Salpausselän kisojen ajan Osuuskauppa Hämeenmaa tarjoilee juhlamieltä entisen Iloisen Kulkijan tiloissa Lahdessa. Iloinen Kulkija Kisabaari -nimeä kantava pop up -ravintola on avoinna klo 09-02 aikavälillä 23.-25.3.2023, torstaista sunnuntaiyöhön. Ravintola palvelee sekä sisä- että ulkotiloissa, sillä kiinteistön eteen pystytetään myös myyntiteltta kisakansaa varten.

– Lahden Iloinen Kulkija suljettiin vuoden 2020 lopussa, ja sitä on useasti toivottu uudelleen avattavaksi. 100-vuotisjuhlakisat tuntuvat oikealta ajalta vastata viimeinkin meidän asiakkaiden ja kisavieraiden toiveisiin, kertoo pub– ja a’ la carte -ravintoloiden ryhmäpäällikkö Jorma Tykkä Hämeenmaalta.

Juomaravintolasta voi tilata valikoituja Hartwallin panimotuotteita ja perusjuomasekoituksia. Tiskin takaa tarjoilemasta löytyy Hämeenmaan muista ravintoloista tuttuja kasvoja.

– Pop up -ravintolan henkilökunta koostuu meidän matkailu- ja ravintolatoimialan innokkaista ammattilaisista, Jorma iloitsee.

Yksi näistä ammattilaisista on Heinolan Iloisessa Kulkijassa ravintolapäällikkönä työskentelevä Johanna Marttinen.

– Olen ollut Lahdenkin Iloisessa Kulkijassa töissä vuosia sitten ja on hienoa päästä jälleen työskentelemään tuttuihin tiloihin iloisen kisakansan keskelle, Johanna hymyilee.

Iloinen Kulkija Kisabaari täydentää Lahden tarjontaa kisojen ajan, tuoden tutun tilan jälleen kaikkien käyttöön. Ravintola palvelee osoitteessa Jalkarannantie 2.

 

Lisätietoja:

Osuuskauppa Hämeenmaa, pub– ja a’ la carte -ravintoloiden ryhmäpäällikkö Jorma Tykkä, 050 520 7971

Tuliset Tenorit Ihan Liekeissä 1.4.

Peruslippu: S-Etukortilla 46,50 € (norm. 59,50 €)

Etkopalat: S-Etukortilla69 € (norm. 87 €)

Hotelli Home ja Hiipivä Hepuli 15.4.

Peruslippu: S-Etukortilla 11 € (norm. 13,50 €)

Heli Laaksonen ja Kyösti Mäkimattila 5.5.

Peruslippu: S-Etukortilla 29,50 € (norm. 35,50 €)

Etkopalat: S-Etukortilla 48,50 € (norm. 58 €)

SININEN PALLO – lasten konsertti ke 19.4. klo 17.30 Lahden Sibeliustalossa

“Me lahjaksi saatiin sininen pallo, jolla yhdessä leikitään. Meillä ainoastaan on se sininen pallo, josta huolta nyt pidetään.”

Sininen pallo on koko perheen konsertti ystävyydestä, huolenpidosta sekä elämästä yhteisellä maapallollamme. Television lastenohjelmista tuttu Tuomo Rannankari johdattelee kuulijat tärkeiden asioiden äärelle.

JAAKKO JAUHIAINEN, kapellimestari
TUOMO RANNANKARI, laulu ja kitara
LAULUPUU

Kaikki sävellykset ja sanoitukset Tuomo Rannankari.

Konsertin kesto 50 min.


Asiakasomistajana saat liput nyt –5€ hintaan!

Liput alkaen 8€.

Tästä lippukauppaan >>


Sinfonisesti yhdessä Osuuskauppa Hämeenmaa

 

Kairan rouske rikkoo Pääjärven yllä vallitsevan hiljaisuuden, kun professori Kimmo Kahilainen pyörittelee välinettä tottunein ottein. Jääpeite antautuu teräksen edessä nopeasti, sillä edellisestä verkkojen kokemisesta tällä kohtaa on vain muutama päivä.

Nyt ei olla ensisijaisesti etsimässä pannun täydeltä filettä, vaan näiden verkkojen kokemisella on tieteellinen merkitys. Professori tosin myöntää, että joskus kalaa päätyy myös tutkijoiden vatsoihin.

– Talviverkoilla ei voi koskaan tietää, mitä tapahtuu, Kahilainen on huomauttanut jo ennen kuin on edes päästy jäälle.

Uittonarut löytyvät pienen naaraamisen jälkeen kummastakin uittoreiästä, ja verkkoa päästään vihdoin kokemaan. Pian käy ilmi, että tänään tapahtuu paljonkin.

Ensimmäisenä jään alta nousee komea kuha, ja pian toinenkin. Ahkion pohjalle päätyy myös muun muassa särkeä ja ahventa. Kohta Kahilainen esittelee myös vesiperhosen toukkaa, joka on suojautunut verkkoon takertuneen korren sisälle. Elämää on kaikkialla, kun sitä vain osaa etsiä!

70 vuotta tieteen palvelijana

Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema on toiminut 70 vuotta. Harva valtatietä 12 huristeleva aseman ohi ajava kuitenkaan tuntee paikkaa, jolla on kansainvälisestikin merkittävä vaikutus tiedemaailman palvelijana.

– Me olemme Suomen suurin yliopistollinen kenttätutkimusasema, tiivistää aseman johtajana vuodesta 2009 toiminut Janne Sundell.

– Täällä on hyvät fasiliteetit ja moninainen luonnonympäristö. Pääosa tutkijoista tulee meille muualta ulkomaita myöten.

Sundell sai itsekin ensimmäisen kosketuksen Lammin asemaan nuorena opiskelijana. Pieniin saalistaviin nisäkkäisiin väitöskirjassaan paneutunut tutkija otti asemalla elätikseen erään menehtyneen naaraslumikon poikaset.

– Päästin lumikot välillä häkeistään jaloittelemaan. Ruoaksi ne söivät rotanpoikasia, Sundell kertoo.

Kerran yksi lumikko oli onnistunut raahaamaan häkistään ruoaksi tarkoitetun puoliksi syödyn rotanpoikasen jemmaan suoraan Sundellin huonekaverin sänkyyn peiton alle.

– Onneksi löysin rotan ennen huonekaveriani, mies muistelee.

Monipuolisen tutkimuksen lisäksi Lammin asemalla järjestetään paljon kenttäkursseja biologian ja maantieteen alalta sekä pidetään kokouksia ja seminaareja.

Vuonna 2008 aseman tukemiseksi perustettiin säätiö, jonka kulmakivenä on apurahojen myöntäminen nuorille tutkijoille. Innoitus säätiön perustamiseen tuli paikallisilta yrittäjiltä ja organisaatioilta.

Muihin rahoittajiin kuuluu Hämeenlinnan kaupunki, joka sponsoroi biologiselle asemalle sijoitettua ympäristötutkimuksen professuuria.

Janne Sundell

Janne Sundell on Lammin biologisen aseman johtaja.

Lohen puberteetti on kiehtova kysymys

Yksi säätiön tukemista tutkijoista on lohen sielunelämään paneutunut, Lammin biologisella asemalla väitöskirjaansa tekevä Sierra Leonesta aikoinaan Suomeen tullut Paul Bangura.

Banguran lähtökohdat tutkijaksi eivät olleet helpot. Kapinallisjoukot kaappasivat hänet 17-vuotiaana lapsisotilaaksi Sierra Leonen sisällissodan aikana.

Bangura onnistui lopulta pakenemaan ja pääsi kouluttautumaan rankoista kokemuksistaan huolimatta. Suomeen hän päätyi opiskeltuaan Nigeriassa ja Ranskassa.

– Kuvittelin, että Ranskaa kylmempää paikkaa en koe, ennen kuin tulin Suomeen

Lohitutkimusta on tehty Lammilla vuodesta 2018 biologisen aseman kokeellisen kalankasvatuksen tiloissa. Geenitutkimusta johtaa Helsingin yliopiston perinnöllisyystieteen professori Craig Primmer. Lohen sukukypsyysikään vaikuttavan säätelygeenin tutkimus voi ulottua hyvinkin syvälle yhteiskuntaan, sillä ihmisellä ja lohella osin samat geenit vastaavat sukukypsyyden saavuttamisesta.

– Lammin tilat ovat meille todella tärkeät, ja aika ainutlaatuiset maailman yliopistojen joukossa. Olemme tehneet täällä enemmän tutkimusta lohen geeneistä kuin koskaan ennen, Primmer sanoo.

Paul Bangura on entinen lapsisotilas, joka päätyi Suomeen tekemään väitöskirjaa lohen puberteetista.

Laajat verkostot tiedemaailmaan

Talviverkoilla ahertava professori Kahilainen muistuttaa, että Lammin asema on mukana monessa kansainvälisessä projektissa. Yksi näistä on maailmanlaajuinen Lifeplan, jonka tavoitteena on uusien lajien kartoittaminen ja luontokadon pysäyttäminen.

– Projektissa kerätään kuusi vuotta yhtä sun toista dataa esimerkiksi riistakameroilla, siitepölykeräimillä, maaperä- ja dna-näytteillä, Kahilainen luettelee.

– Yritämme määrittää globaalisti biodiversiteettiä kaikkialla ympäri maailman.

Kahilainen kertoo, että esimerkiksi Evolla on yhdennetyn ympäristöseurannan alue, jossa on Helsingin yliopiston lisäksi mukana Luonnonvarakeskus, Ilmatieteen laitos ja Ympäristökeskus.

– Seuraamme aarnialueen tilannetta, koko valuma-aluetta ja vesistöä. Alkujaan koko kuvio liittyi ilmansaasteisiin, mutta kun ilmansaasteisiin päästiin puuttumaan merkittävästi sopimuksilla jo 90-luvun alussa, seurannan painotus on siirtynyt ilmaston lämpenemiseen, Kahilainen sanoo.

Seurantaa tekevät tutkijat näkevät ilmastonmuutoksen seuraukset kouriintuntuvasti.

– Olemme muun muassa havainneet, että Evon Valkea-Kotisessa vesi ei enää keväisin kierrä kokonaan, vaan kerrostuu saman tien. Tämä johtuu siitä, että kevät on lyhentynyt. Hapettoman veden osuus järvessä on kasvanut tosi paljon. Järvet ovat myös tummuneet.

Myös lintututkimuksesta biologisella asemalla on vuosikymmenten perinteet. Professori Johanna Mappes ei tee varsinaista lintututkimusta, mutta tutkii lintuja apuna käyttäen varoitussignaalien evoluutiota sekä mimikryä.

– Olen patologisesti kiinnostunut eläinten väreistä, Mappes naurahtaa.

Mimikryllä tarkoitetaan saaliseläimen keinoa suojautua saalistajaltaan jäljittelemällä toista myrkyllistä tai pahanmakuista lajia. Jäljittelijä voi olla itsekin myrkyllinen tai vaaraton. Jälkimmäisessä tapauksessa kyse on hämäyksestä. Jotkut lajit luottavat suojaväriin tai -muotoon ja ovat kehittyneet muuntautumaan niin, että ne näyttävät saalistajansa silmissä epäilyttävältä tai vaaralliselta. Yksi esimerkki on Mappesin mukaan leppäyökkösen toukka, joka muistuttaa pienenä linnun ulostetta. Kuolemalta suojautumisen keinot ovat ihmeellisiä!

Johanna Mappes

Johanna Mappes on perehtynyt tutkimuksissaan laajasti muun muassa pedon ja saaliin välisiin vuorovaikutussuhteisiin.

Tutkimusasema tuo seutua tutuksi

Vaikka moni ei sitä tule ajatelleeksi, tieteellisellä tutkimusasemalla on merkitystä myös seudullisen vetovoiman kannalta.

Yliopistojen kenttäkurssien ja esimerkiksi kansainvälisten opiskeluohjelmien kautta moni tutustuu ensimmäistä kertaa Hämeeseen Lammin tutkimusasemalla. Ja osa, kuten lapsisotilaasta väitöskirjatutkijaksi päätynyt Paul Bangura, kiinnittyy seutuun jopa pysyvämmin.

Nyt Bangura selvittelee tutkimuksissaan, mikä lohien erilaisen käyttäytymisen geneettinen tausta on. Tiedon avulla kalankasvatukseen voitaisiin valita sopivimmat yksilöt.

Rankkojen nuoruusvuosien jälkeen elämä hymyilee, ja tiede on iso osa miehen elämää. Suomessa ammennettu tieto palaa vielä jonain päivänä miehen kotimaahan Sierra Leoneen.

– Afrikassa on eräs sanonta: Jos leijona ei opi kirjoittamaan, tarinan kertovat vain metsästäjät, Bangura sanoo.

Projektikoordinaattori Suvi Ikonen on perehtynyt useita vuosia täpläverkkoperhosten tutkimiseen. Lammin biologisella asemalla tehdään laboratorio- ja kenttäkokeita kyseisen lajin toukilla ja aikuisilla. Ikosen mukaan tutkimusasemat ovat tärkeitä muun muassa siksi, että niillä tutkija pääsee helposti lähelle tutkimuskohdettaan.

Lammin biologisen aseman historiaa

1953: Asema perustetaan Lammin kirkolta ostetuille pappilan maille. Monipuolinen ympäristö järvineen, metsineen, puroineen, soineen ja harjuineen on otollinen paikka biologiselle asemalle. Helsingin läheisen sijainnin (130 km) ansiosta paikka on myös ihanteellinen kenttäkurssien järjestämiseen.

1970: Aseman nykyiset rakennukset rakennetaan, sillä vanhan pappilan rakennukset eivät soveltuneet uuteen käyttötarkoitukseensa. 1970-luvulla Lammista tulee vuoden ympäri toimiva tutkimuslaitos.

2007: 550 neliömetrin kokoinen tutkimushalli valmistuu ja luo laadukkaat puitteet kokeellisille tutkimuksille.

Salppurilla kilpailtiin ensimmäisen kerran vuonna 1923 – vuosi ennen ensimmäisiä virallisia talviolympialaisia. Kisat ovat pisimpään yhtäjaksoisesti Suomessa järjestetty urheilutapahtuma.

Juhlavuonna 2023 kisat järjestetään poikkeuksellisesti vasta maaliskuun lopussa 24.–26.3., joka on samalla myös hiihdon maailmancupin päätösviikonloppu. Perinteisen miesten mäkihypyn osakilpailun lisäksi Lahden maailmancup toimii finaaliviikonloppuna niin maastohiihdon, yhdistetyn kuin naisten mäkihypynkin osalta. Salpausselällä riittää siis jännitettävää!

Satavuotias tapahtuma ansaitsee arvoisensa juhlat. Tänä vuonna Salpausselän kisat tulee tarjoamaan entistä enemmän myös viihdettä itse hiihtokilpailun ohessa. Varaa viikonloppu kalenteristasi ja osta liput valmiiksi. Tehdään näistä kisoista yhdessä kaikkien aikojen parhaat!

Asiakasomistajamme saavat perjantaille 24.3. kisaliput etuhintaan!

Osta liput verkkokaupassa: Heti lipunmyyntisivun (perjantain) ylälaidasta tapahtumakuvan alta löytyy kampanjakoodivalikko, jossa valitaan ensin oikea kampanja ja syötetään koodi (Hämeenmaaxsalppuri23) sille valittuun kenttään. Koodinsyötön jälkeen avautuu valikko lipuista tarjoushinnoilla.

Myyntipisteillä: lippua (perjantain) ostaessa tulee mainita kampanjan nimi Hämeenmaan asiakasomistajat sekä koodin Hämeenmaaxsalppuri23

Uudessa loistossaan ravintolamaailma on suunniteltu palvelemaan niin Prisman asiakkaita, lähialueella työskenteleviä kuin ohikulkijoitakin. Asiakkaiden sekä henkilökunnan palautteita ja toiveita on huomioitu toteuttaessa uudenlaista ravintolakonseptia. Ravintolamaailma on hyvän ruoan ja helppouden yhdistelmä, joka tekee kauppareissusta arjen maukkaimman hetken.

– Muutoshan on valtava. Ikkunoista tulvii valoa ja ruokaryhmät on nostettu hieman korkeammalle lattiatasosta, jotta niissä istuessaan näkee ulos aiempaa paremmin. Sisustus on kotoisa ja raikas. Ajan trendit, vaivattomuus sekä maistuva tarjonta ovat monipuolistaneet ravintolamaailmaa unohtamatta kaikille tuttua Hesburgeria, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaalta ryhmäpäällikkö Sanna Huovi.

Leikkipaikka ja mieleistä syötävää takapenkin porukalle

Holma kitchen & café alkaa jo heti sisääntulon yhteydestä ja sen torimainen tarjonta kutsuu Prismaan saapuvia asiakkaita kahvittelemaan. Raikas, runsas ja värikäs salaatti- ja leipäpöytä ovat näyttävästi esillä. Hesburgerin herkkuja voi tilata myös uusilta itsepalvelukassoilta Prisman sisääntulon yhteydessä. Ravintolassa tarjoillaan monipuolista buffetlounasta salaatteineen ja pizzoineen. Kello 15 alkaen tarjolla on koko perheen tarpeisiin sopiva IltaSafkis, eli iltanoutopöytä. Tilattavissa on myös muutamia herkullisia á la carte-annoksia.

Prisma on tunnetusti lapsiperheiden suosima ostospaikka ja uudistuksella halutaan mahdollistaa aiempaa paremmin perheen kauppa – ja ravintolareissun yhdistäminen. Ruokaryhmien loosimaisuus kutsuu myös rauhallisempaan ruokailuhetkeen.

– Takapenkin porukalla on paljon vaikutusvaltaa siihen, missä syödään. Haluamme, että meille on ihan jokaisen asiakkaan helppoa poiketa. Lapsiperheet voivat tulla suoraan koulusta tai päiväkodista meille syömään ennen Prismaan suuntaamista. Lapsiasiakkaille on toteutettu myös viihtyisä leikkipaikka, ravintolapäällikkö Satu Rantanen kertoo.

Ravintolamaista ruokaa mukaan suoraan Prisman puolelta

Uudistuneen valikoiman lisäksi uutta ja ainutlaatuista Holma kitchen & caféssa on Prisman puolelle avautuva myyntitiski. Prisman asiakkaat voivat ruokaostoksillaan ostaa valmiiksi pakattuja ravintolassa valmistettuja ruokia ja pizzankin voi tilata jo valmiiksi muita ostoksia tehdessä. Myös Prisman palvelutiskillä myydään ravintolassa valmistettuja ruokia. Holma kitchen & café on ensimmäinen laatuaan Osuuskauppa Hämeenmaan tarjonnassa tällaisella konseptilla, jolla on tarkoitus tuoda herkullisuutta arkeen.

Vetovoimaa työnantajana

Uudet tilat ja tarjonta vaikuttavat asiakaskokemuksen lisäksi positiivisesti myös työntekijäkokemukseen.

– Uskomme, että uudistus vahvistaa Holma kitchen & cafén sekä Hesburgerin pitovoimaa ja lisää sen vetovoimaa alan ammattilaisten sekä alalle valmistuvien keskuudessa. Haluamme myös luoda leppoisan ja kannustavan ilmapiirin, jossa nykyiset työntekijät viihtyvät ja jonne uudet haluavat tulla. Tämä ravintola on lattiasta kattoon uusittu, nykyaikainen ja viihtyisä työpaikka. Koko Holman ravintolamaailman jengi toivottaa kaikki tervetulleeksi ihastelemaan uudistuksen tuotoksia – tämä on upea! Rantanen iloitsee.

Holma kitchen & cafén pääurakoitsijana toimi Expedit Finland Oy. Uudistuksen suunnitteli Kristian Koivisto.

Holma kitchen & café & Hesburger

Prisma Holma Lahti, Johanneksenkatu 4, 15240 Lahti

Aukioloajat:

Holma kitchen & café

ma-la klo 8.00-21.00

su klo 10.00-19.00

Hesburger

ma-to klo 10.00-21.00

pe-la klo 10.00-21.30

su klo 10.00-21.00

Lisätietoja

Sanna Huovi, puh. 0503478776

Minna Kainulainen, puh. 0504363773

Finlandia-hiihtoa on järjestetty jo vuodesta 1973 lähtien. 25.-26. helmikuuta 2023 tapahtuva juhlahiihto on järjestyksessään viideskymmenes. Lauantaina kisataan 62 km, 32 km ja 20 km matkat perinteisellä tyylillä ja sunnuntaina kisataan samat matkat vapaalla tyylillä. Lauantaina myös pitkien matkojen veteraanien SM-kilpailu järjestetään samanaikaisesti perinteisen 62 km kilpailun rinnalla lauantain 25.2.2023.

Juhlavuoden kunniaksi myös Kuutamo-Finlandia tuodaan takaisin. Edellisen kerran yö -aikaan Finskin merkeissä on hiihdetty 90-luvun alkupuolella. Tapahtumaan voi osallistua rennolla meiningillä, tarjolla uusia elämyksiä ja talviyön huumaa.

Lue lisätietoja tapahtumasta ja osallistumisesta: https://www.finlandiahiihto.fi/

Suosittu rakentamisen ja remontoinnin erikoistapahtuma Raksa-messut tarjoaa kevään kynnyksellä 10.-12. maaliskuuta 2023 yhden katon alta kaiken rakentamiseen ja remontoimiseen Lahden messukeskuksessa. Suomen suurimpiin rakennusalan messuihin lukeutuva tapahtuma täyttää hallit tuote- ja palvelutarjonnalla niin omakoti-, rivi- ja kerrostaloasukkaille kuin uudisrakentajille sekä mökin kunnostajillekin. Mukana kevään Raksa-messuilla on myös pihasuunnittelun ja -rakentamisen Ideapiha-alue sekä Kodin Kevät -uutuusteema sisustajille.

Raksa-messujen ohjelmasisältö tarjoaa tuttuun tapaan runsaasti uusia ideoita rakentamiseen, remontointiin sekä sisustamiseen niin suurelle yleisölle kuin ammattilaisillekin. Messujen ohjelmassa on muun muassa TV:n remonttiohjelmista tuttujen Arin ja Kirsin Remppacorner, jonka työnäytöksissä pääsee oppimaan uutta ja halutessaan myös itse testaamaan koneita ja asennusta.

Ystävänpäiväetuna kaksi messulippua yhden hinnalla, yhteensä vain 15 euroa. Lähde siis ystävän kanssa Raksa-messuille! Ystävänpäiväetu voimassa 1.-14.2.2023, osta omasi osoitteesta: https://www.lippu.fi/raksa/

Ystävänpäivä 14.2.2023 Hämeenmaan ravintoloissa

Tervetuloa juhlistamaan ystävänpäivää Hämeenmaan ravintoloihin!

Yksi vuoden ihanimmista päivistä on pian täällä. Ystävät ovat elämän arvokkaimpia asioita, ja ystävänpäivä onkin täydellinen hetki kiittää ystävyydestä.

Kokkimme loihtivat maukkaita hetkiä kaikille herkkusuille ja sydänkäpysille – rakkaudesta ruokaan. Kun istuu valmiiseen pöytään, jää enemmän aikaa kiireettömälle yhdessäololle. Yllättäisitkö ystäväsi italialaistyylisellä pizzalla tai pastalla, hiiligrillatuilla herkuilla, blinimenulla, notkuvalla lounaspöydällä taikka burgerelämyksellä? Yhteistä hetkeä voi viettää myös kahvikupposen tai kuohuvan kera, joiden kaveriksi uppoaa niin sormisyötävät kuin kahvileivätkin.

Hämeenmaa tarjoaa monipuolisia kattauksia ystävänpäivään ravintoloissa ja kahviloissa. Tutustu ravintoloihimme tarkemmin Raflaamon kautta ja tee pöytävarauksesi pian!

Tästä Raflaamoon >>

Lahden Kaupunginteatterin Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas -näytelmän S-Etunäytökset lauantaina 11.2. klo 18:30 ja perjantaina 24.2. klo 18:30. S-Etukortilla näihin näytöksiin peruslipun hinta on 21 € (norm. 25 €). Eläkeläisille 18 € ja opiskelijoille, koululaisille, työttömille 14 € (norm. 22 € / 18 €). 💚
Lipunmyynti Lippupisteen myyntipisteissä (ei verkkokaupasta) tai Lahden Kaupunginteatterilta: https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/yhteystiedot/

Tiltun ja Letun kotipihaan nousee vihdoin kauan kaivattu leikkimökki, jossa voi leikkiä päivät pääksytysten kotia ja kioskia ja autopurkaamoa ja ja… Mutta hetkinen! Miksi Tiltulla kasvaa höyheniä kainaloista ja Letulla on yhtäkkiä häntä? Ja kuka on tuo erehdyttävästi puutarhatonttua muistuttava ukkeli ja miksi hän on asettunut taloksi upouuteen leikkimökkiin? Isää ja äitiä ei saada illalla mitenkään nukkumaan, jos ne äkkäävät mitä leikkimökissä oikein tapahtuu.

Eero-näyttämölle syntyy kesäinen paratiisi, jossa ongelmat ovat lasten kokoisia. Pihaan muuttanut pertinjuntti ja hänen taikansa heräävät henkiin myös nukketeatterin keinoin. Näytelmä perustuu Taru Viinikaisen hurmaaviin lastenkirjoihin Leikkimökin asukas ja Taskukaihon tapaus. Ikäsuositus 5 v.