Aromäen tila, Loppi


Koko kansan suosikki on parasta tuoreena – Männistön perunaa suoratoimituksena Hämeenmaan kauppoihin

Juhana ja Joonatan Männistö viljelevät Männistön perunaa yli 100 hehtaarin alueella Aromäen tilalla Lopella ja toimittavat satoaan ilman välikäsiä Hämeenmaan kauppoihin ympäri vuoden. Aromäen tilalla perunaa on viljelty vuodesta 1929 lähtien, nyt jo viidennessä sukupolvessa.

Perunalajikkeista perinteiset Siikli, Nicola ja Annabelle pysyvät suomalaisten suosikkeina vuodesta toiseen, mutta tilalla kokeillaan vuosittain myös uusia lajikkeita – kuten esimerkiksi Violet Queeniä, joka nousi trendiksi 2018–2019 sen saaman mediahuomion vuoksi.

– Tänä vuonna meillä on viljelyssä ensimmäistä kertaa perunalajike, mikä sopii erittäin hyvin ranskalaisten valmistukseen. Mielenkiinnolla odotamme, miten kuluttajat ottavat sen vastaan. Erilaiset tavat käyttää perunaa ruoanlaitossa näkyvät myös meidän tilallamme, Juhana Männistö, toinen Aromäen tilan isännistä, kertoo.

Suomalaiset kokeilevat mielellään uusia reseptejä, mikä käy ilmi erilaisia ruokablogeja ja -sivustoja selailemalla. Kun yksi resepti tai tyylisuunta kasvattaa suosiotaan, näkyy se myös ruokakaupoissa ja luonnollisesti viljelijöillä. Trendit useimmiten menevät ohi, mutta perinteinen peruna maistuu suomalaisille aina.

– Meidän näkökulmastamme suomalaiset tykkäävät syödä puikulaista perunaa, eli Siikliä kuluu – perunan muoto ja perinteet pitävät sen pinnalla. Uuniperunan tosin tulee olla punainen, Juhana kertoo.

Aromäen tilan maanviljelijät Juhana ja Joonatan Männistö

Vahva ja luotettava yhteistyö mahdollistaa lähituottajatilan investoinnit ja kehityksen

Häme on laajalti maaseutua, ja perunaa syödään alueella paljon. Juhana Männistön mukaan todennäköisesti verrattuna enemmän kuin vaikkapa pääkaupunkiseudulla. Lähiruoka on nykypäivän megatrendi, minkä viljelijä toivoo näkyvän jatkossakin.

– Lähipelloilla kasvatetut perunat, viljat ja muut kasvikset tuovat työtä maakuntaan ja ympäristö kiittää. Tässä yhtälössä yhteistyö Hämeenmaan kanssa on tärkeää, sillä näin voimme taata alueemme asukkaille lähellä tuotettua perunaa mahdollisimman tuoreena ja korkealaatuisena, Männistö kertoo.

Yhteistyö Aromäen tilan ja Hämeenmaan välillä on jatkunut jo vuosia, mikä näkyy konkreettisesti myös tilan toiminnassa ja kehityksessä. Kun tilan isännyys siirrettiin Juhanan ja Joonatanin vanhemmilta seuraavalle sukupolvelle, nuoret isännät päättivät panostaa eritoten tilan kannattavuuteen sekä suoratoimituksiin kaupoille.

– Pitkään jatkunut yhteistyömme Hämeenmaan kanssa on mahdollistanut meille turvallisen mielen investoida tilan kehitykseen. Viimeisen vuoden ajan olemme rakentaneet uutta pakkaamoa, mikä tulee parantamaan entisestään toimintamme laatua sekä helpottamaan tilalla tehtäviä töitä. Yhteistyön kautta voimme paremmin arvioida markkinan kokoa ja perunan menekkiä Hämeenmaan alueella – ennakoinnin, myyntitilastojen ja suoratoimitusten avulla voimme toimittaa tarvittaessa nopeastikin perunaa kauppoihin.

Välitön yhteistyö osuuskaupan ja viljelijän välillä takaa Hämeenmaan asiakkaille juuri sellaisia perunoita, mitä kaupan asiakkaat haluavat syödä.

– Me mietimme yhdessä jokaisen kaupan kanssa erikseen, mikä lajike kenellekin toimii – mitkä pestään ja mitkä harjataan – ja näin kaupan asiakkaat saavat ruokapöytiinsä lempiperunaansa, monipuolisesti eri ruokia varten.

Uuden sadon perunaa saadaan yleensä juhannusviikolla

Toukokuun lopulla 2023 katseet on jo käännetty kohti kesää ja muutaman viikon päästä koittavaa juhannusta. Juhannus on monelle suomalaiselle kesän ensimmäinen uuden perunan juhla, jolloin pöydät notkuvat grillissä valmistettuja herkkuja, raikkaita salaatteja ja tietenkin perunaa – siikliä mieluiten.

– Vielä tässä vaiheessa on mahdoton sanoa, miten talviperuna on menestynyt, mutta kevätperuna saatiin istutettua hyvässä vaiheessa. Uuden sadon loppilaista perunaa pitäisi saada ruokapöytiin kesäkuun puolivälin tienoilla, juuri sopivasti juhannukseksi siis, Männistö kertoo.

Alkaneen kesän ruokatrendeistä ei viljelijät vielä omasta näkökulmastaan voi arvioida, mutta suositukset kesälle ovat selkeät.

– Pienet varhaisperunat puoliksi ja pannulle, myös grilliperunat toimivat aivan mainiosti! Peruna toimii erittäin hyvin käytännössä minkä tahansa grilliruoan kanssa, mutta meidän juhannuspöydästämme löytyy parsaa ja savukalaa sekä uuden sadon perunaa voinokareen kera, Juhana Männistö vinkkaa.

Männistön veljesten isännöimällä Aromäen tilalta löytyy myös eläinystäviä