Autokauppa Hämeessä ja Kymenlaaksossa piristyi huomattavasti vuonna 2023


Nelipyörän liikevaihto kasvoi +18 % vuonna 2023, ollen noin 137 miljoonaa euroa.

21.02.2024

Vuonna 2023 uusien autojen myynnin vahva kasvu Nelipyörässä perustui suuren tilauskannan purkautumiseen – vuonna 2022 tilauksia tehtiin paljon, mutta toimitusajat olivat pitkiä. Tilauskannan purku siivitti Nelipyörän liikevaihdon +18 % kasvuun, liikevaihdon ollessa noin 137 miljoonaa euroa.

Viime vuonna uusien autojen myynti kasvoi +23 % ja käytettyjen henkilöautojen myynti kasvoi noin +16,7 %.

– Huomattavin muutos viime vuonna edelliseen oli, että uusien autojen toimitusajat lyhenivät huomattavasti. Autoteollisuus näyttää piristymisen merkkejä, Nelipyörä Oy:n toimitusjohtaja Johan Lillbroända kertoo.

Lyhentyneet toimitusajat ja hinnat vaikuttavat uusien autojen kysyntään – huoltojen määrä kasvussa

Vuoden 2024 alusta laskien uusien autojen kysyntä on heikentynyt edellisvuoteen verrattuna, mutta vaihtoautojen kysyntä ja myynti ovat vilkastuneet huomattavasti.

Suomen autokannan ikä on EU:n keskitason alapuolella ja vanhentuu entisestään. Autokanta on vanhentunut Kanta- ja Päijät-Hämeessä 10–11 % vuoden 2019 jälkeen, ollen noin 13,7–13,9 vuotta vanhaa. Vanhoja autoja huolletaan useammin kuin uusia, mikä näkyy myös Nelipyörässä.

– Suomalaisen autokannan vanhentuessa huoltojen lisäksi varaosa- ja rengaskauppa vilkastuvat, Lillbroända taustoittaa.

Autokannan ikääntyminen tuo myös muita lieveilmiöitä. Vanhat autot ovat turvattomampia ja autoista syntyvät päästöt ovat suuremmat kuin uusilla autoilla, muun muassa vauriokorjausten määrä on kasvussa. Nelipyörän toimitusjohtaja Johan Lillbroändan mielestä autokannan vanhenemiselle tulee Suomessa tehdä jotain.

– Autokannan vanheneminen olisi syytä pysäyttää, johon hyvin toimivia kannusteita voisi olla esimerkiksi romutuspalkkion palauttaminen tai vähänpäästöisten autojen hankintatuet. Molemmat keinot piristäisivät uuden auton hankintaa huomattavasti, mikä olisi niin ympäristöteko kuin myös liikenneturvallisuutta parantava toimenpide, Lillbroända kertoo.

Ladattavien autojen määrä liikenteessä kasvaa jatkuvasti huomattavasti

Suomessa vuonna 2023 yli 50 % uusista rekisteröidyistä autoista oli sähkö- tai hybridiautoja. Ladattavien autojen määrä liikenteessä on viime vuosina kasvanut huomattavasti, ja vuosittain rekisteröidään yhä enemmän nimenomaan täyssähköautoja.

– Sähkö- ja plug-in-hybridiautojen määrän kasvua selittää osaltaan polttoaineiden hintojen kasvu ennätyksellisen korkeiksi. Sähköautoja ostetaan paljon kaupunkialueilla, mutta myös haja-asutusalueella on nähtävissä uusien sähköautojen tilausmäärien kasvu vuosittain, Lillbroända taustoittaa.

Täyssähköautojen osuus kasvoi vuoden 2023 aikana hieman yli kolmannekseen kaikista ensirekisteröidyistä autoista.

Nelipyörän vuosi 2023 lukuina:

  • Liikevaihto noin 137 miljoonaa euroa
  • Kasvua edellisvuoteen 18 %
  • Huollon osuus kasvoi 10 %
  • Vaihtoautoja myytiin 3 800 kappaletta
  • Uusia autoja luovutettiin 2 000 kappaletta

 

Lisätietoja

Johan Lillbroända, toimitusjohtaja, Nelipyörä Oy, +358 50 462 9869

johan.lillbroanda@nelipyora.fi

 

Nelipyörä Oy on Osuuskauppa Hämeenmaan ja Kymenseudun Osuuskaupan omistama autokauppojen ketju. Nelipyörä Oy:llä on täyden palvelun autotalot Lahdessa, Hämeenlinnassa, Hyvinkäällä, Kouvolassa ja Kotkassa. Yhtiö myy ja huoltaa Ford-, Toyota-, Skoda-, Kia-, Mitsubishi-, Peugeot-, Nissan- ja Mazda-merkkiset uudet autot sekä kaiken merkkisiä vaihtoautoja. Nelipyörällä on Lahdessa ja Hämeenlinnassa oma katsastusasema sekä kolarikorjaamot kaikilla paikkakunnilla.