Hämeenmaa tarjoaa monia ensikosketuksia työelämään – “Sain tehdä kaikkia mahdollisia hommia”


Haluamme luoda positiivisia kokemuksia työelämästä kaikenikäisille. Panostamme laajaan perehdytykseen, henkilöstömme koulutuksiin ja avoimeen työilmapiiriin. Haluamme antaa sellaisia lähtöjä työelämään, jotka jättävät jälkeensä mukavan kokemuksen ja lämpöiseltä tuntuvan muistijäljen.

03.05.2024

– Otamme nuoret ja kaikki työssään aloittavat aina ystävällisesti vastaan. Aluksi esittelemme työkaverit ja työpaikan tilat. Perehdytys työtehtäviin hoidetaan mahdollisimman hyvin. Seuraamme työn edistymistä, ohjaamme ja olemme tukena kaikissa tilanteissa, keskustelemme avoimesti työssä pärjäämisestä ja rohkaisemme kysymään aina, jos on mitä tahansa epäselvää, kertoo S-market Orimattilan marketpäällikkö Jaana Virta.

Kuudesluokkalaiset saavat oppia ruokakaupan ja ABC-aseman työtehtävistä Hämeenmaan Yrityskylä-toimipaikoissa

NYTin Yrityskylä-oppimisympäristö on koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan saaden ”palkkaa” tekemästään työstä. Lisäksi oppilas toimii kuluttajana ja kansalaisena osana suomalaista yhteiskuntaa. Samalla opetellaan työnhakuprosessia, kun kouluissa järjestetään haku eri yrityksiin ja työrooleihin.

NYTin Yrityskylän Alakouluun osallistuu 90 % kaikista Suomen kuudesluokkalaisista ja Yrityskylän Yläkouluun 88 % yhdeksäsluokkalaisista. Hämeenmaalla on Lahden Alakoulu Yrityskylässä pienoiskokoinen S-market-toimipaikka, ja se on ollut yksi suosituimmista yrityksistä, joihin nuoret ovat halunneet hakea. Tänä vuonna uutena nähdään myös ABC-asema.

S-marketissa työnkuvia on pääsääntöisesti kolme. Marketpäällikkö johtaa paikkaa, myyjä huolehtii siisteydestä ja tuotteiden esille laitosta, hevi-tuoteryhmävastaava huolehtii satokausituotteiden julisteista ja koreista, ja lisäksi varalta löytyy markkinointivastaavan työnkuva, johon kuuluu esimerkiksi somepostausten tekeminen. S-marketissa työskentelevistä kaikki henkilöt työskentelevät kassalla, ja aamulla päivä alkaa purkamalla kuorma hyllyihin ja laittamalla tuotteet esille. Hämeenmaa sponsoroi tavarat, joita Yrityskylän toimipisteellä käytetään.

ABC-asemalla työnkuvia on neljä: myymäläpäällikkö vastaa muun muassa työhyvinvoinnista ja vastuullisuudesta, liikennemyymälätyöntekijän vastuulla on asiakaspalvelu, lounastarjoilu ja tuotteiden myynti, vuorovastaavan tehtävänä on tehdä hinnasto, johtaa myyntiä ja innostaa työryhmää, ja kokkina pääsee valmistelemaan syötävää.

Lue lisää: NYT – Yrityskylä (nuortennyt.fi)

TET- ja TOP-jaksot voivat antaa suuntaa omalle urapolulle

TET- eli työelämän tutustumisjaksolle otamme kaikki kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset hakijat samanarvoisesti vastaan, ja paikat täytetään hakujärjestyksessä. Toimipaikan koon mukaan tarjoamme paikan 2–4 TET-harjoittelijalle kerrallaan, mutta esimerkiksi suurimmissa Prismoissa TET-paikkoja voi olla jopa kymmenen. Tärkeintä on antaa nuorille hyvä ensikokemus mahdollistamalla riittävä ohjaus ja monipuoliset työtehtävät.

– TET-jaksoon kannattaa panostaa, sillä se voi toimia pääsylippuna Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöjaksollemme. Haluamme antaa jo varhaisessa vaiheessa kasvumahdollisuuden – aina, kun suoriutuu hyvin, voi seuraava mahdollisuus avautua, muistuttaa Hämeenmaan HR-asiantuntija Kati Mykrä.

Ammattikoulun opintoihin kuuluvia työssäoppimisjaksoja (TOP-jaksoja) tarjoamme vuosittain yli kahdelle sadalle opiskelijalle Hämeenmaan eri toimipisteissä. Suosituimmat TOP-harjoittelujaksot ovat kohdistuneet ravintola- ja catering- sekä liiketoiminnan aloille. Lisäksi olemme tarjonneet harjoittelupaikkoja myös muun muassa logistiikka-, matkailu-, turvallisuus- sekä hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijoille.

– Halusin hakea ammattikoulun TOP-jaksolle Amarilloon, sillä monet luokkalaiseni olivat kehuneet paikkaa mukavana ja opettavaisena. Minut otettiin vastaan lämpimästi, opetettiin kaikki tärkeä, mitä pitää tietää, ja otettiin nopeasti mukaan työporukkaan. TOP-jakson aikana sain tehdä kaikkia mahdollisia hommia siivouksesta ruoanlaittoon, ja pääsin jopa tekemään annoksia melkein heti tultuani töihin. Aluksi tein misoja, jotta näin, millaisia komponentteja annoksiin menee ja mitä komponentit sisältävät. Ajan kanssa työt alkoivat olemaan vaativampia. Lopulta sain jopa pyörittää keittiötä yksin hiljaisempina päivinä, harjoittelujakson Lahden Amarillossa suorittanut, Hämeenmaan nykyinen kokki Julius Pohjola kertoo.

Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöjakso on mainio ponnahduslauta työelämään

Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu on kesätyö alle 18-vuotiaille. Se toimii hyvänä ponnahduslautana työelämään, ja hakemaan pääsee, kun täyttää samana vuonna 14 vuotta. Harjoitteluun avataan keväisin oma hakunsa, jossa pääsee hakemaan kesätyöhön S-marketiin, Prismaan, ABC-liikennemyymälään, kahvilaan ja ravintolaan. Tutustu & tienaa -paikkoja avataan vuosittain yli 600 Hämeenmaan eri toimipaikkoihin.

Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun voi suorittaa tietyllä toimialalla kerran, eli jos aiempina kesinä on suorittanut tutustumisjakson kaupassa, seuraavana kesänä ei voi hakea uudelleen kauppaan. Sen sijaan uudelle tutustumisjaksolle voi hakea liikennemyymälään, ravintolaan tai kahvilaan.

Olemme sitoutuneet vastuullisen kesätyökokemuksen luomiseen

Täysi-ikäisille tarjoamme kesätyöpaikkoja eri toimipaikoissa Kanta- ja Päijät-Hämeessä kaupan, liikennemyymälöiden, kahviloiden ja ravintoloiden työtehtävissä. Moni nuori on saanut meiltä ensimmäisen kesätyöpaikkansa.

Tänä vuonna kesätyöntekijöitä aloittaa Hämeenmaalla yhteensä 1 300, joista alaikäisten Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöhaun kautta paikan saaneita on noin puolet.
Hämeenmaa ja koko S-ryhmä ovat mukana Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, jonka tavoitteena on tarjota nuorille laadukkaita kesätyöpaikkoja ja hyviä kesätyökokemuksia. Sitoudumme suunnittelemaan ja toteuttamaan kattavan perehdytyksen, jonka avulla kesätyöntekijät valmistetaan työtehtäviinsä.

Kesätyökokemuksia kartoittavassa tutkimuksessa saimme viime vuonna pisteiksi 4.45/5. Tutkimuksessa selvitettiin organisaatiossa työskentelevien kesätyöntekijöiden kokemuksia työnhausta, perehdytyksestä, työkokemuksista ja organisaatiosta työnantajana.

Lue lisää Tutustu työelämään ja tienaa -jaksosta sekä kesätöistä: Kesätyöpaikat – Hämeenmaa (hameenmaa.fi)

Tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa

Osallistumme mielellämme erilaisiin opiskelijatapahtumiin ja kehitystyöprojekteihin alueellamme. Työllistämme myös paljon opiskelijoita osa-aikaisiin opintojen ohella tehtäviin töihin.
Olemme esimerkiksi kehittäneet ravintola- ja catering-alan sekä liiketoiminnan ja kaupan alan opiskelijoille polkuopinnot, joiden tavoitteena on työllistää opiskelijat valmistumisensa jälkeen. Polkuopinnoissa alan perusopinnot opiskellaan Salpauksessa, minkä jälkeen osaamista syvennetään ja laajennetaan työelämässä Hämeenmaalla oppisopimuksella tai koulutussopimuksella.

Salpauksen järjestämiin rekrytointitapahtumiin osallistumme säännöllisesti, esimerkiksi kahdesta neljään kertaan vuodessa pidettäville Työelämäfestareille, joissa työnantaja pääsee kohtaamaan opiskelijoita ja opiskelijat työnantajia.

Ammattikorkeakoulun osalta osallistumme joka vuosi esimerkiksi DuuniExpoon ja tarjoamme harjoittelujaksoja HR:stä, viestinnästä, markkinoinnista ja graafisesta suunnittelusta. Toisinaan tarjoamme harjoittelujaksoja myös muille aloille, ja korkeakouluharjoittelijoita on ollut myös esimerkiksi laskentatiimissä sekä market-tuessa.

Harjoittelun osalta meille voi hakea avoimen hakemuksen kautta: Avoimet työpaikkamme – Hämeenmaa (hameenmaa.fi)