Katrin kesä Kolilla – työkierto Hämeenmaalta Pohjois-Karjalaan


Lahtelaisessa S-marketissa työskentelevä Katri Pesonen vietti kuluneen kesän työkierrossa Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa.

26.08.2024

Katri Pesonen on syyskuun alussa ollut 27 vuotta Hämeenmaalla työsuhteessa. Hänen työuransa alkoi Hämeenmaan tytäryhtiön Hämeenmaan Huoltamot Oy:n omistamasta Shell Nastolasta vuonna 1997. Tuo Shell muuttui 2000-luvulla ABC Nastolaksi. Sieltä Katri siirtyi töihin Villähteen S-marketiin, josta urapolku kuljetti hänet vielä nykyiseen toimipaikkaan eli S-market Sokos Lahteen palvelutiskin taakse.

Kuluneena kesänä Katri oli työkierrossa Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa. Aina työkiertoon ei tarvitse lähteä monen sadan kilometrin päähän toiseen osuuskauppaan, vaan työkierto onnistuu loistavasti myös Hämeenmaan sisälläkin. Alueeltamme löytyy useita mökkipaikkakunnilla sijaitsevia toimipaikkoja, joiden palvelema väkimäärä moninkertaistuu kesäisin.

Kova kaipuu Kolille

Ennen työkiertoa Katri oli useamman vuoden ajan miettinyt, kuinka hän voisi viettää koko kesän mökillä vanhassa mummolassaan Itä-Suomessa. Täysin palkattomaan useamman kuukauden ajanjaksoon hänellä ei kuitenkaan ollut varaa. Lomaillessaan kesän 2023 alussa mökkipaikkakunnallaan Polvijärvellä päätti Katri ajella katsomaan Pohjois-Karjalan korkeinta vaaraa eli Kolia.

Kolille saavuttuaan hänen katseensa kiinnittyi tutun Salen takana olevaan uuteen rakennukseen. Kyseessä oli Kolin huipulla sijaitsevan Break Sokos Hotel Kolin sisarhotelli, juhannuksena avattava Break Sokos Hotel Koli Kylä. Palaset tuntuivat loksahtelevan kohdalleen, kun Kolin infon työntekijä kertoi Katrille, että hotellille on ollut vaikea saada työntekijöitä. Asia jäi kaivelemaan Katrin mieltä.

Työnantajan tuella tuumasta toimeen

Syksymmällä Katri lähti viettämään toista lomapätkää mökkimaisemiin tyttärensä kanssa. Kuin kohtalon johdattelemina he päätyivät syömään uuden hotellin ravintolaan. Laskun maksamisen yhteydessä Katri ei malttanut olla kysymättä, tarvittaisiinko hotellilla seuraavalle kesälle työntekijöitä. Avattuaan työtaustaansa pikaisesti Katri sai sovittua soittelevansa talvella uudelleen kesän työkuvioista.

Lomalta palattuaan Katri päätti hetimiten kysyä omalta esihenkilöltään mielipidettä Katrin mahdollisesta työjaksosta seuraavan kesän aikana Kolilla. Esihenkilö päätti lähteä Katrin kanssa edistämään asiaa. Talven aikana HR-tiimi auttoi heitä selvittämään, kuinka asiat hoidettaisiin niin, ettei Katrin työsuhde katkea kahden osuuskaupan välisen loikan myötä. Lopulta Katri jätti anomuksensa palkattomasta jaksosta Hämeenmaan konttorille ja ajeli talvilomallaan allekirjoittamaan vajaan kahden kuukauden mittaisen työsopimuksen Pohjois-Karjalan Osuuskauppaan.

– S-ryhmässä hienoa on se, että organisaation koon myötä on mahdollisuus työkiertoon joko oman osuuskaupan sisällä tai osuuskaupasta toiseen, kiteyttää Katri.

Hämeenmaa joustaa henkilöstönsä elämäntilanteissa ja tarjoaa työhön vaihtelevuutta muun muassa työkierron muodossa. Meille tärkeää on pitää huolta henkilöstömme kokonaisvaltaisesta työhyvinvoinnista ja tukea työurien jatkuvuutta olemalla reilu, joustava ja helposti lähestyttävä työnantaja.

Kiva kesätyökokemus Kolilla

Kun toukokuun loppu koitti, Katrin jännitys yltyi entisestään. Hän oli kesästään ensin kaksi viikkoa lomalla ja sen jälkeen kesäkuun alkupuolelta heinäkuun loppuun saakka töissä kummallakin Kolin hotellilla. Työmatka Polvijärveltä hotelleille oli noin 30 kilometrin mittainen.

– Kesätyöaika oli todella antoisaa aikaa. En ollut koskaan aiemmin työskennellyt hotellissa ja sovimme Kolin lähiesihenkilön kanssa, että teen brekua eli aamupalaa molemmilla hotelleilla. Näinä viikkoina tutuksi tulivat munakokkeli, pekoni ja karjalanpiirakat – ja perehdytyksen sain sujuvalla Pohjois-Karjalan murteella! kertoo elokuun loppupuolella Lahteen palannut Katri.

Katri pääsi tutustumaan työkiertonsa aikana paitsi uuteen työyhteisöön ja työympäristöön, myös toisella toimialalla työskentelemiseen. Hän kannustaa kokeilemaan työkiertoa myös silloin, kun miettii, josko jonkun muun toimialan työtehtävät sopisivat itselle paremmin.