Kippis! Tyylilleen uskollinen pihviravintola juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan


Helmikuussa 40 vuotta täyttänyt Lahden Mariankadun helmi, espanjalaishenkinen El Toro, tunnetaan hyvän ruoan ja viinin ruokaravintolana. Erityisen tunnetuksi El Toro on tullut suussasulavasta pippuripihvistään ja lämminhenkisestä tunnelmastaan.

22.04.2021

Ennen El Toroa Mariankatu 8:ssa toimi Ravintola Maakunta, jonka tilat olivat huomattavasti nykyistä isommat. Helmikuussa 1981 Maakunnan korvasi El Toro, ja muutoksen yhteydessä ravintolan tiloja pienennettiin nykykokoonsa.

El Toro toimi pitkään suunnannäyttäjänä monelle muulle kaupungin ravintolalle. Ovimies huolehti siitä, ettei ravintolassa rettelöity ja että asiakkaat pitivät kiinni asianmukaisesta pukukoodista. Ravintolan takaosa oli varattu tupakoiville asiakkaille.

El Toro toikin tullessaan monia uusia asioita Lahden 80-luvun ravintolakulttuuriin. Vuosien saatossa Mariankadun helmi on kuitenkin muuntautunut suunnannäyttäjästä perinteikkääksi ruokaravintolaksi ja samalla kaupungin kuuluisimmaksi pihviravintolaksi.

Neljän vuosikymmenen aikana El Toro on lunastanut paikkansa monen asiakkaansa elämässä: tunnelmallisen ravintolan katon alla on vietetty lukuisia elämänmakuisia hetkiä – kihlauksia, häitä ja syntymäpäiviä sekä suurten uutisten jakamista rakkaimpien kanssa.

Pitkiä työsuhteita

El Toro on pysynyt läpi vuosikymmenten uskollisena omalle tyylilleen, vaikka paikkoja on matkan varrella kunnostettu ja ilmettä freesattu. Erinäisiä sattumuksiakin pitkään historiaan mahtuu.

– El Toron keittiössä tehtiin 2010-luvulla täydellinen remontti, jonka yhteydessä törmättiin täysin uudenlaisiin haasteisiin. Nykytekniikan yhdistäminen ravintolan perinteikkääseen ruoanvalmistukseen ei sujunut ihan ongelmitta, vaan esimerkiksi hella täytyi vaihtaa kokonaan uuteen, Osuuskauppa Hämeenmaan pub- ja á la carte -ravintoloiden ryhmäpäällikkö Minna Kainulainen kertoo.

El Toron kulttuurista on muovautunut 40 vuodessa täysin omanlaisensa, minkä ansiosta esimerkiksi työntekijöiden työsuhteista on muodostunut keskimääräistä pidempiä – jopa lähes 30 vuoden mittaisia.

– Henkilökunnastamme on noussut esiin persoonia, jotka ovat jääneet vahvasti asiakkaiden mieleen, mainitsee El Toron ravintolapäällikkö Leila Tyyskä.

Juhlavuosioluessa maistuu paikallisuus

El Toro juhlistaa pyöreitä vuosiaan monin tavoin. Ravintola on saanut juhlan kunniaksi esimerkiksi oman juhlavuosioluen, jonka valmistuksesta vastaa Asikkalan Vääksyssä toimiva Kanavan Panimo. Erikoisoluen lisäksi juhlavuosi maistuu El Toron ruoissa. Juhlavuodelle suunniteltu erikoismenu näkee pian päivänvalon, ja syksyllä ravintolan ruokalista täydentyy retromenulla.

Juhlavuosi näkyy myös El Toron Facebook-sivulla, jossa asiakkaat ovat päässeet kertomaan omia tarinoitaan ja muistojaan perinteikkäästä ravintolasta. Lisäksi kuluvalle vuodelle on tiedossa useampia pienempiä juhlavuositapahtumia ja -arvontoja.

– Toivotamme monien tarinoiden ravintolalle menestystä myös tuleviin vuosiin ja kiitämme lämpimästi koko henkilökuntaa heidän antamastaan panoksesta ja tehdystä työstä, Leila ja Minna toteavat yksissä tuumin.

He antavat kiitoksen myös ravintolan asiakkaille, joiden ansiosta El Toron upea taival on ollut katkeamaton jo 40 vuoden ajan.