Laadukkaita lihatuotteita Lahdesta

Liha Merosen tuotteet ovat tuttuja monille hämäläisille. Tutun brändin taustalla on uusi yritys, Sulavaa Oy, ja yrittäjät Joel Turunen ja Arto ja Arttu Hyttinen, jotka ottivat liiketoiminnan haltuunsa keväällä 2025.

–  Halusin palata perheeni kanssa Lahteen ja etsin kiinnostavaa yritystä, jota lähteä pyörittämään. Arto on sukulaismiehiä ja hän kertoi, että täällä olisi tunnettu liha-alan yritys vailla jatkajaa. Arto tunsi Merosen ja tiesi, että heillä on vahva brändi ja hyvät tuotteet. Olimme yrittäjiä ihan eri alalla, mutta liha-ala kiinnosti meitä oman grillausharrastuksemme kautta. Siitä se sitten lähti, kertoo Joel Turunen.

Lihakaupan toimintaan kuuluu kolme osa-aluetta: palvaamo, jossa tuotetaan omat makkarat ja palvilihat, oma lihapuoti Karistossa ja pitopalvelu. Toiminnan jatkamisen tukena ovat olleet Merosen kokeneet työntekijät.

–  On mahtavaa, että työntekijämme ovat olleet 15–20 vuotta Merosella ja he ovat todella kokeneita. Ilman heitä uudelle alalle hyppääminen ei olisi ollut mitenkään mahdollista, Joel kiittää työntekijöitään.

Vahvasti paikallinen

Liha Merosen makkarat, kasslerlihat ja palvatut tuotteet ovat tunnettuja laadustaan, joka muodostuu hyvästä mausta ja tuoreita raaka-aineista. Sitä Joel, Arto ja Arttu haluavat myös vaalia.

– Tuotteistamme maistaa, että ne on tehty korkealaatuisista raaka-aineista. Kaikki tuotteemme ovat täyttä lihaa ja tehty makua vaalien. Teemme tuotteemme hitaasti, koska tiedämme, että siten tulee paras lopputulos. Esimerkiksi meidän kasslerimme on hitaasti valmistettua ja oikein mehevää. Asiakkaamme ovat nimenneet sen superkassleriksi, koska sitä ei oikeastaan muualta saa.

Joel mainitsee Merosen vahvuudeksi sen, että se on paikallinen lähituottaja. Yrityksen tuotteissa käytetään mahdollisimman paljon paikallista lähilihaa.

Yhteistyö jatkuu

Liha Meronen toimittaa Hämeenmaalle tuotteita 2–3 kertaa viikossa. Myymälöidemme lihahyllyiltä löytyy Merosen makkaroita ja nakkeja, ja Ruokatorien grillatun kasslerin tai possun ulkofileen raaka-aineet saattavat olla peräisin Merosen palvaamolta.

– Yhteistyö Hämeenmaan kanssa on hyvin iso osa meidän liiketoimintaamme. On mahtava fiilis nähdä omia tuotteita kaupan hyllyssä. Käyn kaupassa aina makkarahyllyt läpi ja mietin, että meidän tuotteitamme täällä, voiko tämä olla mahdollista, Joel kertoo.

Yhteistyö Hämeenmaan kanssa jatkui ilman katkoksia yrityskauppojen jälkeen. Uudet liha-alan yrittäjät saivat yhteistyökumppanilta apua toiminnan käynnistämisessä.

– Hämeenmaalle täytyy antaa tosi isot peukut ja kiitokset. Yllätyin suuresti, miten mukavasti iso talo otti meidät uudet toimijat vastaan. Aluksi olimme ihan pihalla koko hommasta, mutta he auttoivat meitä paljon, esimerkiksi järjestelmäintegraation kanssa. Selvästi hekin haluavat, että tuotteemme ovat heidän hyllyillään. Vastaanotto, auttaminen ja yhteistyö on ollut todella kova, kiittää Joel.

Superkasslerista helppo pulled pork

Asiakkaiden kehuma valmiiksi kypsennetty superkassler sopii moneen ruokaan.

– Sitä voi syödä kylmänä, grillata paksumpana viipaleena ja monet laittavat sitä hernekeittoon. Kannattaa kokeilla tehdä siitä helppoa nyhtöpossua. Laita superkassler folion sisään ja nyytti uuniin 180 asteeseen lämpiämään alle tunniksi. Kylkeen lohkoperunat ja herkullinen pulled pork on valmis, Joel vinkkaa.

Myös chorizomakkaraa voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Siitä saa esimerkiksi erinomaisen makkarakeiton tai herkullisen pizzan, kun makkaraa leikkaa ohuina viipaleina pizzan päälle.