Arctic Milk, Forssa


Forssalaismeijeri katsoo ensin lähelle - "Haluamme jättää eurot omalle alueelle."

Vuonna 2010 Ypäjällä perustetun Arctic Milkin toimitusjohtajalle Juha Lundströmille oli selvää jo varhain, mitä hän haluaa tehdä työkseen.

– Meijeritaustaahan minulla on jo isoäidin puolelta 40-luvulta, ja sitten toinen sukuhaara on tehnyt maataloutta. Olen tutustunut molempiin aloihin lapsuudessani ja päässyt kokeilemaan laajasti eri työtehtäviä.

Juha oli useana kesänä töissä Nivalan osuusmeijerissä. Myöhemmin hän suuntasi karjatalouskoulun kautta Hämeenlinnaan meijerioppiin – mummolta saamansa elämänohje mukanaan: "Työs tee niin hyvin, ettei tartte hävetä."

Myös Juhan vaarin elämänfilosofia vaikutti aikoinaan nuoren miehen ajatuksiin.

– Vaarillani oli paljon viisautta, ja hän arvosti suuresti pientilaa. Hän oli ajatuksiltaan sellainen ekologisuuden ja luomuviljelyn edelläkävijä: ”älä ota maasta enempää kuin se antaa, ja kohtele eläimiä yhtä hyvin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan”.

Vaarin opit ovat kulkeneet Juhan mukana tähän päivään saakka.

– Myös me Arctic Milkillä haluamme tehdä aitoja makuja suomalaista luontoa kunnioittaen.

Kasvua yhteistyöstä

Leipäjuusto on Arctic Milkin päätuote: sen osuus koko tuotannosta on 70 prosenttia. Toiminnan alkuvaiheessa leipäjuusto ei kuitenkaan löytynyt Arctic Milkin omien tuotteiden joukosta.

– Juustomestarina ja meijerialan ammattilaisena tiesin leipäjuuston olevan hyvin kilpailtu tuote. Ajattelin, ettei meidän kannata lähteä tekemään omaa tuotetta.

Arctic Milk valmistikin leipäjuustoa ensin alihankintana, kunnes huomasi, että omalle tuotteelle voisi sittenkin olla kysyntää. Arctic Milk valmistaa perinteistä kainuulaistyyppistä juustoleipää Juhan isoäidin opeilla.

Yhtiön toiminta on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Alueellisella yhteistyöllä on ollut toiminnan ja tuotevalikoiman laajentumisessa merkittävä rooli.

– Yhteistyö on tehnyt pienestä toimijasta valtakunnallisen, ja siihen on alueosuuskauppojen merkitys ollut tärkeä. Esimerkiksi Hämeenmaa on ollut meille merkittävä kumppani koko toimintamme ajan. Aloitimme yhteistyömme vuonna 2011, ja mielestäni yhteistyö on koko ajan vain parantunut, Juha Lundström hymyilee.

Arctic Milkin tuoteperheeseen kuuluu leipäjuuston lisäksi tuorejuustotuotteita, kypsytettyjä kermajuustoja erilaisilla makuyhdistelmillä, vanhan ajan viili ja sesonkituotteita – kuten juhannusjuusto. Lisäksi Arctic Milk myy Jokioisten Kartanon Meijerillä valmistettavia gelato-jäätelöitä.

Ympäristöystävälliset tuotantotilat

Toimitusjohtajan lisäksi forssalaismeijeri työllistää kymmenen alan moniosaajaa.

– Meille on tärkeää, että porukka viihtyy. Kehitämme henkilöstön osaamista, ja työergonomiasta pyrimme huolehtimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Haluamme myös pitää työntekijöiden mielenkiintoa yllä monipuolisella työnkuvalla, Juha mainitsee.

Yhtiön tuotantotilat ovat nykyaikaiset ja ympäristöystävälliset. Meijeri kuuluu kunnalliseen vesijohto- ja viemäriverkkoon sekä käyttää energiantuotannossa nestekaasua höyrylaitoksessaan. Kiinteistöön on myös asennettu suuri aurinkovoimala, joka tuottaa energiaa niin meijerin kuin pakastamonkin tarpeisiin.

Tuotteiden valmistuksessa käytettävä maito kerätään Forssasta sekä lähialueen kunnista Tammelasta, Ypäjältä ja Jokioisilta. Juustontuotannossa syntyvä hera käytetään paikallisessa sikalassa rehuksi.

– Olemme ostaneet kaikki koneet ja laitteet mahdollisuuksien mukaan omalta talousalueeltamme. Kunnossapitokin hoidetaan pääasiassa paikallisin voimin. Haluamme jättää eurot omalle alueelle – ja kotimaahan, Juha kertoo.

Seuraavaksi meijerillä uudistetaan leipäjuustolinjasto, mikä mm. vähentää työn fyysistä kuormittavuutta. Uunien uusiminen vaikuttaa positiivisesti sekä työergonomiaan että tuotteiden tasalaatuisuuteen ja hävikin pienenemiseen.