjo Heinola terveydensuojeluinsinööri, rakennusterveysasiantuntija
Seija Aakala Hollola perushoitaja
Jarkko Fågel Hartola kunnanhallituksen puheenjohtaja, HHJ
Jari Ronkainen Hollola kansanedustaja
Irmeli Perkiö Heinola eläkeläinen
Sanna Varsaluoma Asikkala agrologi, maatalousyrittäjä

 

Jäsenalue 3: Hämeenlinna, Forssa, Janakkala, Hattula, Riihimäki, Jokioinen, Tammela, Hausjärvi, Loppi, Humppila, Ypäjä 

Antti Ahonen Hämeenlinna filosofian maisteri, kokoomuksen kuntavaalipäällikkö
Sirpa Laakso Hämeenlinna alueluottamusmies, myyjä
Päivi Kankaanmäki Hämeenlinna fysioterapeutti, yrittäjä
Marianne Mänki Jokioinen maanviljelijä, agrologi
Jutta Äijälä Hämeenlinna filosofian maisteri, myyntineuvottelija
Kylli Kylliäinen Hämeenlinna vanginvartija, päihdetyöntekijä
Erja Hirviniemi Riihimäki sairaanhoitaja (AMK)
Timo Heinonen Loppi kansanedustaja, KM, yrittäjä
Johanna Häggman Forssa sairaanhoitaja
Joni Lähde Loppi pääluottamusmies
Irmeli Lehtonen Hämeenlinna sairaanhoitaja, eläkkeellä
Samuel Jussila Janakkala maatalousyrittäjä
Irmeli Elo Janakkala koulutuspäällikkö
Kari-Veli Lehtonen Riihimäki rehtori, eläkkeellä
Riikka Tervatuli Riihimäki myyjä
Hanna Jokinen Hattula lähihoitaja
Rita Kannisto Janakkala luokanopettaja
Piia Nylund Janakkala koneistaja
Irkka Ryhtä Forssa erikoissairaanhoitaja, eläkkeellä
Eero Pura Tammela maanviljelijä

 

Tähdellä merkitty henkilö kuuluu Osuuskauppa Hämeenmaan hallintoneuvostoon. Sääntöjen mukaan henkilö ei voi kuulua kahteen eri luottamustoimeen.

Lista ehdokkaista jäsenalueittain ja saatujen äänien mukaan järjestyksessä on luettavissa 27.5.2021 alkaen täällä.

Arjen kiireitä helpottava ruoan verkkokauppa, monipuolinen palveluvalikoima ja laaja palveluverkosto – osuuskauppa näkyy jo nyt monella tavalla jäsentensä arjessa. Mitä muuta jäsenet odottavat omalta kaupaltaan? Se selviää pian, kun äänestys Osuuskauppa Hämeenmaan edustajiston vaaleissa alkaa viikon kuluttua, maanantaina 26. huhtikuuta.

– Hämeenmaa on jäsentensä omistama yritys, jonka päätöksentekoon jäsenemme voivat ottaa monella tapaa osaa. Joka neljäs vuosi valittavan edustajiston rooli on merkittävä, sillä heidän tehtäviinsä kuuluvat muun muassa tilinpäätöksen vahvistaminen sekä hallintoneuvoston valinta. Lisäksi edustajistolla on tärkeä tehtävä toimia aktiivisena asiakasomistajien palautekanavana osuuskaupan johdon suuntaan, Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä kertoo.

Vaaleissa 250 ehdokasta

Hämeenmaan edustajiston vaalien ehdokasasettelu päättyi maaliskuun alussa. Ehdokaslistoja ilmoitettiin 15, ja niillä on yhteensä 250 ehdokasta. Ehdokkaista peräti 35 kuuluu nykyiseen 45 henkilön edustajistoon.

– Suuri ehdokasmäärä kertoo asiakasomistajiemme halusta olla mukana vaikuttamassa omistamansa yrityksen toimintaan. Ehdokkaat ovat yleensä muutoinkin aktiivisia kansalaisia omilla alueillaan, Jaana Järvenselkä sanoo.
Ehdokaslistat on julkaistu tänään 19.4. Ehdokkaisiin pääsee tutustumaan ehdokasesittelypalvelussa osoitteessa https://vaalit.edita.fi/hameenmaa-ehdokasesittely/. Palvelussa on ehdokkaiden itsestään kirjoittamat kuvalliset esittelyt.

Äänestys verkossa tai postitse

Edustajiston vaaleissa voi äänestää joko sähköisesti tai postitse 26.4.–17.5.2021 välisenä aikana. Verkossa äänestäminen tapahtuu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella tunnistautumalla. Vaihtoehtoisesti voi äänestää palauttamalla kotiin lähetetystä vaalipostista äänestyskupongin postitse sille tarkoitetussa palautuskuoressa. Äänestyslipuke ja äänestysohjeet postitetaan asiakasomistajille tämän viikon aikana.
Näissä vaaleissa äänioikeus on jokaisella vähintään 15-vuotiaalla, Hämeenmaan jäseneksi vuoden 2020 loppuun mennessä hyväksytyllä asiakasomistajalla.

– Asiakasomistajan kannattaa käyttää tätä vaikutusmahdollisuutta, onhan kyse hänen omasta osuuskaupastaan. Nyt on mahdollisuus äänestää edustajistoon ehdokasta, joka edustaa äänestäjälle tärkeitä asioita sekä välittää palautteita ja kehitysideoita edustajiston kokouksissa, Jaana Järvenselkä toteaa.
Nelivuotiselle kaudelle valitaan 45 edustajaa. Hämeenmaan edustajisto valitaan suhteellisella vaalitavalla. Kaikki ehdokkaat ovat jollain ehdokaslistalla. Ääni annetaan ehdokkaalle, mutta läpipääsyyn vaikuttaa sekä ehdokkaan itsensä saamat äänet, että koko ehdokaslistan äänimäärä. Vaalitulos julkistetaan 27.5.2021.

Äänestysohjeisiin ja ehdokkaisiin voi tutustua osuuskaupan vaalisivuilla www.hameenmaa.fi/vaalit.

Lisätietoja:
Osuuskauppa Hämeenmaa, asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä, 050 542 3811

Hämeenmaan edustajiston vaaleihin ilmoitettiin 15 ehdokaslistaa, joissa on yhteensä 250 ehdokasta. Ehdokaslistat julkaistaan 19.4.2021.

– Olemme vallitsevaan tilanteeseen nähden oikein tyytyväisiä ehdokasmäärään. Ehdokaslistoja oli vähemmän kuin edellisellä vaalikerralla, mutta ehdokkaita per lista oli puolestaan enemmän. Haluamme kiittää myös aktiivisia asiamiehiä siitä, että olemme saaneet näin hienosti ehdokkaita, Hämeenmaan asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä sanoo.

Osuuskauppavaalien äänestysaika on 26.4.-17.5.2021.

Edustajistopaikat jakautuvat jäsenalueittain

Vaaleja varten Hämeenmaan toimialue on jaettu kolmeen jäsenalueeseen, joilta valittavien edustajien lukumäärä määräytyy alueen jäsenmäärän mukaan.

Edustajiston paikat jakautuvat jäsenalueittain siten, että jäsenalueelta 1 (Lahti) valitaan 15 edustajaa, jäsenalueelta 2 (Hollola, Orimattila, Heinola, Asikkala, Sysmä, Hartola, Kärkölä, Padasjoki ja Myrskylä) valitaan 10 edustajaa sekä jäsenalueelta 3 (Hämeenlinna, Forssa, Janakkala, Hattula, Riihimäki, Jokioinen, Tammela, Hausjärvi, Loppi, Humppila ja Ypäjä) valitaan 20 edustajaa.

Vaalien 250 ehdokkaasta jäsenalueelta 1 on 75 ehdokasta, jäsenalueelta 2 on 55 ehdokasta ja jäsenalueelta 3 loput 120 ehdokasta.

Kaksi äänestystapaa

Vaaleissa on 163 924 äänioikeutettua, eli ennen vaalivuoden alkua Hämeenmaan jäseniksi hyväksyttyä ja 15 vuotta täyttänyttä jäsentä.

Vaaleissa noudatetaan suhteellista vaalitapaa. Äänestys tapahtuu verkossa tai postitse. Verkossa äänestäminen onnistuu kätevästi, pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella tunnistautumalla. Vaihtoehtoisesti voi äänestää palauttamalla kotiin lähetetystä vaalipostista äänestyskupongin postitse sille tarkoitetussa palautuskuoressa. Äänestysmateriaali postitetaan asiakasomistajille 19.4.2021.

Nelivuotiselle kaudelle valitaan 45 edustajaa. Vaalitulos julkistetaan 27.5.2021.

Edustajisto toimii jäsenten äänitorvena

Hämeenmaan edustajisto edustaa asiakasomistajia osuuskaupan hallinnossa. Edustajisto vie osuuskaupan johdolle asiakasomistajien kehitysajatuksia kaupan ja palveluiden kehittämiseksi. Edustajiston tehtävä on lisäksi muun muassa valita osuuskaupan hallintoneuvosto sekä vahvistaa osuuskaupan tilinpäätös. Edustajisto kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Lisätietoja:
Osuuskauppa Hämeenmaa, asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä, puh. 050 542 3811

Alueellisena osuuskauppana näymme ja vaikutamme monella tavalla asiakasomistajiemme arjessa. Meillä on Kanta- ja Päijät-Hämeessä yli 166 000 asiakasomistajaa, joiden ajatuksia, toiveita ja kehitysehdotuksia kuulemme osuuskauppamme edustajiston jäseniltä.

Miksi asettuisit ehdolle? Ehdolle asettuminen kannattaa ennen kaikkea siksi, että edustajiston jäsenet toimivat omien asuinalueidensa äänitorvina. Edustajisto on aina oman osuuskauppansa näköinen. Sinun ei siis tarvitse olla kaupan alan ammattilainen tai poliitikko edustaaksesi koko asiakasomistajakuntaa osuuskaupan hallinnossa, vaan tärkeintä on innostus oman osuuskauppasi kehittämiseen ja näkemys siitä, miten voisimme yhdessä tehdä toimialueestamme yhä paremman paikan elää.

Näin vaalit etenevät: Hämeenmaan osuuskauppavaalien ehdokasasettelu on parhaillaan käynnissä ja jatkuu 1.3. saakka. Voit asettua ehdolle, jos olet osuuskauppamme jäsen, asut jäsenalueellamme, osuusmaksusi on kokonaan maksettu ja olet täysi-ikäinen. Hämeenmaan vaalisivuille (www.hameenmaa.fi/vaalit) on koottu tarkemmat kriteerit ja ohjeet ehdokkaaksi asettumiseen. Julkistamme vaalien ehdokaslistat 19.4., ja asiakasomistajamme voivat äänestää 26.4.–17.5. välisenä aikana. Vaalien tulos julkistetaan 27.5.

Hämeenmaan edustajistoon valitaan kevään vaaleissa kaikkiaan 45 jäsentä. Ehkä sinä olet yksi heistä? Uskalla edustaa, uskalla vaikuttaa.