Juhlavuoden tuotekehitys on lähitoimittajillekin arvokasta – ”Tuote on ollut loistava tapa tarjota asiakkaille jotain erityistä”


Yhteistyössä Kanta- ja Päijät-Hämeen lähitoimittajien kanssa olemme kehittäneet kauppojemme tarjontaan juhlavuoden tuotteita Hämeenmaan 120-vuotisen taipaleen kunniaksi.

02.05.2024

Yhteistyössä Kanta- ja Päijät-Hämeen lähitoimittajien kanssa olemme kehittäneet kauppojemme tarjontaan juhlavuoden tuotteita Hämeenmaan 120-vuotisen taipaleen kunniaksi.

– Lähitoimittajayhteistyö on meille arvokasta, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan marketkaupan valikoima- ja vastuullisuuspäällikkö Niina Toivonen.

Myymälöissämme on runsaasti paikallisia tuotteita. Haluammekin mahdollistaa niiden hyvän tarjooman asiakkaillemme. Samalla voimme mahdollistaa paikallisen ruokakulttuurin näkyvyyttä.

Hämeenmaan marketkaupassa on yli 300 paikallista lähitoimittajaa kumppanina. Alueelliselle osuuskaupalle lähituotteet ovat hyvin tärkeä osa valikoimaa. Lähituotteissa yhdistyvät kotimaisuus ja vastuullisuus, joita asiakkaamme arvostavat.

Juhlavuoden tuotteilla on yhteneväinen tuoteilme ja osa lähitoimittajista on kehittänyt kokonaan uusia tuotteita juhlavuottamme varten. Tuotteista osa on myynnissä paikallisemmin Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla ja osa koko alueella.

Lähitoimittajat kertovat, miten juhlavuoden tuote on valikoitu, kehitetty ja valittu myyntiin

Jokioisten leipä ”Kaura-ohraleipä”

Jokioisten leipä Oy on jo toisen sukupolven perheyhtiö ja tunnettu ”Maun Verran Paremmista” -tuotteistaan. Maut syntyvät Jokioisten Leivän tuotteille kotimaisista raaka-aineista, ammattitaidosta ja kokemuksesta sekä asiakkaiden toiveet huomioon ottaen.

Viestintä- ja markkinointivastaava Anni Virtanen sekä leipomopäällikkö Mikko Virtanen kertovat, että Hämeenmaan yhteydenoton jälkeen Jokioisten Leivällä lähdettiin mielenkiinnolla suunnittelemaan muutamaa erilaista ehdotusta juhlavuoden tuotteeksi.

– Suurimman kiinnostuksen sai Kaura-ohraleipä. Leivän valikoituminen juhlatuotteeksi oli meille mieleinen uutinen, sillä juuri vuoden alussa olimme aloittaneet leivonnan uudessa, leipien ja sämpylöiden leivontaan keskittyvässä leipomohallissamme. Tämä mahdollistaa meille uusien leivän leivontatekniikoiden käytön, joita hyödynnämme myös juhlavuoden Kaura-ohraleivässä.

Viipurilainen ”Vehnä-kaura Juhlapala”

Viipurilainen Kotileipomo Oy on lähiraaka-aineisiin, juureen leipomiseen ja käsityöläisyyteen panostava perheleipomo. Heidän arvoissaan näkyy yhteistyö, paikallisuus ja hyvä maku. Viipurilainen leipomokahvila sijaitsee Vääksyssä. Palaleivät ovat olleet Viipurilaisella suosikkituote, joten valinta juhlavuoden tuotteesta oli selvä.

– Juhlavuoden tuote syntyi koeleipomuksia tekemällä, ja reseptiikka löytyi nopeasti. Juhlapalan makumaailman jalustalle nostimme kauran, ja mielestämme onnistuimme siinä hienosti. Juhlapala tuo leveyttä tuotevalikoimaamme ja saa myös kivasti näkyvyyttä. Tuote on myös erilainen kuin meidän omassa kauppavalikoimassamme olevat tuotteet, kommentoi Viipurilaisen tuotekehittäjä Teppo Ylä-Hemmilä.

Viipurilainen Kotileipomo täyttää tänä vuonna 100-vuotta.

– On hienoa juhlistaa juhlavuosia yhteisellä tuotteella. Toivomme, että yhteistyömme Hämeenmaan kanssa voi jatkua vähintään seuraavatkin sata vuotta ja sitoudumme siihen koko ketjussa. Teemme työtä paikallisen elinvoiman ja puhtaan lähiruoan eteen suurella sydämellä, Ylä-Hemmilä jatkaa.

Pekan Leipä ”Juhlaleivos”

Pekan Leipä kehittää kakut ja leivokset itse seuraten ajan trendejä ja etsien uusia makuja. Kondiittorit leipovat tuotteet käsityönä, mikä tekee kaikista juhlaleivoksista uniikkeja. Hämeenmaan juhlaleivosta on saatavilla kahviloista ja liikenneasemilta. Pekan Leipä täyttää tänä vuonna 60-vuotta!

– Tuote on ollut loistava tapa tarjota asiakkaille jotain erityistä ja juhlavaa. Suunnittelu oli mukava lisä päivittäiseen toimintaamme ja täysin avoin pyyntö antoi vapaat kädet suunnitella juuri meidän näköisemme tuote. Hämeenmaan juhlavuoden kunniaksi valmistamamme juhlaleivos edustaa paitsi alueellamme lähellä tuotettua tuotetta, myös yhteistyömme voimaa. On hienoa huomata kuinka tärkeää Hämeenmaalle lähellä tuotetut tuotteet ovat. Juhlavuoden leivoksen lähtökohtana oli saada aikaan maukas ja jokaiselle lompakolle sopiva makupala, jossa konditorian taidonnäyte nousee esille, sanoo myyntipäällikkö Jenni Lahtinen Pekan Leivältä.

Sinuhe ”Marmorileivos”

Sinuhe on tuottanut ”lahtelaista kahvilakulttuuria jo vuodesta 1938”. Sinuhella on toimipisteitä Lahdessa ja myymälä löytyy myös Kouvolasta. Leipomotoiminta alkoi kasvaa vuonna -70 yrityksen siirtyessä äidiltä pojalle. Nykyisin Niemen kaupunginosassa sijaitsevaa Sinuhe-leipomoa luotsaa jo toinen sukupolvi. Sinuhen tuotteet leivotaan Lahdessa kotimaisista viljaraaka-aineista.

– Saimme vapaasti ehdottaa leipomoltamme tuotteita juhlavuodelle. Tuotteeksi valikoitui Sinuhelta Marmorinen 2 kpl juhlaleivosrasia, joka on aivan upea maultaan sekä ulkonäöltään. Yhteistyöllä laatupäällikkömme kanssa valmistui tuotteelle rasia sekä tarra. Tuotteen upean ulkonäön sekä leivoksen maun kruunaa todella hieno pakkaus tarroineen, myyntipäällikkö Jenni Katajanheimo ja toimitusjohtaja Kari-Matti Valtari kertovat Sinuhelta.

Pulla-Pojat ”Juhlaleivos”

Leipomo Pulla-Pojat Oy toimii Hollolassa. Leipomon yhteydessä on lounaskahvila sekä myymälä. Pulla-Poikien valikoima syntyy käsityönä leivotuista ruokaleivistä, kahvileivistä ja konditoriatuotteista. Tuotteet tehdään kotimaisista jauhoista ilman lisäaineita.

– Juhlavuodentuote kehiteltiin meillä konditoriassa. Yritimme saada siihen vähän Hämeenmaan värejä mukaan. Meistä tuote on etiketiltään ja maultaan hyvin onnistunut ja olemme saaneet hyvää palautetta tästä niin maun kuin ulkonäönkin suhteen, toteaa Pulla-Poikien toimitusjohtaja Kari Virtanen.

Lammin Sahti ”Täysmallas Lager 4,7 %”

Lammin Sahti Oy perustettiin vuonna 1985, mikä tekee siitä Suomen vanhimman toimivan pienpanimon. Lammin Sahdin Panimo sijaitsee Hämeenlinnan kaupungissa Lammilla, Lieson kylässä. Lammin Sahti järjestää vuosittain ”Suuret Oluet Pienet Panimot” -tapahtuman, mikä on kasvanut Suomen suurimmaksi olut-tapahtumaksi.

– Arvostamme mahdollisuutta päästä paikallisena pienpanimona osaksi Hämeenmaan juhlavuotta. Olemme kehittäneet ”täysmallas lagerin” erinomaisella yhteistyöllä ja tuote on onnistunut ja juhlava, josta olemme saaneet paljon positiivista palautetta, Lammin Sahdin toimitusjohtaja Sirpa Kääriäinen kommentoi juhlavuodesta.

Teerenpeli Lager (tulossa syksyllä)

Teerenpeli Yhtiöt on lahtelainen, 1994 perustettu perheyritys, joka on syntynyt intohimosta viihtyisää ravintolakulttuuria sekä laadukkaita panimo- ja tislaamotuotteita kohtaan. Teerenpelin ravintoloita löytyy ympäri suomea, joissa kaikissa on myynnissä oman panimon tuotteita. Teerenpelin panimo valmistaa olutta lähiohrasta ja puhtaasta Salpausselän suodattamasta pohjavedestä. Heidän toimintansa perustuu paikallisuuteen, puhtaisiin lähiraaka-aineisiin sekä vastuulliseen toimintaan.

Näitä ainesosia Teerenpeli on noudattanut myös kehittäessään kokonaan uuden oluen Hämeenmaan kunniaksi:

– Juhlavuoden oluen haluttiin olla yksinkertaisen maistuvaa: hyvistä perusmaltaista pehmeä ja helposti nautittava pohja ja seuraksi maltillinen humalointi. Uuden oluen suunnittelu on aina mielenkiintoista ja joskus yllätyksellistä. Juhlaolutta pantiin pari pientä koe-erää, joilla saatiin aromimaailma aika nopeasti halutun mukaiseksi, Teerenpelin myyntipäällikkö Janne Mikkola kuvailee.

Kultasuklaa ”Maitosuklaalevy Hämeenmaa 120v”

Kultasuklaa tunnetaan erityisesti kokeilujen kautta löytyneistä herkullisista tuoteuutuuksistaan, esimerkiksi mansikka-, salmiakki- ja piparisuklaasta. Suklaatuotteet valmistetaan käsin Hämeenlinnassa Iittalan Lasimäellä sijaitsevalla suklaatehtaalla. Sen yhteydessä sijaitsee myös suklaamyymälä. Valmistuksessa Kultasuklaa käyttää vain parhaita raaka-aineita ja aina kotimaista vaihtoehtoa, kun sellainen on tarjolla.

– Halusimme tehdä juhlavuodentuotteesta makumaailmaltaan konstailemattoman ja päädyimme suomalaiseen suosikkiin – maitosuklaaseen. Meille oli myös tärkeää, että tuotteissa voitiin käyttää Suomalaisen Työn liiton avainlippua sekä Rain Forest Alliance:n sosiaalisesta, ekologisesta ja taloudellisesta vastuullisuudesta kertovaa sammakkologoa. Olemme saaneet juhlavuoden tuotteiden kautta näkyvyyttä ja tunnettuutta uusissa paikoissa, mikä on tuonut meille uusia asiakkaita, Kultasuklaan myyntipäällikkö Maarit Manninen kertoo.

Makuliha ”Kantri Maalaismakkara”

Makuliha Tilapuoti Cafe & Wine on Forssan ja Hämeenlinnan naapurikunnassa Tammelassa sijaitseva vuonna 1991 perustettu perheyritys. Makuliha valmistaa käsityönä erikoismakkaroita, leikkeleitä ja muita lihaisia herkkuja Tammelan Kärsäkujan maatilalla. Suomalaisesta lihasta ja aidoista raaka-aineista syntyy jatkuvasti uusia, jäljittelemättömiä makuelämyksiä.

– Toimme juhlavuoden tuotteeksi uudelleen tarjontaan suositun grillimakkaran ja uudistimme pakkauksen. Se sopi Hämeenmaalle nimensäkin (Kantri) puolesta hyvin, myyntipäällikkö Pasi Kauppinen kertoo.

Salpausselän Kala ”Savumestarin Savumuikkumousse” & ”Savumestarin Savuinen Järvikalaherkku”

Salpausselän Kalan kalatiskin tarjonta Lahden Kauppahallissa koostuu muun muassa savustetuista, graavatuista ja kylmäsavustetuista kala- ja äyriäistuotteista, sekä tuoreista kalafileistä. Kalat ovat kotimaista kasvatettua kirjolohta, norjalaista lohta sekä lähijärven ahventa, kuhaa, haukea ja muita järviemme kaloja sopimuskalastajien verkoista.

Juhlavuoden tuotteissakin painotettiin kotimaisen järvikalan hyödyntämistä ja tuotteiksi valikoituivat kaksi erilaista herkkusalaattia järvikaloista sekä kaksi lämminsavustettua kirjolohitaskua.

– Huomioimme tuotteiden kehityksessä, mitä markkinoilta puuttuu. Kokonaisuudessaan tuotteiden suunnittelu ja valmistus mahdollisti meille uusien menetelmien ja materiaalien käyttöönoton. Juhlavuoden tuotteiden kautta saamme kasvatettua tietoisuutta kuluttajien suuntaan järvikalojen monipuolisesta hyödyntämisestä, ja tuotua markkinoille uusia makuelämyksiä, Sami Anttila kertoo Salpausselän Kalan myynnistä.

Kahiwa ”Hämeenmaa Juhlakahvi 120v”

Kahiwa Coffee Roasters on vastuullinen kahvila Lahden keskustassa. Kahiwa Coffeella on selvä innostus vastuullisen ja laadukkaan kahvin tuottamiseen. Kahiwa Coffeen kahvipavut tulevat hyvinvoivilta pienviljelijöiden farmeilta, joista Kahiwalla luodaan maukasta sekä laadukasta kahvia.

– Valitsimme Hämeenmaan juhlavuoden tuotteeksi kahvin Brasiliasta ”Capricornio” pienviljelijöiltä, jotka keskittyvät ”specialty”-kahvin viljelyyn. Tämä erittäin laadukas kahvi on makumaailmaltaan suklainen ja hapokkuudeltaan hillitty. Valitsimme juhlavuodentuotteeksi kahvin, jonka näemme olevan samaan aikaan korkeaa laatua kantava, mutta myös makuvivahteiltaan mahdollisimman monen makunystyröille sopiva. Kahvin paahdamme hieman tummemmaksi varoen sen polttamista ja sokereiden liiallista karamelisoitumista. Lopputuloksena kahvissa on paahteinen runko, mutta myös makeutta, Kahiwa Coffeen toimitusjohtaja Joonas Reinikainen kuvailee.

Maatilaliha Meronen ”Superkassler”

Maatilaliha Meronen kypsentää maistuvat ja mureat lihat tuotantotilallaan Lahdessa, Sopenkorvessa. Merosen maatilalihan palveluihin kuuluvat lihojen leikkuu, paloittelu, suolaus, maustaminen, palvaus, makkaroiden valmistus sekä pitopalvelu. Juhlavuoden tuote ”Superkassler” on savustettua ylikypsää possun kassleria.

– Superkassler on kehitelty vuosien saatossa erilaisia kypsennysmenetelmiä kokeillen. Olemme saaneet näkyvyyttä Hämeenmaan juhlavuoteen osallistumisen kautta ja saaneet asiakkailta positiivista palautetta, kertoo toimitusjohtaja Juha Meronen.

Kanavan Panimo ”Munich Lager 5,5 %” (tulossa syksyllä)

Kanavan Panimo on käsityöläisoluita valmistava pienpanimo Vääksyssä, jonka oluet ovat voittaneet olutkilpailujakin. Panimoa pyörittää vääksyläiset Karlstedtin veljekset Jukka ja Jan. Kanavan Panimolla uskalletaan kokeilla rohkeitakin makuja, kuten karpaloa, kahvia ja kaskinaurista.

– Kanavan Panimon tekemästä Hämeenmaan juhlavuoden oluesta haluttiin helposti lähestyttävä vaalea lager, josta löytää maltaisuutta ja kevyttä katkeroa. Olemme tehneet aiemmin useita yhteistyöoluita Hämeenmaalle, mm. Rönö-oluen Seurahuoneelle ja myymälöihin, Kuja -nimisen lagerin Ravintola Kujaan sekä Red Alen El Toroon. Useiden aiempien yhteistyöprojektien kokemuksella halusimme tarjota vaalean lagerin juhlavuoden tuotteeksi, sillä puhtaan ja juotavan maukkaan lagerin valmistaminen on yksi haastavimmista oluttyyleistä valmistaa ja se myös sopii erittäin hyvin useimpien kuluttajien juomaksi, kertoo Kanavan Panimon toimitusjohtaja Jukka Karlstedt.

Olutmylly Forssa ”Tumma Lagerolut” (tulossa syksyllä)

Perheyritys Panimo OlutMyllyn panimopuoti, kesäterassi ja TapRoom löytyvät kakkostien varrelta Forssasta, ja Mylläri-oluita löytyy kautta maan. OlutMyllyllä valmistetaan kotimaisuutta suosivia, helposti lähestyttäviä oluita moneen makuun. Oluet ovat suodattamattomia ja maut syntyvät maltailla ja humaloinnilla.

– Juhlavuoden tuotteeksi valikoitui meidän Tumma Lager olut, joka on tummaksi olueksi kevyt, paahteinen ja maukas. Tuote tulee markkinoille loppuvuodesta. Hämeenmaan juhlavuoden tuotteen myötä pääsemme kasvamaan koko Hämeenmaan alueelle ja saamme näkyvyyttä entistäkin paremmin. Se tuo turvaa läpivuoden myyntiin ja sillä on meille suuri merkitys. Olemme iloisia, että meitä pyydettiin toteuttamaan juhlavuodelle olut, Panimo OlutMyllyn yrittäjä Anne Silmälä kertoo.

Finnsweet ”Hämeenmaa juhlasekoitus 120v”

Finnsweet sijaitsee Porvoossa. Se on yksi Suomen suurimmista yksityisistä makeisten, suklaan ja leipomotuotteiden maahantuojista. Finnsweet on saanut alkunsa varusmiespalveluksen aikana nuoren pojan ajatuksesta lähteä yrittäjäksi vuonna 1984. Nykyisin konserni työllistää yli 80 henkeä ja makeistarjonta on hyvin monipuolinen. Finlandia Candy tehtaalla Pöytyän Riihikoskella on tehty makeiset vuodesta 2013 lähtien, suklaa-, pastilli- ja marmeladimakeiset Suomussalmen tehtaalla vuodesta 2016 ja vuonna 2022 Porvoon Lakritsi Oy tuli osaksi Finnsweetin toimintaa.

– Kävimme Hämeenmaan valikoimapäällikön kanssa läpi Suomessa valmistettuja tuotteitamme, joita maistamalla ja testaamalla Hämeenmaan raati valitsi juhlatuotteeksi maukkaan lakusekoituksen. Juhlavuoden tuote on meidän Porvoon Lakritsin tehtaalle merkittävä – pääsimme hyödyntämään tuotteen valmistuksessa uutta tehdasta, johon juuri viime vuonna investoimme. Olemme myös saaneet tehtaallemme töihin lakritsialan ammattilaisia, jotka takaavat lakritsien laadun. Juhlavuoden suunnittelusta saimme myös paremman käsityksen markkinoista ja paljon uutta tietoa asiakkaita kiinnostavista tuotteista, kertoo myyntijohtaja Ari Lindroos Finnsweetiltä.

Ruokatori & Lihasampo ”Ässäpihvi” ja ”Hämeenmaalainen”

Ruokatoreilla juhlavuoden tuotteina nähdään Hämeenmaalainen ja Ässäpihvi. Hämeenlainen on pekoniin kääritty porsaan sisäfileepihvi, joka on marinoitu sweet chili -mausteöljyllä, ja Ässäpihvi on kookas pituussuunnassa porsaan ulkofileestä leikattu pihvi, joka on marinoitu limepippuriöljyllä.

Pihvit ovat Prisma Launeen ruokatorilla työskentelevän Ville Lahtisen kehittämiä. Villen kehitystyön tuloksena syntyy pientä tai suurempaakin twistiä perinteisten kassler- tai ulkofileepihvien makumaailmoihin.

– Ajatus tuotekehityksen taustalla on tietenkin ylittää asiakkaan odotukset ja tarjota jotain, mitä muualta ei saa, mainitsee Hämeenmaan market-tuen asiantuntija Lauri Pihl.

Hämeenmaalaisen ja Ässäpihvin lihat tulevat Lahdessa toimivalta lihatukkuliikkeeltä Lihasampolta, jossa panostetaan paikallisuuteen, käsin tekemiseen sekä vastuullisuuteen. Ympäristötekoina Lihasampo muun muassa kehittää tuotantolaitokselleen energiatehokkaita ratkaisuja aurinkopaneeleilla ja kylmän ilman talteenotolla. Heidän tavoitteenaan tulevaisuudessa on olla täysin nollaenerginen.