Aina riitti kehittämistä


Tänä vuonna 130-vuotista taivaltaan juhlistavaa Lahden Seurahuonetta on kutsuttu tuhansien tarinoiden hotelliksi. Nykyiset ystävykset, entiset kollegat Juhani Korpikallio ja Jaakko Heikinheimo muistelevat yhteisiä vuosiaan Lahden Seurahuoneen johdossa 70-80-luvuilla.

”Aina riitti kehittämistä ja siihen oli myös mahdollisuuksia” – Jaakko Heikinheimo ja Juhani Korpikallio

Tänä vuonna 130-vuotista taivaltaan juhlistavaa Lahden Seurahuonetta on kutsuttu tuhansien tarinoiden hotelliksi. Nykyiset ystävykset, entiset kollegat Juhani Korpikallio ja Jaakko Heikinheimo muistelevat yhteisiä vuosiaan Lahden Seurahuoneen johdossa 70-80-luvuilla.

Juhani Korpikallio aloitti 12-vuotisen uransa Lahden Seurahuoneen toimitusjohtajana vuonna 1973 – täysin tuntemattomaan hän ei tuolloin hypännyt, sillä hän oli aiemmin työskennellyt Turun Seurahuoneen hotellijohtajana. Viisi vuotta Juhania aiemmin oli omassa tehtävässään aloittanut Lahden Teollisuuseuran puheenjohtaja Jaakko Heikinheimo. Seurahuoneen hallitus ja sen toimitusjohtaja tekivät tiivistä yhteistyötä, sillä tuohon aikaan Lahden Teollisuusseura omisti Lahden Seurahuoneen. Vuonna 2011 Lahden Seurahuone siirtyi Teollisuusseuran omistuksesta Osuuskauppa Hämeenmaalle.

Hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana Juhani ja Jaakko työskentelivät yhdessä Lahden Seurahuoneen toiminnan kehittämiseksi ja tehostamiseksi. Jaakon ja Juhanin yhteisiin vuosiin Seurahuoneella mahtui muun muassa ulkomaan matkoja, joilla tutustuttiin muihin hotelleihin ja alan yrityksiin. Tutustumismatkoilla nautittiin hyvästä ruoasta ja haettiin inspiraatiota Seurahuoneen kehittämiseen. Miehet pitävät yhteyttä ja tapaavat säännöllisesti tänäkin päivänä.

- Matkat olivat hallituksen jäsenille todellisia opintomatkoja. Juhanilla oli enemmän kokemusta tästä alasta, mutta meille hallituksessa erikoiset ja hienot paikat avasivat sitä, miten asiat tehdään maailmalla ja mihin suuntaan Seurahuonetta voitaisiin kehittää, Jaakko avaa matkojen tarkoitusta. Matkoilla käytiin eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Lontoossa ja Pariisissa.

Arvovieraita arvokkaassa hotellissa

Monet Seurahuoneen entisistä ja nykyistäkin työntekijöistä mainitsevat arvovieraat, joita Seurahuoneella on vuosien varrella vieraillut. Muun muassa presidentti Urho Kekkonen sekä Ruotsin ja Norjan kuninkaat. Eräs vierailu, johon liittyvät sekä kuninkaalliset, että presidentti Kekkonen on jäänyt Juhanin ja Jaakon mieleen.

- Hiihdon maailmanmestaruuskisojen aikaan presidentti Kekkonen oli vierailulla Seurahuoneella. Myös siihen aikaan nuori Ruotsin kuningas oli kutsuttu. Oli sovittu, että kuningas liittyisi seurueeseen myöhemmin tapaamaan presidenttiä. Häntä odotettiin ja odotettiin, ja presidentti oli välillä aika hermostunut, että missä se kuningas viipyy. Kyllä hän sitten vihdoin saapui, kun oli monta kertaa asiasta kysytty, kertoo Juhani nauraen.

- En ollut paikalla, mutta muistan kuulleeni Kekkosen sanoneen, että jos se poika ei pian tule niin minä lähden, Jaakko lisää.

Lahden suosituin tapaamispaikka

Mikä sitten oli se, joka veti Seurahuoneella ihmisiä puoleensa näiden kahden konkarin mielestä.

- Jos lahtelaisilta kysyttäisiin, se olisi ilman muuta Häränsilmä-baari, nauraa Jaakko.

Seurahuoneen 130-vuotiseen historiaan on mahtunut monenlaisia ravintolakonsepteja, joista yksi oli suosittu yöravintola Häränsilmä. Se oli saanut nimensä paikallisesta luontokohteesta. Seurahuone oli ja on edelleenkin suosittu tapaamispaikka Lahdessa.

Monen muun samaan aikaan Seurahuoneella työskennelleen tapaan muistelevat Jaakko ja Juhani valtavan suosittua keskiviikkoiltojen herkkupöytää. Vierailijat ympäri Suomen tulivat Seurahuoneelle herkullisten makujen perässä, ja monet yritysvieraat ulkomailtakin ajoittivat vierailunsa keskiviikolle, jotta pääsisivät kokemaan ainutlaatuisen illan Lahden Seurahuoneella.

- Seurahuone oli myös valtakunnan ykköstaloja raputalona, niitä syötiin valtavasti. Aikoinaan Seurahuoneella järjestettiin rapupöytä, jossa oli iso vene täynnä rapuja. Syödä sai niin paljon kuin jaksoi. Se meni jo urheiluksi, ja pöytä lopetettiinkin jossain vaiheessa, muistelee Juhani.

Lahden Seurahuoneella järjestettiin paljon erilaisia tilaisuuksia ja juhlia, joihin hallitus ja toimitusjohtaja osallistuivat.

- Yhteistyö hallituksen kanssa oli niin tiivistä, että myös vaimot osallistuivat erilaisiin tilaisuuksiin, varsinkin rapujuhliin, Juhani kertoo.

Ammattiylpeydellä ja avoimuudella pääsee pitkälle

70- ja 80- lukujen aikana Lahden Seurahuoneella työskenteli yli 200 henkilöä. Seurahuoneen toiminta oli tällöin ravintolapainotteista, joka työllisti huomattavasti enemmän kuin nykyinen hotellitoiminta. Tänä päivänä Seurahuone työllistää noin 80 henkilöä. Toimitusjohtajan näkökulmasta Seurahuone oli työpaikkana mielenkiintoinen.

- Aina riitti kehittämistä ja siihen oli myös mahdollisuuksia. Hallituksen kanssa työskenteleminen oli mieluisaa, ja keskusteluja käytiin aina hyvässä hengessä, Juhani sanoo.

Seurahuoneella, kuten muuallakin Suomessa, on palvelun laatu vuosien aikana kehittynyt entisestään. Juhani uskoo henkilökunnan ammattiylpeyden ja osaamisen riittävän edelleenkin siihen, että Seurahuoneen slogan “Hienot hetket eivät ole sattumaa” tulee lunastettua.

Juhani kertoo tutustuneensa Seurahuoneen henkilökuntaan hyvin vuosien aikana. Hän tiesi jokaisen työntekijän nimen ja kuulumisia vaihdettiin päivittäin. Hän kuvailee Seurahuoneen työyhteisöä suureksi perheeksi, johon koki kuuluvansa läheisesti, ”vaikka olikin toimitusjohtaja”. Henkilökunnan yhteishenkeä pidettiin yllä erilaisin tilaisuuksin ja esimerkiksi vuosijuhlien avulla. Juhanista oli ja on tärkeää, että henkilökunnalle kerrotaan aina suoraan, että missä mennään, mitä tavoitellaan ja millainen yrityksen taloudellinen tilanne on.

Jaakko kertoo, että moni hauska muisto hänen elämässään liittyy aikaan Lahden Seurahuoneella. Pitkäaikainen hallituksessa olo oli mielenkiintoista ja siellä oli hyviä ystäviä. Hotelli- ja ravintolabisnekseen tutustuminen yhteistyössä toimitusjohtajan kanssa oli inspiroivaa ja yhdessä suunniteltiin paljon muun muassa baarin muutoksia.

- Perinteet ovat tärkeitä, mutta kehittää pitää koko ajan, ei saa jäädä niiden vangiksi, Juhani antaa vinkiksi 130-vuotiaalle Seurahuoneelle.

- Olen todella ylpeä, että olen saanut olla Seurahuoneella töissä, hän lisää.

Hienot hetket eivät ole sattumaa.

Vieraile Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen verkkosivuilla >>