Töissä osuuskaupalla 1930-luvulla ja tänään


Kaupan alan työ on aina ollut lähellä S-Market Lopen päällikön sydäntä. Hän oli jo lapsena töissä ukkinsa kaupassa, joka kuului aikanaan hänen isoisoisälleen.

24.06.2024

Matka ukin kaupalta myymäläpäälliköksi

Maria Mäkinen on toiminut joulukuusta 2023 alkaen S-market Lopen myymäläpäällikkönä. Hän on työskennellyt jo kymmenen vuoden ajan erilaisissa tulosvastuullisissa esihenkilöpesteissä Hämeenmaalla vuonna 2012 alkaneen S-Päällikkö-valmennuksensa jälkeen. Elokuussa 2024 hän aloittaa töiden ohessa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnot.

Maria oli jo lapsena ukkinsa kaupassa töissä. Ennen S-Päällikkö-valmennusta Maria ehti suorittaa insinööriopintoja, valmistua tradenomiksi sekä tehdä jonkin verran töitä markkinoinnin parissa, mutta kaupan alan työt vetivät häntä puoleensa.

– Unelmahommissa ollaan, kyl mä tykkään tästä, kiteyttää Maria.

Vanha mustavalkokuva, jossa kolme lasta vierekkäin.

Pikku-Maria siskoineen ukkinsa kaupan työasuissa 1990-luvulla.

Osuuskauppalaisuus kulkee suvussa

Vuonna 1904 perustettu Tervakosken Osuuskauppa oli ensimmäinen hämäläinen osuuskauppa. Myöhemmin se yhdistyi osaksi Etelä-Hämeen Osuuskauppaa, joka fuusioitui yhdessä Päijät-Hämeen Osuuskaupan kanssa kolmisenkymmentä vuotta sitten Osuuskauppa Hämeenmaaksi.

Marian ukin kauppa kuului aikanaan Marian isänisänisälle, vuonna 1911 syntyneelle Martti Mäkiselle. Ennen talvisotaa Martti oli töissä Tervakosken Osuuskaupalla lihamestarina. Sodan jälkeen Martti perusti ensimmäisen kaupan Tervakoskelle. Myöhemmin hän perusti myös toisen kaupan samaan kuntaan – ja nämä molemmat kaupat Marian ukki otti myöhemmin haltuunsa.

Nyt lähes sata vuotta myöhemmin, toimii Maria myymäläpäällikkönä Osuuskauppa Hämeenmaalla. Tämä tarina on hieno osoitus siitä, kuinka osuuskauppalaisuus on kulkenut suvussa ja kuinka vahvat juuret osuuskauppatoiminnalla on Hämeessä.

Vanha mustavalkokuva, jossa henkilö seisoo valkoisessa takissa myymälässä.

Valokuva Marian isoisoisästä tämän osuuskauppauran alkuajoilta. Kuva ajoittuu vuosille 1932–1939.