Osuuskauppa Hämeenmaan myynti jatkoi vahvaa kasvuaan


Osuuskauppa Hämeenmaan myynti kasvoi tammi-kesäkuussa 2023 +8,0 % edellisvuoteen verrattuna ollen 704 miljoonaa euroa. Asiakasomistajien määrä kasvoi ja oli 30.6.2023 ennätykselliset 170 780.

03.08.2023

Osuuskauppa Hämeenmaan myynti kasvoi tammi-kesäkuussa 2023 +8,0 % edellisvuoteen verrattuna ollen 704 miljoonaa euroa. Asiakasomistajien määrä kasvoi ja oli 30.6.2023 ennätykselliset 170 780. Hämeenmaan alueen kotitalouksista 84,7 % on asiakasomistajatalouksia. Työntekijöitä Hämeenmaalla on 3 806, mikä on 57 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin, eniten koko Hämeenmaan historiassa.

Osuuskauppa Hämeenmaa julkaisi osavuosikatsauksensa torstaina 3.8.2023 Mediatilaisuus pidettiin Hämeenmaan pääkonttorilla Lahdessa. Hämeenmaan myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna 8 % ollen 704 miljoonaa euroa, myös tulos koheni vuoden takaiseen verrattuna ollen 18,6 miljoonaa euroa (1–6/2022: 15,9 M€).

– Osuuskaupalla alkuvuosi lähti hienosti käyntiin ja liiketoimintamme on taloudellisesti vakaalla pohjalla. Myyntimme kasvoi 704 miljoonaan euroon. Työllistämme tällä hetkellä yli 3 800 henkilöä, kertoo toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Ennätysmäärä asiakasomistajia ja -omistajatalouksia

Osuuskauppatoiminnalla on keskeinen rooli Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella. Hämeenmaalla on alkuvuoden jälkeen 170 780 asiakasomistajaa ja lähes 85 % alueen kotitalouksista on asiakasomistajatalouksia.

– On hieno saavutus, että olemme voineet kasvattaa asiakasomistajien määrää ja päässeet ensimmäistä kertaa historiassamme yli 170 000 asiakasomistajan rajan. Onnistumisemme liiketoiminta-aloilla, panostukset ihmisten arkeen sekä monipuoliset edut vaikuttavat nyt entistä suurempaan asiakaskuntaan, Vormisto iloitsee.

Myös bonusta maksettiin asiakasomistajille edellisvuotta enemmän. Vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla bonusta maksettiin noin 17,9 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna bonusta maksettiin 16,1 miljoonaa euroa.

Hämeenmaa työllistää useamman kuin joka sadannen kanta- ja päijät-hämäläisen

Osuuskauppa Hämeenmaalla oli kesäkuun lopussa työsuhteessa 3 806 henkilöä, mikä on 57 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-kesäkuun aikana Hämeenmaalla aukesi noin 200 työpaikkaa, ja kesätyöntekijöitä palkattiin tänäkin kesänä yli 1 000. Hämeenmaan henkilöstömäärä on kasvanut suhteellisesti eniten tavaratalotoimialalla sekä liikennekaupassa.

– Suurin osa hämeenmaalaisista työskentelee Lahden alueella (47 %) sekä Hämeenlinnan alueella (23 %). Riihimäen, Forssan, Heinolan sekä muilla alueilla työskentelee 30 % koko henkilöstöstämme, Vormisto kertoo.

Kesän aikana Hämeenmaalla on ollut töissä sekä kesätyöntekijöitä että Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijoita jokaisella toimialalla.

Kiitoksena hyvästä työstä vuonna 2022 Hämeenmaa maksoi henkilöstölleen helmikuussa ylimääräisen tulospalkkion normaalin tulospalkkion lisäksi. Ylimääräisen palkkion mediaani oli yli 700 euroa. Ylimääräisen palkkion suuruus oli yhteensä noin 3 miljoonaa euroa.

Investointeja sähköautoiluun, uudet Prisma-hankkeet etenevät

Osuuskauppa Hämeenmaa investoi voimakkaasti ABC-suurteholatausasemiin. Uusimmat suurteholatausasemat avattiin toukokuussa ABC Renkomäelle ja ABC Riihimäelle, ABC Heinolan latauskapasiteetti tuplattiin.

– Tämän vuoden aikana avaamme suurteholatausasemat Holman, Sykkeen, Hollolan, Riihimäen, Hämeenlinnan ja Forssan Prismojen sekä S-market Turengin yhteyteen. Tämän jälkeen kaikkien Hämeenmaan Prismojen yhteydessä on suurteholatausmahdollisuus, Vormisto kertoo.

Orimattilan Prisma-hanke etenee ja uuden kaupan on tavoite aueta asiakkaille kevään 2025 aikana. Heinolaan suunniteltu Prisma on kaavoitusvaiheessa ja valtuuston käsittelyssä tämän vuoden syksyllä.

– Molemmat Prisma-hankkeet ovat aikataulussa ja toivottavasti pian pääsemme kertomaan niiden edistymisestä ja tarkemmasta aikataulusta, Vormisto kertoo.

Hämeenmaan käyttämästä sähköstä 78 % tuotetaan tuulivoimalla, 11 uutta aurinkovoimalaa rakennetaan

Hämeenmaa panostaa jatkuvasti uusiutuvan energian tuottamiseen tuuli- ja aurinkovoimalla. Tällä hetkellä Hämeenmaan käyttämästä sähköstä 78 % tuotetaan omalla tuulivoimalla. Aurinkovoimaa hyödyntävissä toimipaikoissa aurinkosähkön osuus koko vuoden sähköstä on noin 15 %, mikä saadaan yli 24 000 aurinkopaneelista.

– Noin 25 % kaikista S-ryhmän aurinkopaneeleista on Hämeenmaalla, ja olemme jo tehneet päätöksen rakentaa 11 uutta voimalaa toimipaikkoihimme. Hämeenmaan aurinkopaneeleja löytyy jo 40 toimipaikastamme, joista esimerkiksi Prisma Launeen katolla on 3 418, Vormisto kertoo.

Kevätkesällä toimipaikan sähkönkulutuksesta pystytään yleensä kattamaan noin kolmasosa aurinkovoimalla. Silloin kun aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, voi esimerkiksi S-marketin tai Prisman tarvitsema sähkö tulla hetkellisesti kokonaan aurinkopaneelien kautta.

– Me Hämeenmaalla olemme tässä työssä erittäin aktiivisesti mukana investoimalla niin uusiutuvaan energiaan kuin myös energiatehokkaisiin ratkaisuihin jokaisessa toimipisteessämme, Vormisto summaa.

 

Lisätietoja:
Olli Vormisto
toimitusjohtaja
050 358 8336