Tyrvännön Marja ja Vihannes, Hattula
Nauti tunnelimarjoista pitkälle syksyyn
Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy on 90-luvun puolivälissä perustettu kotimainen perheyritys, joka työllistää kesän sesonkiaikaan parhaimmillaan noin 70 ihmistä. Nimestään huolimatta tilalla viljellään nykyään vain marjoja.
– Nimi juontaa juurensa yrityksen alkuaikaan. Kasvatimme aluksi nippusipulia ja kesäkurpitsaa. Vaikka niiden kasvatuksesta on siirrytty kokoaikaiseen vadelman ja mansikan viljelyyn, on nimi pysynyt ennallaan, kertoo Eino Markkanen, Tyrvännön Marja ja Vihanneksen kaupallinen johtaja.
Ensimmäiset tunnelinsa Tyrvännön Marja ja Vihannes sai vuonna 2011.
– Silloin meille tuli ensimmäiset 12 matalaa tunnelia, ja sen jälkeen olemme rakentaneet kutakuinkin joka toinen vuosi uusia tunneleita. Tavoitteena on, että vuonna 2023 kaikki marjat kasvatetaan muovin alla, Eino mainitsee.
Hattulalaisen marjatilan viljelyala on maltillinen, mikä hankaloittaa esimerkiksi mansikanviljelyä – peltojen kierrätykseen kun ei pienellä tilalla mahdollisuuksia ole.
Tunneliviljelyn etuja ovat Eino Markkasen mukaan mm. mahdollisuus samalla pellolla pysymiseen, marjojen tasainen saatavuus ja korkea laatu sekä pitkä kasvukausi. Marjoja saadaankin aina kesän alusta lokakuulle saakka, satokauden pituus on 14–16 viikkoa. Satoa varmistavat esimerkiksi petopunkit, jotka syövät tuholaispunkkeja.
Tunneliviljely vaatii kuitenkin enemmän tietotaitoa kuin avomaalla viljely. Lisätyötä tunneliviljelyssä teettää, että taimet täytyy istuttaa vuosittain ja muovit ottaa pois talveksi aina satokauden päätteeksi.
Lähialue erityisen tärkeä
Tyrvännön Marja ja Vihanneksella on 5,4 hehtaaria omaa viljelyalaa ja kolmisen hehtaaria vuokrapeltoja. Ensi vuonna tunneliviljelyala kasvaa kahden hehtaarin kokoisella lohkolla.
Tyrvännön herkullisia vadelmia saa S-ryhmän ruokakaupoista laajasti eri puolilta Suomea. Makeaa mansikkaa tilalta toimitetaan pääasiassa vain Osuuskauppa Hämeenmaan Hämeenlinnan alueen ruokakauppoihin.
– Menneenä kesänä marjaa tuli odotettua aikaisemmin ja tiiviimmällä aikataululla, minkä vuoksi laitoimme marjoja myyntiin myös meidän omaan pihamyymäläämme, Tyrvännön Marja ja Vihanneksen toimitusjohtaja, viljelijä Jussipekka Markkanen kertoo.
Perheyrityksen yhteistyö Hämeenmaan kanssa alkoi 90-luvun loppupuolella.
– Ensimmäiseksi toimitimme sipulinippuja Hämeenlinnan Prismaan, ja siitä yhteistyömme Hämeenmaan kanssa lähti vähitellen laajenemaan, mainitsee Jussipekka.
Hän kertoo olevansa erittäin tyytyväinen osuuskaupan kanssa tehtyyn yhteistyöhön.
– Oman alueen ruokakaupat ovat tärkeitä toimintamme kannalta. Haluamme palvella mahdollisimman hyvin alueemme ihmisiä, toteaa Jussipekka.
– Marjoja kulutetaan yhä enemmän, ja asiakaskysyntään pitää vastata, jatkaa Eino.
Tyrvännön Marja ja Vihanneksen tavoitteena on kasvattaa edelleen toimintaansa.
Kesälomalla joulun pyhinä
Sesonki käynnistyy kesän alussa ja pitää marjayrittäjät erityisen kiireisinä seuraavat kuukaudet.
– Kesän kiireviikkoina meillä on lähes 60 poimijaa ja kymmenkunta muuta työntekijää. Keväisin ja syksyisin työllistämme parikymmentä ihmistä, Eino Markkanen sanoo.
Kotimainen ja etenkin paikallinen ruoka on Markkasille sydämenasia. Maatilan kasvatteina he pitävät tärkeänä sitä, että kotimainen ruoantuotanto olisi tulevinakin vuosina vahvoissa kantimissa.
Syksyn tullen Tyrvännön tilan yrittäjien kiireet helpottavat, joskin vadelman satokausi jatkuu pitkälle syksyyn. Talvi ja varhaisimmat kevätkuukaudet ovat Tyrvännön Marja ja Vihanneksen väelle uuden rakentamisen ja akkujen lataamisen aikaa.
– Ennen joulua rakennetaan tunneleita ja sitten koitetaan pitää vähän kesälomaa. Sen olen oppinut, ettei kannata haalia liikaa hommia itselleen. Porukkaa pitää olla sen verran, ettei tarvitse tehdä töitä kellon ympäri ja että työt tulee tehtyä tehokkaasti ajallaan, toteaa Jussipekka Markkanen.