HämeenOmaa vastuullista kalaa


Riihimäkeläinen Lasse Heikkinen ostaa säännöllisesti kalaa – ja aina kalatiskiltä. Hän asioi tavallisesti oman kotikaupunkinsa Prismassa, jonka Ruokatorin kalaosasto sai hiljattain vastuullisuussertifikaatin.

Kuhan ostin! Yhä useampi on kiinnostunut ostamansa kalan alkuperästä ja vastuullisuudesta.

Riihimäen Prisman lisäksi myös muut Osuuskauppa Hämeenmaan Prismat sekä kaksi S-marketia, Sokos Lahti ja Goodman Hämeenlinna, saivat alkuvuodesta MSC-/ASC-sertifikaatin omien Ruokatoriensa kalaosastoille. Tavoitteena on saattaa loputkin Hämeenmaan Ruokatorit sertifioinnin piiriin kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Lasse Heikkisen ostoskärryyn sujahtaa useimmiten valmiiksi perattua, ruodotonta kalaa.

– Mukavuustekijöitä, inhoan yli kaiken ruotoja, Lasse naurahtaa.

– Toki muikut ja muut vastaavat kalat menevät ruotoineen, hän lisää.

Lasse syö erityisen mielellään pannulla paistettuja muikkuja.

– Kala vaatii voin ja suolan, silloin se maistuu parhaimmalta. Kala on myös terveellistä. Terveellisyyttä tosin vie hieman pois se, kun kalan paistaa voissa, Lasse heittää.

Myös miedonmakuinen mutta erittäin maukas kuha saa häneltä kehuja, joskaan ”Suomessa ei kovin huonoa kalaa olekaan”.

Kyllä kiitos kotimaiselle kalalle

Lasse Heikkisen mielestä on hienoa, että kalan jäljitettävyys on yhä paremmalla tasolla. Myös kotimaisuutta riihimäkeläismies arvostaa.

– Ostan kotimaisia tuotteita mahdollisuuksien mukaan, myös muuta kuin kalaa.

Korona-aika onkin kasvattanut varsinkin kotimaisten elintarvikkeiden kysyntää. S-ruokakauppojen myyntidatasta selviää, että esimerkiksi kotimaisen kalan myynti kasvoi viime vuonna 20 % vuoteen 2019 verrattuna. Myös S-ryhmän oman Kotimaista-tuotemerkin suosio on ollut kasvussa.

Hämeenmaan ruokakaupoissa myydystä ruoasta yli 80 prosenttia on valmistettu Suomessa, joten kotimaisia tuotteita on helppo valita omaan ostoskoriin.

Hämeenmaa haluaa tehdä myös vastuullisen kalan valitsemisesta yhä helpompaa asiakkailleen. Niin Hämeenmaassa kuin laajemmin koko S-ryhmässä kaikkea kalatuotteiden hankintaa ohjaa kalalinjaus, joka tukee entistä kestävämpää kalastusta.

Vastuullisuussertifikaatin saaneet toimijat sitoutuvat myymään kestävästi pyydettyä (MSC) ja kestävästi kasvatettua (ASC) kalaa.

– Erityisesti maailmalla, mutta myös meillä Suomessa kalakantoja pyydetään yli niiden kestävyyden tai viljellään siten, ettei se ole ympäristön kannalta kestävää, kertoo asiantuntija Lauri Pihl Hämeenmaan markettukitoiminnoista.

Sertifikaatti takaa ulkopuolisen ja riippumattoman seurannan ansiosta sen, että kalastusta ja kalanviljelyä viedään kestävämpään suuntaan.

– Haluamme olla eturintamassa myytävien kalatuotteiden läpinäkyvyyden sekä kestävän kalastuksen ja kalanviljelyn osalta, Lauri Pihl toteaa.

Vinkkejä ruoka-alan ammattilaisilta

Hämeenmaan omien jo sertifioitujen kalatorien henkilöstö on koulutettu MSC-/ASC-sertifioinnista sekä sen mukanaan tuomista vastuista ja velvoitteista. Ruokatorin ammattilaiset osaavat kertoa asiakkaalle myös mm. sertifioiduista kalalajeista.

Lasse Heikkinen asioi mieluusti Riihimäen Prisman Ruokatorilla, koska saa sieltä kerralla tarvitsemansa määrän tuoretta kalaa ja kaupan päälle asiantuntevaa, paikallista palvelua.

– Ruokatorilla on ammattitaitoisia henkilöitä, joilta saan ostettua juuri sen määrän kalaa kuin kerralla tarvitsen. Pidän kalatiskiltä ostettua kalaa myös tuoreempana kuin pakattuna myytävää.

Lasse kertoo kysyvänsä usein kalanvalmistus- ja muita vinkkejä oman lähi-Prismansa tutuilta myyjiltä.

– Kala on äärimmäisen herkkä tuote, joka vaatii asianmukaisen säilytyksen ja käsittelyn, tietää Lasse.

Ruokatoria pidemmälle Lasse ei kalaan mene.

– Meillä on oma mökki järven rannalla, mutten kalasta itse. Jätän sen homman ammattilaisille. Suosin mielelläni lähituottajien kalaa. Se on mielestäni kaikkein tuoreinta ja lyhyiden kuljetusmatkojen ansiosta erinomaista vielä ostohetkelläkin.