Vastuullinen kesäduunitutkimus 2023 toi Hämeenmaalle hyvät tulokset – perehdytyksen tason nousu huomattava


Oikotien Vastuullinen kesäduuni -tutkimus on Suomen suurin kesätyökokemuksia kartoittava tutkimus, joka tehdään vuosittain. Tutkimuksessa selvitetään organisaatiossa työskentelevien kesätyöntekijöiden kokemuksia työnhausta, perehdytyksestä, työkokemuksista ja organisaatiosta työnantajana.

16.10.2023

Oikotien Vastuullinen kesäduuni -tutkimus on Suomen suurin kesätyökokemuksia kartoittava tutkimus, joka tehdään vuosittain. Tutkimuksessa selvitetään organisaatiossa työskentelevien kesätyöntekijöiden kokemuksia työnhausta, perehdytyksestä, työkokemuksista ja organisaatiosta työnantajana.

Tänä vuonna Kesäduunitutkimukseen vastasi valtakunnallisesti yhteensä 13 162 nuorta 136 organisaatiosta. Hämeenmaa työllisti kuluneena kesänä 1 300 kesätyöntekijää kahden viikon Tutustu työelämään ja tienaa -jaksolla sekä pidemmissä kesätyösuhteissa. Vastauksia tutkimukseen saimme yhteensä 576 kappaletta.

– Tämän vuoden tavoitteena meillä olikin nostaa vastaajamäärää huomattavasti ja tässä onnistuttiinkin mainosti, kun määrä lähes kolminkertaistettiin, henkilöstöjohtaja Minnastina Miettinen iloitsee tuloksista.

Tuloksista on syytä olla iloinen muutenkin – kesätyöntekijöiden antama keskiarvo kesätyökokemuksesta asteikolla 1–5 oli huikea 4.45, ja monissa yksittäisissä kohdissa oli selkeää nousua edelliseen vuoteen verrattuna, vaikka vastaajamäärä kasvoikin.

– Olemme oikealla suunnalla kesätyökokemuksen kehityksen kanssa, mikä näkyy muun muassa kauttaaltaan nousseissa keskiarvoissa. Kokonaistulos 4.45/5 kertoo siitä, että kesätyöntekijöiden kokemus meistä työnantajana on erittäin hyvällä tasolla. Vastausten perustella tarjosimme kesätyöntekijöillemme mielekkäitä työtehtäviä sekä perehdytimme ja kohtasimme heitä koko kesän ajan, Miettinen kertoo.

Suurta iloa kesätyöntekijöiden antamasta palautteesta ja arvosanoista syntyi etenkin perehdytyksen kohdalla. Työhön perehdytykseen on panostettu huomattavasti viime vuosina ja työ kantaa hedelmää, mikä näkyy nyt konkreettisesti mitattuina tuloksina. Aina on myös kehitettävää, käymme tuloksia vielä läpi ja viilaamme asioita ja tekemisiä, joiden avulla voimme edelleen kehittää kesätyöntekijöidemme kokemusta työtehtävistämme ja meistä työnantajana.

– Onhan tämä aivan mahtavaa, että saamme nähdä onnistumisemme ja saamme nuorilta suoraa palautetta työstämme. Tutkimuksessa kysyttiin kokemuksia perehdytyksestä ja ohjaamisesta sekä lyhyillä harjoittelujaksoilla että pidemmissä kesätyösuhteissa olleilta ja molemmissa vastaajaryhmissä nimenomaan perehdytyksen kokonaisarvosana nousi huomattavasti! HR-asiantuntija Kati Mykrä iloitsee ja samalla kehuu kaikkia perehdyttäjiä hyvin tehdystä työstä.

– Haluamme kiittää kaikkia kesätyöntekijöitämme heidän panoksestaan ja antamastaan palautteesta. Tavoitteenamme on, että kokemus meistä kesätyönantajana paranee edelleen ja panostamme muun muassa kohtaamisiin, palautteenantoon, perehdyttämiseen ja viestintään tulevinakin vuosina, Miettinen summaa tsempaten koko henkilöstöä kohtaamaan työntekijöitä ja antamaan palautetta säännöllisesti kollegoille.