Kanavan Panimo, Vääksy


HämeenOmaa kuohua kanavalla

Veljekset hurahtivat käsityöläisoluen panemiseen - raaka-aineet halutaan läheltä

Kanavan Panimo on siitä erikoinen pienpanimo, että se sijaitsee keskellä kesän vilkkaimpia turistivirtoja – tarkemmin sanoen idyllisenä kesäpaikkakuntana tunnetussa Asikkalan Vääksyssä.

– Päätös perustaa oma pienpanimo syntyi kesällä 2014 piknikillä Suomenlinnassa. Olimme funtsineet broidin kanssa jo aiemmin, että voisimme alkaa miettiä jonkinlaista yhteistä liiketoimintaa, yrittäjä Jan ”Janski” Karlstedt kertoo.

Panimobuumi oli siihen aikaan hyvässä nosteessa. Ajatus oman panimon perustamisesta sai lisäboostia siitä, että Janskilla ja hänen yrittäjäveljellään Jukka Karlstedtilla oli jo jonkin verran kokemusta panimoalalta.

– Pääsimme nuoruudessamme hommiin ensin Mallasjuoman ja myöhemmin Hartwallin panimo-osaston keittämölle, joten kosketus alaan saatiin jo silloin. Faijalla taas on pitkä kokemus elintarvikealan laitteistopuolesta ja yritysmyynnistä, niin päätös oman yrityksen perustamisesta oli lopulta aika helppo, Janski sanoo.

Hänellä itsellään on vahva reseptiikan taju, jota myös oluen valmistuksessa tarvitaan. Pitkän uran keittiömestarina tehnyt Janski onkin niin sanotusti toinen jalka keittiössä ja toinen panimolla – siitä leveä haara-asento. Panimon toimitusjohtajana toimivalla Jukalla on puolestaan vahva tausta koti- ja ulkomaankaupasta, joten myynnin ja markkinoinnin pelikenttä on hänelle tuttu.

Kun summaa isän ja poikien osaamiset ja taustat yhteen, niin oman pienpanimon perustaminen taisi olla Kanavan Panimon kohdalla enemmän kohtalo kuin sattuma.

Opit omasta verkostosta

Piknikillä syntynyt liikeidea kypsyi vähitellen käytännön tasolle, ja Kanavan Panimon matka käynnistyi Vääksyssä virallisesti vuonna 2016. Toiminnan alkuvaiheessa yrittäjäveljesten apuna olivat isä Kyösti Karlstedt ja hänen tuttavansa Enn Kärblane, joka on tunnettu virolainen panimomestari.

– Enn oli ensimmäisen vuoden ajan meidän avaimemme oluen teolliseen tuotantoon, että saatiin nyanssit kohdilleen, Janski mainitsee.

Sittemmin eurooppalaista olutkulttuuria on vaalittu tarkoin Kärblanen jakamin opein.

Kyösti-isän tietotaito alan laitteista on ollut niin ikään suureksi avuksi.

– Minulla on yritystausta elintarviketeollisuuden kone- ja laitetoimittajana, ja kun pojat suunnittelivat lähtevänsä mukaan panimobisnekseen, niin enhän minä malttanut pysyä poissa, Kyösti nauraa.

Isän muutkin neuvot ja opit ovat kulkeneet matkassa mukana. Kyösti uskoo pystyneensä iskostamaan pojilleen ainakin kaupankäynnin perussäännöt, jotka eivät ole aina niin itsestäänselviä pienpanimoalan nuoremman kaartin yrittäjille.

Paikallinen raaka-ainepankki

Vanhassa Vääksyssä toimiva pienpanimo vannoo lähituotannon nimeen. Pääraaka-aine, mallasvilja, saapuu Lahdesta Viking Maltilta ja mallastamaton vilja päijäthämäläisiltä viljelijöiltä. Kausioluiden twist syntyy paikallisista marjoista, yrteistä ja juurista – panimon omalla reseptiikalla.

– Aina, kun mietimme oluidemme raaka-aineita, niin piirrämme harpilla ympyrän ja katsomme, mitä voimme saada läheltä, Janski hymyilee.

Tavoitteena on panna laadukasta käsityöläisolutta mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä.

Paikallisuudella on tärkeä osansa niin raaka-aineissa kuin yhteistyössäkin, jota Kanavan Panimo tekee paitsi alueensa tuottajien, myös muun muassa paikallisen osuuskaupan kanssa.

– Yhteistyömme Osuuskauppa Hämeenmaan kanssa on ollut sujuvaa ja hedelmällistä. Yhteistyöstä on ollut mukavasti apua myös Kanavan Panimon tuotepaletin suunnittelussa, kun näemme, mitkä tuotteet kiertävät kaupoissa tasaisesti, kertoo Janski.

Hän hoitaa pääsääntöisesti Kanavan Panimon oluiden reseptiikan, mutta uusia tuoteartikkeleita lähdetään aina kehittelemään omalla porukalla.

– Perusajatus siitä, mitä lähdemme tekemään, syntyy yhteistyöllä, Janski sanoo.

– Samoin nimet funtsimme yhdessä. Minä puolestani hoidan loppuvaiheen suunnitteluyhteistyön yhdessä meidän suunnittelijan kanssa. Hiomme käytännön ”detskut” kuntoon, jatkaa Jukka.

Kanavan Panimon nykykalustolla pystyy valmistamaan vuositasolla maksimissaan 70 000 litraa olutta. Ensi vuosi tuo kuitenkin mukanaan merkittäviä muutoksia.

– Saamme loppuvuoden aikana lisää käymistankkeja; kellaritankkeja meille tuli jo lisää. Pullotuskonekin on vaihtumassa vuoden sisään, jolloin saamme automaattisen pullotuslinjan, veljekset kertovat.

Uusilla laitteilla tuotannon vuosikapasiteetti nousee 120 000–140 000 litraan riippuen siitä, mitä oluita valmistetaan.

Kanavan Panimon ensi vuoden suunnitelmiin sisältyy myös kaupan avaaminen päärakennuksen yhteyteen, mikä mahdollistaisi nykyistä paremmin mm. erityyppiset yritysvierailut. Tällä hetkellä Kanavan Panimon kauppa sijaitsee tuotantotilojen viereisessä rakennuksessa.

Ei muuten ole sattumaa, että Kanavan Panimon kotipaikaksi valikoitui Asikkalan Vääksy.

– Vääksy on sopivan lähellä pääkaupunkiseutua ja meille hyvin tuttu paikka, sillä olemme täältä kotoisin, veljekset taustoittavat.

Toisin sanoen Jukka ja Janski palasivat osittain juurilleen perustaessaan oman pienpanimon Vääksyyn. Juurevaa on myös olut, jota käsityöläispanimon uumenissa valmistetaan.