Legendaarinen lahtelaishotelli 130 vuotta – tältä näyttävät hulppeat puitteet vieraanvaraisuudelle


Viime keväänä Lahden Seurahuoneella vihittiin käyttöön ”kätkettynä aarteena” tunnettu Loft House. Jo yli vuosisadan ajan hotelli on tarjonnut vierailleen ylelliset puitteet sekä ensiluokkaista palvelua.

17.05.2022

Tänä vuonna 130-vuotista taivaltaan juhlistavan Lahden Seurahuoneen historiaan mahtuu tuhansia tarinoita ja merkittäviä hetkiä. Jos seinät osaisivat puhua, ne kertoisivat kuinka Kaarle XVI Kustaan, Urho Kekkosen ja Marsalkka Mannerheimin kaltaiset mahtiherrat paransivat maailmaa Seurahuoneen pöytien ääressä.

Seurahuoneella onkin alusta alkaen ollut paikka Lahden sykkivässä sydämessä.

– Sijainti on ollut aina Seurahuoneen valttikortti, vaikka hotellin osoite onkin muuttunut muutamaan otteeseen. Hotellimme sijaitsee kaikkien Lahden palveluiden ja kulttuuritarjonnan äärellä, toteaa hotellinjohtaja Marika Haavisto.

Nykypäivänä sykkivä sydän kätkee sisälleen aarteen, uniikin designhelmen, joka kulkee nimellä Loft House.

Vuosi sitten käyttöön vihitty Seurahuone Loft House tarjoaa hotellimajoittujille hulppeat puitteet designhuoneineen, sisäpuutarhoineen ja loungealueineen. Loft Housen upeat, tarkkaan mietityillä yksityiskohdilla varustetut huoneet sijaitsevat Sokos Lahden kolmannessa kerroksessa. Ylellistä kodikkuutta huokuvat hotellihuoneet ovat ainutlaatuisia jopa koko Suomen mittapuulla tarkasteltuna.

– Loft House on tavaratalon ylimmässä kerroksessa ja muodoltaan normaalista hotellikerroksesta hyvin poikkeava. Kaksikerroksiset huoneet ovat ylellisyydessään Suomen mittakaavassa ainutlaatuisia, Marika sanoo.

Uniikkia yllätyksellisyyttä

Seurahuone Loft Housen huoneet ovat avaria ja totuttua korkeampia. Osassa huoneista katto tulee vastaan vasta seitsemän metrin korkeudessa. Viidestäkymmenestä huoneesta 15 on kaksikerroksisia.

– Loft Housessa arki saa hetkeksi kultareunuksen ja kokemus on kuin tehty mielen sekä kehon virkistämiseen. Huoneet täyttävät vaativankin matkailijan haaveet jääden varmasti vieraansa muistiin ja sydämeen, toteaa Marika.

Laadukkaissa hotellihuoneissa näkyy niin rustiikki, harmonia kuin nykypäiväkin. Tyylikkäässä sisustuksessa on käytetty runsaasti lämpimiä sävyjä, ja monesta paikasta voi bongata sisustusarkkitehti Jaakko Puron tavaramerkin: linnun.

– Huoneista löytyy monta ihastuttavaa elementtiä: Muun muassa muhkeat sängyt rentouttaviin yöuniin, huonekohtainen lämmitys ja jäähdytys lisämukavuuteen sekä ekologiset ja kauniit kalusteet, kertoo Marika.

Hotellin upea sisäpuutarha suorastaan kylpee valossa kirkkaina päivinä valtavan kattoikkunan ansiosta.

– Meidän ihana sisäpuutarha on avara ja todella korkea. Sieltä löytyy muun muassa seinäkasveja ja vesielementti – ja voi täällä kuulla linnunlauluakin, Marika hymyilee.

Sisäpuutarhan lisäksi hotellivieraat tulevat taatusti viihtymään Seurahuone Loft Housen tunnelmallisessa loungessa.

– Loftin lounge on viihtyisä ja kodikas. Takka luo tilaan lämminhenkistä tunnelmaa ja, yhtenä yksityiskohtana mainittakoon, loungessa on makeat eläinkuosiset sohvat, Marika kuvaa.

Yksilöllisistä huoneista löytyy huoneesta riippuen esimerkiksi suomalaiseen sielunmaisemaan vahvasti kuuluva sauna, upean näkymän taivaalle avaava kattoikkuna, reilun kokoinen ja tyylikäs kylpyamme sekä sisäpuutarhaan suoran näkymän avaava viihtyisä terassi.

Maankuuluja herkkuja ennen ja nyt

Vieraiden viihdyttämisestä, ruuan herkullisuudesta ja erinomaisesta palvelusta ei Seurahuoneella ole tingitty koskaan. Jo viime vuosisadalla kaupungin parhaassa hotellissa monille arvovaltaisille vieraille tarjoiltiin yösijan lisäksi mieleenpainuvia ruokaelämyksiä. Mahtimiehistä Urho Kekkoselle maistui lahna, ja Carl Gustaf Emil Mannerheimille taas kelpasi sopivasti jäähdytetty ruokaryyppy erikseen huurretuista ryyppylaseista.

– Seurahuone on ollut ja on edelleen tunnettu. Eikä ainoastaan Lahdessa, vaan myös muualla Suomessa ja maarajojen ulkopuolellakin. Perimätietona sukupolvelta toiselle on siirtynyt tarinoita isoista ylellisistä juhlista, notkuvista ruokapöydistä ja ripauksesta glamouria, kertoo Marika.

Seurahuone eli ”society huone” juontaa juurensa ranskan hienosta sanasta société, jolla alkujaan kuvattiin hienoja ihmisiä, niin sanotusti seurapiiri-ihmisiä.

– Nimitys kuvastaa seurahuonelaitosta sen historiasta asti. ”Hienot ihmiset” kävivät herkuttelemassa ja juhlimassa seurapiirihotellissa. Kiinnostus Seurahuonetta kohtaan ei loppunut edes kieltolain aikaan, silloinkin janoiset saapuivat tänne ja rönöä myytiin salakapakassa, muistelee Seurahuoneen hotellipäällikkö Mia Stenberg.

– Juhlavuotemme kunniaksi keittiömme esihenkilöt tiimeineen ovat suunnitelleet juhlavuoden menun, joka sisältää klassikkoannoksia vuosikymmenten varrelta. Juhlamenua täydentää Kanavan Panimon luoma raikas Lager-olut, Juhla Rönö, jota saa myös useista Hämeenmaan marketeista, jatkaa Marika.

Hotellilla on tänä päivänä neljä upeaa ravintolaa: Trattoria, Bar & Bistro, Hämesali sekä uusimpana tulokkaana kierrätyskalustein sisustettu ravintola Kuja Street Food Lahti. Monia hotellivieraaksi houkuttelee myös Lahden Seurahuoneen laadukkuudestaan tunnettu lähiruokaa suosiva aamiaisbuffet. Monipuolinen ja moneen makuun sopiva aamiaistarjoilu rakennetaan rakkaudella kaikkia vieraita ajatellen.

– Seurahuoneen aamiaisella pääsee nauttimaan monista lähiseudun herkuista. Aamiaistarjoilumme kaikki tuotteet ovat kyltitetty, eli vieraamme tietävät, mitä on tarjolla. Pyrimme huomioimaan aamiaisellamme myös erityisruokavalioita. Meillä on esimerkiksi omat tarjoilupisteet gluteenittomille ja vegaanisille tuotteille, kertoo ravintolapäällikkö Anne Kajaniemi.

Annen mukaan Lahden Seurahuoneen ammattitaitoisten työntekijöiden kädenjälki näkyy selvästi aamiaispöydän tarjonnassa.

– Teemme paljon käsityötä. Osa leivoksista on leivottu täällä meillä, ja myös itsepaistettavat vohvelitaikina-annokset, tuorepuuro ja munakokkelimassa tehdään meillä itse.

Seurahuoneen maineen ja menestyksen takana onkin läpi vuosikymmenten ollut ihmisiä, joilla on ollut poikkeuksellista ammatillista kunnianhimoa. Lahden Seurahuone työllistää tänä päivänä noin 80 henkeä, jotka pitävät huolen siitä, että hienot hetket ovat muutakin, kuin sattumaa.