Hämeenmaa ottaa käyttöön uusia sähköautojen latauspisteitä


Osuuskauppa Hämeenmaa on rakennuttanut asiakastoiveiden pohjalta sähköautojen latauspisteitä ruokakauppojensa ja hotelliensa yhteyteen. Lisäksi kaksi Hämeenmaan liikenneasemaa saa pian piha-alueilleen sähköautojen tehokkaat pikalatauspisteet, jotka ovat vielä harvinaisuus Suomessa.

20.08.2020

Uudet latauspisteet tulevat kaikkien Hämeenmaan Prismojen yhteyteen, ja ne löytyvät myös S-market Heinolan, Original Sokos Hotel Vaakuna Hämeenlinnan sekä Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen parkkialueilta.

Prismojen, S-market Heinolan ja Lahden Seurahuoneen latauspisteet otetaan käyttöön ensi viikon tiistaina 25. elokuuta. Hämeenlinnan Vaakunan latauspiste otetaan käyttöön lähiviikkoina.

ABC Riihimäelle ja ABC Renkomäkeen asennetaan sähköautojen tehokkaat pikalatauspisteet. Riihimäen pikalatauspiste otetaan käyttöön torstaina 27. elokuuta ja Renkomäen pikalatauspiste torstaina 3. syyskuuta.

– ABC-asemien yhteyteen tulevat pikalaturit ovat noin kymmenen kertaa tehokkaampia kuin tavalliset sähköautolaturit. Teholtaan vastaavia latureita ei ole Suomessa edes kymmentä, Hämeenmaan tekninen isännöitsijä Hannu Tauriainen tietää.

Tehot latauksissa ovat seuraavat: AC-lataus Type2 22 kW, DC-lataus CCS 150 kW.  AC-lataus maksaa ensimmäisten 60 minuutin ajan 0,16 €/kWh ja sen jälkeen 0,04 €/min. DC-lataus maksaa ensimmäisen 45 minuutin osalta 0,24 €/kWh ja sen jälkeen 0,25 €/min.

Tavoitteena hiilinegatiivisuus vuonna 2025

Osuuskauppa Hämeenmaan tavoitteena on olla oman toiminnan osalta hiilinegatiivinen jo vuonna 2025.

– Ilmastotavoitteidemme saavuttaminen uusiutuvan energian osalta vaatii työtä ja investointeja. Esimerkiksi tällä hetkellä 22 toimipaikkamme katolla on aurinkovoimala, ja tämän vuoden aikana voimala asennetaan vielä 17 Hämeenmaan toimipaikan katolle, Tauriainen sanoo.

Hämeenmaan nykyisten aurinkovoimaloiden yhteenlasketulla energiantuotolla voisi lämmittää vuositasolla noin 250 omakotitaloa.

Hämeenmaa on toimialueensa eli Kanta- ja Päijät-Hämeen suurin aurinkosähkön tuottaja, minkä lisäksi yli 60 prosenttia Hämeenmaan käyttämästä sähköstä tuotetaan tuulivoimalla.