ABC Renkomäki täyttää 20 vuotta – legendaarinen liikennemyymälä ei ole ollut päivääkään kiinni


Vuonna 2004 avattu ABC Renkomäki juhlistaa 20-vuotista taivaltaan 8.-9.6.2024.

06.06.2024

Kaksikymmentä vuotta sitten S-ryhmän ABC-ketju laajeni ripeällä tahdilla ympäri Suomen ja kesällä 2004 myös Lahden Renkomäkeen pystytettiin valkoisen peukalon koristama oranssi pyloni. Valmistumisestaan lähtien ABC Renkomäki, tutummin Renksun ABC, on ollut yksi Suomen suurimmista liikennemyymälöistä ja merkittävä työllistäjä Hämeenmaan alueella, työllistäen jopa sata hämeenmaalaista vakituisesti.

Kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana Renksun ovet eivät ole olleet kertaakaan kiinni, vaan liikennemyymälä on pysynyt uskollisesti auki joka päivä, 24 tuntia vuorokaudessa.  ABC Renkomäki palvelee asiakkaitaan kellon ympäri myös tulevana viikonloppuna, jolloin juhlitaan legendaarisen lahtelaisen, kattavan palvelun liikenneaseman ja suositun kohtaamispaikan kaksikymppisiä.

Matka 2000-luvun alusta tähän päivään

ABC Renkomäki on ehtinyt elää monen ajanjakson läpi 20 vuodessa. Nykyisin se on suosittu ajanviettopaikka, joka palvelee niin alueen asukkaita kuin moottoritien käyttäjiäkin. Hämeenmaan ABC-ketjun ryhmäpäällikkö Sami Kovanen kuvailee Renkomäen ABC:ta yhdeksi ABC-ketjun lippulaivapaikoista ja Suomen vilkkaimmista liikenneasemista, joka on vuosien saatossa tullut yhä suositummaksi.

– Mieleeni ovat painuneet parhaiten Renkomäen ABC:n megalomaaniset avajaiset! Silloinen pääministeri Matti Vanhanen oli mukana liikennemyymälän avajaisissa. Oli meille merkityksellistä, että valtiovallan edustaja ja vieläpä pääministeri osallistui yksikön avajaisiin. Se ehkä kertoo siitä, minkälainen instituutio ABC Renkomäki siihen aikaan oli, Kovanen muistelee.

Vuosien saatossa liikennemyymälää on uudistettu tyylikkäästi ajanmukaiseksi.  Liikennemyymälässä toimiva S-market Renkomäki on yksi iso tekijä suosion pysyvyyden kannalta. Ravintolapuolen uudistuksia on tehty käytännössä kymmenen vuoden välein – viimeisimpänä tänä keväänä avattu uusi ja monipuolinen Buffetmaailma.

– Tänä päivänä Renkomäen ABC:stä on tullut erittäin suosittu ja kattava ruokailupaikka, johon on helppo tulla syömään monipuolista kotiruokaa eri kokoisin ja -ikäisin seuruein, kuvailee Kovanen.

ABC Renkomäki Lahti, ilmakuva tontista rakennuksineen, ympärillä paljon peltoa. ABC Renkomäki sijaitsee Päijät-Hämeessä Lahdessa, Renkomäen kaupunginosassa, aivan valtatie 4:n läheisyydessä.

Tätä ilmakuvaa katsoessa ryhmäpäällikkö Sami Kovanen muistelee, kuinka ABC Renkomäen taipaleen alussa ”ollaan oltu aika peltojen keskellä”. Nykyään saman risteyksen ympärille on tullut paljon muita liikkeitä, mikä omalta osaltaan voimistaa Renksun ABC:n elinvoimaisuutta.

Rautainen ammattitaito takaa Renksun vetovoiman sekä menestyksekkäät seuraavat vuodet

Monipuolisen palvelutarjonnan ohella ei tule unohtaa Renkomäen ABC:n mainiota sijaintia, jonka ansiosta siellä poikkeaa niin ohikulkijoita kuin paikallisia asiakkaitakin.

Vetovoimaisen ja luotettavan fiiliksen liikennemyymälään luo kuitenkin lopulta sen ammattitaitoinen henkilökunta, joka palvelee asiakkaitaan ympäri vuoden. Muutama henkilökunnan jäsen onkin pysynyt mukana Renksun matkassa koko 20-vuotisen taipaleen ajan.

– Olihan se hienoa, kun maalaismaisemaan tuli uusi iso hieno rakennus. Kaikki oli valtavaa vanhaan verrattuna, mikä luonnostaan toi meille myös uuden opettelua. Meno oli katossa myös kymmenisen vuotta myöhemmin, kun Robin jakoi nimmareita faneille, muistelee Renkomäen ABC:lla avajaisista alkaen työskennellyt Reija Yrjölä.

ABC Renkomäen seuraavat 20 vuotta näyttävät lupaavilta. Ihmiset liikkuvat edelleen pääteillä, liikennemäärät kasvavat ja kotimaan matkailu voimistuu.

Myös sähköistyminen lisääntyy yhä kovenevaa vauhtia, mutta nestemäisiäkin polttoaineita myydään vielä tulevina vuosikymmeninä. Erilaiset vastuullisuusteot, kuten automaatio, aurinkopaneelit sekä energiatehokkaat kylmälaitteet ja valaistus tukevat Renkomäen ABC:n pitkäikäisen taipaleen jatkumista.

ABC Renkomäki 20 vuotta – tule mukaan juhlimaan!

ABC Renkomäen 20-vuotissyntymäpäivää juhlistetaan tulevana viikonloppuna. Luvassa on hauskaa ohjelmaa kaikenikäisille sekä erilaisia tarjouksia.

LAUANTAINA 8.6.

Ohjelma

 • Ponitalutus klo 10–14
 • Kasvomaalaus klo 10–15
 • Ilmapalloja klo 12–18
 • Apsi Apina 10–16

Tarjoukset

 • Hesburgerin kerrosateria 5,95 €
 • Lasten ruokailu Buffetmaailmasta aikuisen seurassa -50 %

SUNNUNTAINA 9.6.

Ohjelma

 • Red Bull -ajosimulaattori
 • Ilmapalloja klo 12–18
 • Apsi Apina klo 10–16

Tarjoukset

 • Hesburgerin kerrosateria 5,95 €
 • Lasten ruokailu Buffetmaailmasta aikuisen seurassa -50 %

Tervetuloa juhlistamaan 20-vuotiasta ABC Renkomäkeä 8.–9.6.2024!

 

Lisätietoja:

Sami Kovanen, ryhmäpäällikkö, 050 344 1462, sami.kovanen@sok.fi