Lahtelaisperhe otti S-mobiilin ravintolaskurin tarkempaan syyniin ja tutki yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa, millaisilla tuotteilla nelihenkisen lapsiperheen ostoskori täyttyy arjessa. Osa havainnoista yllätti.
17.02.2021
Jo lähes 37 000 Osuuskauppa Hämeenmaan asiakasomistajaa seuraa omia ostojaan S-ryhmän Omat ostot -palvelua hyödyntäen. Lahtelaisen Väisäsen perheen vanhemmat Miia ja Tomi ovat törmänneet palveluun S-mobiili-sovelluksessa.
Alkuvuodesta Miialle ja Tomille sekä heidän lapsilleen Kaukolle ja Ainolle tarjoutui tilaisuus tutkailla vuoden aikana hieman tarkemmin S-mobiilin Omat ostot -palvelun eri laskureita yhdessä Päijät-Soten ravitsemusyksikössä työskentelevän terveyden edistämisen ravitsemusterapeutin Anna Päätalon kanssa.
Tapaaminen liittyi Hämeenmaan ja Päijät-Soten ravitsemusyksikön kestävän ravitsemuksen yhteistyöhön osana Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta.
Havainnolliset liikennevalot
Tutustuminen aloitettiin ravintolaskurista, joka havainnollistaa omien ruokaostosten terveellisyyttä ja voi auttaa tekemään viisaampia valintoja ruokakaupassa. Yhteistyössä Suomen johtavien ravitsemustieteilijöiden kanssa kehitetty laskuri auttaa ruokaostosten laadun seuraamisessa ja paljastaa mm. tyydyttyneen rasvan, kuidun, suolan ja sokerin lähteet.
– Laskurista näkee aika hyvin, millä tasolla eri ravintoaineiden saanti on. Esimerkiksi suolan ja tyydyttyneen rasvan määrää pitäisi saada meidän taloudessa alaspäin, Miia kommentoi.
Sen sijaan esimerkiksi kuidun osalta ravintolaskuri vilkuttaa Väisästen perheelle iloisesti vihreää.
Suolan määrä yllätti perheen erityisesti tammikuussa.
– Koko viime vuoden ostoksia tarkastellessa suolan kokonaismäärä oli 2,8 g (lähellä suositusarvoja), mutta tammikuussa lukema oli yhtäkkiä 4,2 g, Miia hämmästelee.
Syy alkuvuoden kohonneeseen suolalukemaan löytyy nopeasti, kun Miian aviomies Tomi toteaa ostaneensa tammikuussa uuden suolapaketin.
– Juuri tämän takia on hyvä, että laskurissa voi tarkastella 12 kuukauden ajalta omia ostoksia ja verrata niitä suosituksiin. Kaikissa ravitsemusasioissa tärkeintä on kokonaisuus, muistuttaa Anna.
Hän kehuu S-mobiilin ravintolaskuria sen havainnollisuudesta.
– Laskurin punainen, keltainen ja vihreä väri näyttävät selvästi, mitkä ravintoaineet ovat ja eivät ole suositusarvojen sisällä.
Vihreä väri osoittaa ravintoarvon kokonaismäärän olevan suositusarvojen mukainen. Keltainen kertoo, että määrä on lähellä suositusarvoja, mutta kuitenkin 10–20 % niiden ulkopuolella. Punainen viestii siitä, että suositukset ovat jo kauempana ja ravintoarvojen lähteitä on syytä tutkailla paremmin.
Sukellus syvemmälle dataan
Miia ja Tomi kertovat olevansa tyytyväisiä ostostensa osoittamaan hiilihydraattimäärään.
– Oletteko muuten perehtyneet tarkemmin siihen, mistä ostostenne hiilarit ovat peräisin? Tein nimittäin itse sellaisen havainnon, että sokerimittari meni punaiselle hedelmien vuoksi, Anna kertoo.
Ravintolaskuri ei erota toisistaan luontaista ja lisättyä sokeria, minkä vuoksi omaan ostosdataan kannattaa pureutua hieman syvemmin.
Myös Väisästen perheessä on ostettu viime aikoina tavallista enemmän hedelmiä – toisaalta laskuri osoittaa myös makeisia päätyneen ostoskoriin.
– Tämähän näyttää jopa sen, mitä karkkia olemme ostaneet, Miia nauraa laskuria tutkiessaan.
– Mulla on kolmivuorotyö, ja olen antanut itselleni välillä luvan herkutella yövuoroissa, hän jatkaa.
Sokerin lisäksi Miia oli osannut etukäteen arvioida, ettei tyydyttyneen rasvan kokonaismäärä välttämättä mene suositusten sisälle.
– Maitotaloustuotteet ja munat ponkaisevat näköjään kärkeen laskurin listalla. Meillä on kolme maidonjuojaa taloudessa, minkä lisäksi minä tykkään leipoa. Käytän leivonnassa oikeaa voita.
Anna muistuttaa punaisen maidon sisältävän enemmän kovaa rasvaa kuin vähärasvaisemmat vaihtoehdot. Myös voissa kovaa rasvaa on paljon.
– Kun kuluttaa paljon maitoa tai jos leipoo usein, niin rasvan laatu korostuu. Jos haluatte vähentää tyydyttyneen rasvan määrää, niin kannattaa miettiä, voisiko maidon vaihtaa vaikka ykkös- tai rasvattomaan maitoon ja voin korvata kasvimargariinilla leivonnassa, vinkkaa Anna.
Tavallinen 60–70 % rasvaa sisältävä leivänpäällysmargariini sopii hyvin leivontaan, ja siinä on enemmän pehmeää rasvaa.
Hän kehottaa tekemään omiin ostotottumuksiin aluksi pienempiä muutoksia ja tarkastelemaan kokonaisuutta pidemmällä aikavälillä.
– Miten teidän ostoskärrynne sisältö voisi mahdollisesti monipuolistua seuraavilla kauppareissuilla, Anna tiedustelee Miialta ja Tomilta.
– Olemme lisänneet jo nyt hedelmien ja vihannesten ostamista, ja niiden ostamiseen aiomme kiinnittää jatkossakin huomiota, pariskunta toteaa.
Miia arvelee, että myös kasvipohjaiset tuotteet menevät kokeilulistalle.
24.12.2024 |
19.12.2024 | Paikallisia uutisia | Tiedotteet
19.12.2024 | Paikallisia uutisia | Tiedotteet